Брюксел предрече стабилен растеж на България

Анализът показва запазване на високи цени на храните
7 май 2019 18:40,
124
Брюксел предрече стабилен растеж на България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската икономика ще расте стабилно, се казва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана днес.

Още по темата
Според анализа, въпреки намалялото външно търсене, недостига на работна ръка и предпазливостта на потребителите, темповете на икономически растеж ще се възстановят, както и износа. Бюджетът ще остане на излишък, а държавната задлъжнялост - ще намалява. Европейските фондове ще продължат да са двигател на публичните инвестиции.

Европейската комисия отбелязва, че заради намалелия износ за Русия и Турция, българските производители са претърпели загуби, но смята, че тази година те ще се възстановят, дори количествата за традиционни пазари да продължават да спадат.

Софиянци взимат средно над 1600 лв., най-зле във Видин

Прогнозата на Европейската комисия е за растеж на икономиката от 3,3% тази година и 3,4% през 2020 г, но България няма да успее да се върне на нивата от 2017-а, когато БВП нарастна с 3,8 на сто.

Анализът също предрича запазване на високи цени на храните поне до средата на годината, както натиск върху потреблението и икономиката заради скъпата енергия. Еврокомисията предупреждава за известна несигурност за бюджета поради неяснотата дали правителството ще направи планирани разходи, сред тях основно за купуване на ново въоръжение за армията.

Новините са добри и за ЕС като цяло, като се предвижда, че през годината всички икономики ще растат, макар и по-бавно и никъде няма да има рецесия. Заради глобалната несигурност обаче Европа ще разчита повече на вътрешна динамика, отколкото приходите от световната търговия да растат.

Приходи, доходи, растеж... още 40 години ще догонваме ЕС

"Забавянето на глобалния растеж и на световната търговия, заедно с голямата несигурност по отношение на търговските политики, влияе отрицателно на перспективите за растеж на брутния вътрешен продукт през 2019 г. и 2020 г.", се казва в икономическия анализ на Европейската комисия.

ЕС очаква проблеми заради нарастващото противопоставяне между големи пазарни сили, както и заради отслабването на търсенето в Китай и евентуално въвеждане на нови протекционистични ограничения в САЩ. Остават и рисковете от излизане на Великобритания от ЕС без сделка.

В Брюксел се надяват, че 2020 г ще е по-добра от тази и прогнозират растеж на БВП в еврозоната от 1,5 на сто при 1,4% за тази. Финансовият еврокомисар Пиер Московиси съобщи, че по-добрата прогноза се дължи отчасти и на по-големия брой работни дни, който ще има догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СМЕТНИИИИИИИИИИИИИИИИИ
80
1
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 93 Обикалящия света,ами аз също съм пообиколил света, но за разлика от теб съм ЖИВЯЛ в Западна Европа и пак не съм се върнал в твоя "рай", а вместо това се преместих тук. Ти явно си обикалял само по света но никъде НЕ си Живял, щото явно не са те пуснали очевидно защо
79
0
 
1
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До Анонимен 57"Съвета" е неизпълним по две причини; 1/ С тези сто лева сега можеш да купиш 30% от това, което си купувал по-рано, а все пак трчбва да оцелееш.2/ И да искаш да дадеш сто и петдесет няма от къде да ги вземеш.
78
1
 
3
 
! Отговори
До Гочето преди 4 години
Ами какъв го дириш по бг форумите. Стой си в райските форуми и ръси мисъл там. Аааа сетих се, опитваш се да ни накараш да ти завиждаме, само защото знаеш в каква дупка живееш в момента и НЕ ТИ ХАРЕСВА, ама кво да прайш набутал си се вече. NSW изобщо незнам какво е, а и не ме интересува! Райското кътче е България и това ти го казвам с ръка на сърцето. Обиколил съм голяма част от света и знам.
77
0
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До Анонимени аз също, затова предпочитам да си живея сред райските ширини, ноколо цивилизовано, културно, без панелни тапасъми като теб, вместо това джунгли, заливи плажове до хоризонта и гмуркане сред подводния свят. Абе с две думи друга вселена е, и хубавото е че не ми се налага да ходя в някви к'феви зони за да я заслужа, мога да я зимам и тук слава богу. Привет от слънчев NSW (ако знаеш кой е този щат) на 4км от 0перата
76
2
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
за брюксел не знам, но за моята заплата са прави, 6 цифри на година и расте, следващата финансова година ще е още по успешна, ставам финансово красивПривет от ЗеленияКонтинент, на 4 км от емблематичната 0пера,а от офиса ми гледам ситито
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми аз точно заради тези привети от Германия помолих Днес.бг да предвиди ignore option, когато не искам да чета неща писани от някого работещ на бройка постове.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вервайте ми.Ще има да ядете брюкселско зеле.Докога само ще заблуждавате народа с ваще фантазии.За овци ли ни взимате.
73
1
 
10
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
"Европейските фондове ще продължат да са двигател на публичните инвестиции." Звучи ми много стабилно и непоклатимо. Значи в следващите 30-50 години единственото дето ще ни клати са бабуните по магистралите. Светло бъдеще.ПС ЕК врачки ли са? Щото да ида да ми гледат.
72
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига герберски лъжи
71
1
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Да преведем за неразбралите:България потъва по график,не се притеснявайте.
70
1
 
13
 
! Отговори
... преди 4 години
И не колата е най-важното нещо, но все пак малцина си позволяват нови коли. 15 годишна кола тук се счита за що годе нова. И все пак това не е най-важното, няма свястен транспорт влаковете са на 50 години, автобусите на 30. Образователната система е пумия, а работа в повечето случаи се намира с връзки. Аре честито... Все пак сме по-добре отколкото бяхме.. Но много сме пропуснали, а все ходим да се мерим с Америка и Германия, да стигнем Гърция и Румъния първо..
69
0
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Какви жилища, какви 5 марки...В малките градове има хора с по 3 апартамента и къща в някое близко село, може да има и някоя барака с 2 декара лозе. Уви обаче всичко е празно и рушащо се, защото или трябва да се търси поминък в чужбина или в София. А заплатите в малките градове са...абе знае се... В големите градове обаче, цените на имотите са като в Европа... Един апартамент струва колкото едно село.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 40 г ги стигаме,ако те не се развиват и после почваме растеж
67
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стабилен растеж на бедността.
66
1
 
14
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Стабилен растеж на корупцията, обедняването и обезлюдяването благодарение на същата Европейска комисия. Ако си вършеше работата и спираше източването на еврофондовете, щяхме да имаме полза от членството в съюза.
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък живея добре. Помня че по времето на Тодор Живков живеехме 5 човека в двустаен преходен апартамент - аз, сестра ми, родителите ми и баба ми. Сега аз имам 3 стаен, имам си хубава работа, ходя на почивки в чужбина... Мислим с жената да си купим едно студио в Кавала.Като се тъпчехме в онази дупка през 80-те в училище ми обясняваха че живеем много добре. Ама никой не ни помогна с нищо. Не виждам причина аз да се трогвам за мързелите.
64
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Растежа ще е стабилен по отношение увеличение на нелегалните мигранти, престъпността, неграмотността.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стабилен растеж на кражбите на управляващата клептокрация. прасевски източи милиарди от КТБ и си живурка в Дубай, в същото време се води дупетат заради имунитета, отгоре на това и в евролистата на ДПС. егати абсурдната територия. егати заспалите офце
62
2
 
5
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 68 До БАБА КУНА:)) Какво самочувствие имате герберете-шаяци, аха!