Над 30 000 души с увреждания чакат индивидуална оценка

Броят на заявленията за лична помощ - малък, отчете Петков
3
Над 30 000 души с увреждания чакат индивидуална оценка
Снимка: БТА

30 754 са подадените заявления за индивидуална оценка на хората с увреждания до 8 май.

От тях 926 са заявленията с цел включване в механизма за личната помощ - за 62 деца и за 864 възрастни. Това съобщи на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който даде информация за изпълнението на новото законодателство за хората с увреждания.

От 1 април започна индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Към днешна дата 214 са изготвените оценки от тези, които са подали заявления за лична помощ.

По думите на Петков сравнително малък е броят на заявленията с цел включване в механизма за личната помощ. Процесът протича нормално, в срок са направени формулярите за самооценка, извършват се индивидуалните оценка.

Законът изисква посещение в дома на човека с увреждане, като срокът за изготвяне на индивидуална оценка е до края на месеца, следващ месеца на подаване на заявлението, предаде БТА.

Подадените над 30 хиляди заявления са за упражняване на различни права - от финансова подкрепа за тези, които до 31 март не са го заявили, до помощни средства и медицински изделия.

Петков коментира днешния протест на хора с увреждания от Центъра за независим живот. Според протестиращите методиката за оценка на индивидуалните потребности не е справедлива, дава много малко часове и ги обрича на социална изолация. Бисер Петков посочи, че Министерството на труда и социалната политика не е автор и вносител на Закона за личната помощ и не вижда защо недоволството е насочено към министерството. 

Той припомни още, че Законът за личната помощ беше приет единодушно от Народното събрание, с аплодисменти и с подкрепата на организации на хората с увреждания. Петков отбеляза, че задачата на министерството е да направи необходимото за прилагане на закона.

Личната помощ ще се предоставя от 1 септември и за първите две години са лимитирани групите, които ще я получават, както и броят часове - до 168 месечно за първите години . След това обаче няма да има лимити. До средата на следващата година министерството трябва да направи анализ и оценка на последващото въздействие на този закон и ако има необходимост от промени, да предложи такива.

До 15 май трябва да е готов и проект на наредба за реда за включване в механизма за личната помощ, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане. До края на юни ще бъде приет. Наредбата трябва да уреди важни въпроси, свързани с прилагането на Закона за личната помощ, за да може след като има заключения от индивидуалната оценка, процесът да премине към доставчиците на личната помощ - общините.

На 28 май АСП пък организира кръгла маса с всички заинтересовани, на която да стане ясно как върви индивидуалната оценка на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg medii sa teror mafia.
2
3
 
2
 
! Отговори
ох преди 4 години
искат 365 дни по 24 часа, някой да ги обгрижваТоя някой трябва да е по 3 /щото по 8ч бач/, т.е 800 лв по 3 е 2400лвПредполагам, че ще цакат държавата с предложение некой роднина срещу 2000лв на месец да го обгрижва...ама нали сме социална държава, що пък не
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички напират за личен асистент 7/8 най-малко. Колко струва това на всички останали и има ли някъде такъв прецедент? Коя държава може да си позволи подобна грижа? По времето на Тошо бяха поголовно настанявани в ялови институции, което беше просто нечовешко. Преценката за всеки трябва да бъде НЕ според разни стандартизирани норми и теглилки, а индивидуално и компетентно, без дребни пазарлъци за жизненоважни прерогативи.Ликвидирайте порочните корупционни практики да се дундуркат синкаво-моравите