Пострадалите пчелари ще получат обезщетения

Ще се вземат проби за причината за смъртността при пчелите
8 май 2019 19:36, Анисия Иванова
8
Пострадалите пчелари ще получат обезщетения
Архив: Булфото

Пострадалите пчелари ще получат обезщетенията под формата на индивидуална помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани - подадена жалба, съставен констативен протокол и взети проби за установяване причината за смъртността при пчелите, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Консултативен съвет по пчеларство, цитиран от пресцентъра на МЗХГ.

Той е уточнил, че предстои калкулация на точния размер на помощта. След това тя ще бъде гласувана на заседание на управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие".

По време на заседанието е било взето решение за промени в нормативните документи, които засягат сектора. Стигнало се е до консенсус за промени в Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

В рамките на една седмица пчеларите трябва да подадат своите предложения, които работна група да обсъди и обобщи. Ще се разпишат процедурни правила, за да се знае какъв е редът за взимане на проба, как се установява нарушението. След това ще се извърши обучение на служители от всички 28 области в страната, за да се избегне падането на актове в съда.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов е уточнил, че в случай на съмнение за масово натравяне, пробите ще се поемат за сметка на Българската агенция по безопасност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се използват като веществено доказателство в съда. В дългосрочен план се предвижда дооборудване на лаборатория на БАБХ в Пловдив, така че да не се използва само за изследвания на растения, но и за пчели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
eve1 преди 4 години
Пръскането с нерегламентирани препарати трябва да се криминализира.Държавата ще плати някакви нищожни суми на пчеларите от държавния бюджет но виновните ще останат пак ненаказани и така до следващото пръскане.
6
0
 
12
 
! Отговори
Обезщетение преди 4 години
Намерете вътрешен човек да намаже столовете на комисията с мед и да пусне един буркан пчели на заседанието.Обезщетение може и да не получите, но удовлетворение - със сигурност.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пореден изотоп.Как ще ме обезщетиш,като искаш сто документа и всичкисвързани с рушветен постулат.Ка щеспреш ,олигарха да не пръска.Има линякой в час в този лоен сандък.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А на виновните ще им издърпат ушите.
3
2
 
5
 
! Отговори
На бас че преди 4 години
държавата ще отпусне на пчеларите по 20 лв.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А виновните с какво ще накажат ?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Потресаващо! Какво като ги обезщетят, това ще съживи ли пчелите. Тия умници в министерството дават ли си сметка, че това е проблем в световен мащаб, който може да доведе до огромни щети върху земеделието. Не. Чак и деца се отровиха от отровите с които пръскат и пак не признават, че е имало проблем, пак и дума не става за налагане на глоби на тия дето са пръскали. Щото те са сигурно хора на един от 10те човека владеещи цялата земя в България. И на тях глоби не се налагат, нали?