Българинът - все още далеч от европейския активен потребител

Нарушенията по Великден и Гергьовден -- в рамките на нормалното
Обновена: 7 май 2019 22:18 | 7 май 2019 21:40, Красимир Ангелов
6

813 гледания   |  Още видео

Натрупването на много почивни дни по Великден и Гергьовден даде предпоставка за нарушения в сферата на потреблението. Постъпиха ли много жалби в Комисия за защита на потребителите? В студиото на Bulgaria On AIR говори нейният председател Димитър Маргаритов.

"Прави впечатление, че няма много голяма амплитуда в броя на сигналите, които сме получили, в сравнение с това, което текущо се случва тогава, когато няма толкова празнични дни. По Великден получихме около 40 жалби по интернет, 30 по денонощния телефон и малко повече по Гергьовден. Нямаше по-различни засегнати теми в оплакванията", сподели гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се дава гласност по медиите на такива нарушения, за да може и хората да са по-запознати с правата си. Маргаритов поясни, че рекламацията става като се подаде сигнал до институцията, предостави се касова бележка, етикети и снимков материал на продукта. А на база на това се санкционират нарушителите за нелоялна търговска практика.

"Все още сме далеч от средното ниво на европейския активен потребител, според проучвания на Европейската комисия. По-малко от 50% от българските потребители са склонни да реагират, ако усетят, че има нелоялност към тях", посочи още председателят на КЗП.

Той допълни, че най-склонни да реагират на нередности са младите хора. На последно място се причисляват хората в активна възраст, които имат по-малко свободно време.

Измамите при туроператорите ставали по-малко, а потребителите трябвало да се информират добре, преди да изберат конкретна агенция и да не се доверяват сляпо на лъскавите картинки и описания.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
АВС преди 1 месец
БГ Е ВТОРО КАЧЕСТВО НЯМА ПРАВО ДА БЪДЕ ЕВРОПЕСКИ ПОТРЕБИТЕЛ КАКТО ВСИЧКИ ИСТОЧНИ ЕВПРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ТЕ СА СЛАВЯНИ
5
3
 
1
 
! Отговори
Активен потребител преди 1 месец
Факт е , че в България НЯМА бедни и гладни. Ако някой каже нещо друго, значи лъже. Улиците са задръстени от коли в движение, място няма за паркиране , магазините пълни с хора, които пазаруват като бесни и т.н. Е ?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мискинино откъде е дошъл Аспарух? От където и цяла Европа.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българинът НИКОГА не е бил истински еуропеец и НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ!!!! Или сте забравили ОТКЪДЕ Е ДОШЪЛ ХАН АСПАРУХ???? Ние сме САМО ГЕОГРАФСКИ на този континент и никога няма да бъдем като джендърското племе!!!
2
0
 
11
 
! Отговори
V преди 1 месец
Активни потребители няма в страна с МРЗ от 560 лв .Такава страна не може въобще да има икономика .Но в такава страна чорбаджиите могат да увеличават цената на имотите и да погубят народа ;) Въпрос на МРЗ е да има икономика в България ;)
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ъъъ яла да видите мола как са пръска по шевове от пазаруващи. Хранителните магазини ако има лесно да не затварят.

Бабичките като ги мързи да ходят там си фърлат парите през терасите.