Днес честваме два празника - Деня на Европа и Деня на победата

Румен Радев постави цветя пред Паметника на Незнайния войн
Обновена: 9 май 2019 11:59 | 9 май 2019 09:27,
6
Днес честваме два празника - Деня на Европа и Деня на победата
Снимка: БТА

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата.

Денят на Европа е празник на ЕС. На 9 май 1950 г. френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Така той поставя началото на Европейската общност.

Решението на 9 май да се празнува Ден на Европа е взето на заседание на страните от Европейския съюз в Милано през 1985 г.

Празникът символизира единството, мира и обединението.

Днес се навършват и 74 години от капитулацията на нацистка Германия, което слага край на Втората световна война. Решението е взето вечерта на 8-ми срещу 9 май в източното берлинско предградие Карлхорст и в зависимост от часовата зона се определя датата. За България това е било 00:43 ч. сутринта на 9 май.

Празниците се отбелязаха тържествено в столицата днес, когато президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на Незнайния войн.

В церемонията взеха участие и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, бившият президент на България Георги Първанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на АБВ Румен Петков, депутати, български ветерани и граждани.

В Русия по традиция годишнината от победата във Втората световна война се отбелязва с голям военен парад. Върховният главнокомандващ на руските въоръжени сили, президентът Владимир Путин, ще наблюдава главния парад на Червения площад в Москва, заедно с редица други представители на държавното ръководство. В събитието ще участват повече от 13 000 военни, над 130 единици бойна техника и 74 самолета и хеликоптера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Искаш да кажеш ,че България не е могла да бъде "освободена" от англичани и американци, поради договороености?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мое голямо разочарование, не видях нито един коментар за участието на Първа Българска армия и приноса й в Победата над хитлерова Германия.Сигурен съм, че повечето коментиращи не знаят и кой е генерал Владимир Стойчев.Не говоря, че сайтът не публикува НИТО ЕДИН материал за участието на България във войната, и че този Празник на победата е и наш.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ден на победата в България е = на мазохизъм .
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако НЕ празнуваме победата, няма как да празнуваме принадлежността си към Европа! Не за друго, а защото нямаше да ни има! И Европа също.