Семейство иска обезщетение от държавата за паспорт на дете

Родителите пътували от Токио, за да му издадат постоянен
12
Семейство иска обезщетение от държавата за паспорт на дете
Снимка: архив, Ройтерс

Министерският съвет отхвърли претенции на двама българи за обезщетение за издаване на паспорт.

Сънародниците ни, пребиваващи в Япония, поискали издаването на български паспорт за новороденото им дете. Поради техническа невъзможност за издаване на постоянен паспорт, от посолството ни в Токио е издаден временен.

Въпреки получените уверения, че мисията ни ще се сдобие с необходимата техника за снемане на биометрични данни преди изтичането на срока на валидност на паспорта на детето, както и възможността за издаване на нов временен паспорт отново с валидност от една година, сънародниците ни са решили да пътуват до България с цел издаване на постоянен паспорт.

Българите са завели искова молба по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди срещу Министерския съвет в размер на 5928,55 лв. Тяхната претенция е отхвърлена от кабинета като неоснователна.

Към момента посолството ни в Токио разполага с всички необходими системи за издаване на български лични документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедо ТашункоЕй затова не става народ от вас. ЕЙ затова, 80така повличате всичко след себе си...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пфф2019-a e. Мога да ти разпечатам 1000 лични карти за 300 лева ... С точни данни :)
9
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Пътували да България, за да издадат паспорт на бебото им... Всеки си има номер в живота, но този номер на нашенците не е можал да мине. Трябва да платят и разноаските по делото, не само пътните си билети.
8
1
 
3
 
! Отговори
пфф преди 4 години
откраднатата ми лична карта от преди 3 години все още е в системите на *** банки и все още някой може да я използва!!
7
4
 
9
 
! Отговори
Няма да получат преди 4 години
Т. е. героите от статията са някакви близки на авторката. По-неграмотно написан пасквил рядко се среща. Биометрия на новородено? Правилно е писал някой по-долу, че просто са искали държавата да им покрие самолетните билети, че са скъпи. Но и от адвокат са спестили и нищо чудно самички да са си написали и исковата молба ***
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 5Пич, моля те...
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи, нашенеца си е нашенец дори и в Япония. Та бай *** е решил да си направи екскурзията до БГ, ама билетите да ги плати държавата, демек всички ние!И второ - кой ще тръгне да снема биометрия на новородено, бе?Това май е преписано от основанията за претенцията по входираната искова молба.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъпите гербаджии са заели цялата администрация. Конкретни примери с мене от преди две седмици. В община Русе ми поискаха документ от Словакия, който по данни от тяхното посолство при тях не се издава от 2005г., за което се изпратили в МВнР вербална нота. За изясняване на ситуацията се обадих в МВнР, но попаднах на служителка, която не правеше разлика между Словакия, Словения и република Словакия и ме запита коя държава точно ме интересува.
3
0
 
28
 
! Отговори
Someone преди 4 години
Много съдържателна статия... Интересно е как от МС са отхвърлили иск, който видиш ли се подава пред и решава от "съд". Ай да четем малко преди да пишем глупости, г-жа Йорданова :)
2
1
 
33
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
Интересно, в най технологично развитата държава , посолството ни да няма необходимата техника. А за изборите има хиляди машини за гласуване.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Тяхната претенция е отхвърлена от кабинета като неоснователна."===Претенцията е неоснователна, защото държавата не си е свършила работата да осигури издаването на паспорт в посолството, което е задължена да направи?