КНСБ поиска до 2022 г.: Минималната заплата 450 евро, средната - 1000 евро

Заплатите трябва да растат всяка година между 12% и 15%
Обновена: 9 май 2019 13:05 | 9 май 2019 13:05,
132
КНСБ поиска до 2022 г.: Минималната заплата 450 евро, средната - 1000 евро
Снимка: БулФото

КНСБ настоява в края на 2022 г. средната работна заплата в България да стане 1000 евро, а минималната - 450 евро. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи основните изводи от Четвъртия годишен доклад на КНСБ за резултатите от колективното договаряне на работните заплати през 2018 година.

За да се постигнат желаните резултати, заплатите трябва да растат всяка година между 12 и 15%, заяви Димитров.

Още по темата

КНСБ настоява в края на 2022 г. средната работна заплата в България да стане 1000 евро, а минималната - 450 евро. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи основните изводи от Четвъртия годишен доклад на КНСБ за резултатите от колективното договаряне на работните заплати през 2018 година.

Докладът сочи, че средното договорено повишаване на доходите е около 10 процента. Масово, договореното повишение на заплащането е с от 5 до 10 на сто, като в предприятия от частния сектор се наблюдава ръст на заплатите над 10 на сто. Поставената от КНСБ цел от 12 на сто често е надвишавана.

Съществено са надградени и разширени целите за ръст на доходите в бюджетната сфера. Общото покритие на наетите с колективно трудово договаряне е около 30 на сто, или 687 хил. души, като от КНСБ настояват да стане 60 процента до пет години, както на национално, така и на европейско ниво, тъй като заплатите на хората в предприятия, в които има колективни трудови договори, са с 12 процента по-високи.

Най-високи са заплатите в IT сектора, въздушния транспорт, производството на кокс, застраховането, централните офиси, добива на метални руди, рекламите и проучването на пазари, финансовите услуги, далекосъобщенията. Сред най-нископлатените дейности са медико-социалните грижи, социалната работа без настаняване, производството на дървен материал, ветеринарномедицинската дейност, производството на облекло, охраната, ресторантьорството и др.

Средната работна заплата по предварителни данни за 2018 г. достигна 1135 лв. В промишлеността от общо 29 отрасъла 17 имат равнище на заплащане над средната работна заплата за страната, а 13 са с номинален ръст над средния за страната.

Обхватът на броя на наетите на минимална заплата продължава да нараства. В края на декември 2018 г. достига 442 392 души и представлява 19.3 на сто от всички наети, при 16.6 процента през 2017 г., пише в доклада.

Драстично увеличение на наетите на минимална заплата в сравнение с декември 2017 г. се отчита в "Транспорт, складиране и пощи" - почти 2,2 пъти, със 72.3 на сто - във "Финансови и застрахователни дейности", със 62.7 на сто - в "Създаване и разпространение на информация".

Работната заплата продължава да бъде основният източник на доход в домакинските бюджети. През 2018 г. доходът от работна заплата на едно лице от домакинство достигна 3336 лв., което представлява ръст спрямо предходната година от 9.8 на сто. Това е най-високият номинален ръст от последните пет години.

Проблемът със силната регионална диференциация в заетостта и заплащането на труда остава нерешен, констатират от КНСБ. Проблемът се обуславя от липсата на инвестиции, ниския размер на трудовите възнаграждения и големия обхват на нископлатени работници в някои от областите. През 2018 г. такива се очертават: Видин (746 лв.), Благоевград (750 лв.), Кюстендил (785 лв.), Силистра (790 лв.).

Разликата в брутните заплати е около 2.1 пъти между София (1536 лв.) и Видин (746 лв.).

Средната работна заплата в България изостава номинално между 4 и 7 пъти спрямо старите държави членки и около 1.6-2.5 пъти спрямо новите държави членки. Отклоненията при нетния размер са следствие от разликите в данъчното облагане и дела на социалноосигурителните вноски.

В стандарта на покупателна способност средната нетна работна заплата в България е 2.0-2.5 пъти по-ниска от тази в старите държави членки (Италия, Ирландия, Великобритания и Германия) и 1.2-1.7 пъти - спрямо новите държави членки (Латвия, Литва, Естония, Словакия, Чешката република, Унгария и Полша). На практика този показател е най-точният измерител на покупателната способност на заплатите, защото отразява както разполагаемия размер, така и ценовите разлики между отделните страни, допълват от КНСБ.

България продължава да е на последно място по размер на минималната работна заплата, но като процентно нарастване за година има сходна динамика с тази на Чехия, Хърватия, Естония, Румъния, Словакия и Гърция. Най-висок ръст регистрират в Литва (38.75 на сто) и в Испания (22.3 на сто). Е

България попада сред осемте страни с най-висока данъчно-осигурителна тежест на годишния доход от минимална заплата. Това мотивира искането на КНСБ за ускорена конвергенция на заплатите, от една страна, и за въвеждане на необлагаем минимум до размера на МРЗ, от друга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При ГЕРБ е така - мизерия и ниски заплати и пенсии. Пак гласувайте за ГЕРБ и за още по-гоялма мизерия!
79
10
 
7
 
! Отговори
При ГЕРБ няма работа преди 4 години
На кого му трябва IT, когато преди 25 години България произвеждаше тонове компютри и телевизори. Днес не произвеждаме дори само платки за тези машини.. БСП ще ни върне икономиката, която те създадоха, когато все още бяха БКП.
78
3
 
15
 
! Отговори
V преди 4 години
С ниско МРЗ се гради бананова република и с данък 10 % Европейска икономика не се прави така.Ако беше важно да е ниско МРЗ то защо в Германия то е 1500 ? ??? От както герб дойде на власт нащо МРЗ започна да пада от МРЗ в източна Европа и сега румънското е два пъти над нащо .А през това време управлява герб
77
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в статията пише че най-добре платени са IT работниците.Аз искам да питам колко IT работещи са в синдикатите и си плащат членски внос?Аз мисля ,че IT-тата и програмистите насила трябва да се накарат да членуват в профсюзите и синдикатите , за да имат пари да развиват дейност и да защищават правата на трудещите се.Защото иначе откъде 'КТ Подкрепа' ще намери пари? Може да ги вземе от програмистите.
76
6
 
10
 
! Отговори
ДОЛУ КОРУПЦИЯ И ГЕРБ преди 4 години
Заради уважаемата ГЕРБ, България все още е последна в Европа.. БСП ще ни помогне. Причината да спра не гласувам за ГЕРБ е, че си купуват хотели и резиденции с държавни пари, докато ние се чуди как да не останем без покрив над главата. Срамота!
75
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с мизерията са демократите от различни партии, които заедно с останалите мафиоти изсмукват жизнената сила на българския народ, който се топи с бързи темпове.
74
3
 
13
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Който и да дойде след ГЕРБ, ще му е много трудно да пооправи разрушената от ГЕРБ държава. Когато я пооправи, ГЕРБ ще се върнат на бял кон. за да продължат да крадат с пълна сила. Това важи и за заплатите. ГЕРБ ще ги вдигат минимално, колкото да се задържат на власт, но следващите управляващи след ГЕРБ какво да правят? Да остават мизерните заплати на ГЕРБ или да ги повишават с по 30-50% годишно, което ще си има последици?
73
3
 
19
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Орешарски закрепи държавата, но ГЕРБ бяха толкова настървени да крадат от еврофондовете, че фалираха цяла банка, за да свалят Орешарски и да звземат властта. Сега ГЕРБ ще стоят на власт, докато има какво да крадат от еврофондовете, след което някой друг ще трябва да им оправя бакиите, а те ще го обвиняват, че е виновен за тези бакии.
72
2
 
12
 
! Отговори
+++ преди 4 години
В последните 30 години, след 1989 година, когато управляват баш демократи, като СДС и ГЕРБ, в един момент те реално фалират държавата, което официално все още не е факт. Тогава те се отказват от властта и управляващите след тях трябва да се справят с фалиралата държава., за което баш демократите ги обвиняват, че те са фалирали държавата. Така беше с фалиралата преди Виденов банкова система, за която Виденов излезе виновен, а банките бяха фалирани преди това. Орешарски закрепи държавата, но ГЕРБ
71
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите трябва да са такива, че българина да може да си позволи да има три деца, които да отгледа нормално.
70
0
 
12
 
! Отговори
Real AK преди 4 години
Интересно ми е как тези "придворни" синдикалисти се считат за актуални със смешните си искания?! Проста аритметика показва, че към 2022 ще сме минали към Еврото (според обещанията на ББ) и сегашните ни цени ще са в Евро, т.е. тези какво предлагат изобщо - чист регрес спрямо сегашното положение! Нужни са ни кардинални промени - както казваше П.Стоянов преди години "трябва ни нов обществен договор". Истината е, че в Европа заплатите са си ги извоювали със стачки, а не са чакали на такива люде...
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тоя нема ли кой да му го ф........та. 30 години все достигаме европа и все смв най мизерните. Кой в европа взима 100 евро пенсия и кои работят за 250 евро. Та това им е дневната нданица. Цените на храната им е по ниска от мутроландската. А това е най важното за да оцелее човек. Я погледнете какви са цените на хранителните продукти в мутренските магазини. Това което в белите държави струва 75 евро цента тука е 2 евро. Ние ли сме по богати от тех че за един и същи продукт плащаме по скъпо.
68
1
 
9
 
! Отговори
КАРИНА преди 4 години
И аз искам - искането поне е безплатно.
67
3
 
15
 
! Отговори
V преди 4 години
МРЗ трябва да е вече 600 евро .МРЗ то определя икономиката ,а не обратното .Защото потреблението е важно за да има инвестиции . Ниското МРЗ означава повече пари в чорбаджиите ,а те няма къде другаде да ги инвестират освен в имоти .Ниското МРЗ повдига цената на имотите за населението ,и отнема покупателна способност.За да има икономика трябва веднага да стане 600 ? МРЗ то ;)
66
9
 
10
 
! Отговори
БСП, ти ще ни спасиш преди 4 години
БСП ще намери парите, може и още догодина да станат толкова заплатите. Корнелия Нинова винаги е помагала, тя ще ни даде достойни пари за труда ни. Заради това ще я подкрепя на Евроизборите този месец.
65
8
 
7
 
! Отговори
man преди 4 години
Корнелия ще вдигне заплатите, спокойно. Ще развърже и валутния борд, защото няма как иначе да ги вднигне, та ще взимате всички по 5000лв заплати, както при Жан Виденово време
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** какви доходи искате ,като то е постоянна дефлация 10 години!!!!!!!!!!
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз пък и той отчита няква дейност -дрън дрън -отвлича мниманието .А народа иска да знае Кога крадльовците ще Връщат краденото в Хазната ?
62
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2/3 от българите са със заплати близки до минималната, а 80% са със заплати под 1000 лева. Масовият работещ българин получава средно около 600 лева. Как от 600 лева (300 евро), средната ще скочи на 1000 евро и то при управление на ГЕРБ, при които увличението на заплатите е незначително?!
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както казваше Митко-Бомбата : Едно е да искаш ,друго е да можеж ,а трето и четвърто- да го направиш