За 2 г.: Двоен сок на жалбите в КЗП срещу онлайн търговците

1.9 млн. лв. глоби е наложила Комисията за миналата година
9 май 2019 02:00, Анисия Иванова
8
За 2 г.: Двоен сок на жалбите в КЗП срещу онлайн търговците
Архив: Булфото

Жалбите в Комисията за защита на потребителите срещу онлайн търговците са се удвоили за две години. Ако през 2016 г. са получени около 2000 жалби, то през миналата - 2018 г., са били близо 4000 жалби, каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов при представяне на доклада за дейността й за 2018 г.

За никой друг сегмент на пазара, които контролира комисията, не се наблюдава такъв скок на оплакванията.

По данни на НСИ всяка година около 30% повече потребители пазаруват онлайн и с 30% на годишна база се увеличават онлайн магазините, които са регистрирани в България.

До края на юни трябва да приключи задължителната регистрация в Министерство на финансите на всички онлайн търговци, които извършват дейност на територията на България. До момента са се регистрирали 11 хиляди, допълни Маргаритов.

Българинът - все още далеч от европейския активен потребител

Около 4% от жалбите на потребителите за 2018 г. касаят проблеми, свързани с качеството на туристическия продукт, каза още той. "Извършени са над 8000 проверки в различен тип туристически обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения", заяви Маргаритов.

Издадени са 116 заповеди за налагане на принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект". Докладвани са 90 случая за предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за определената категория на съответния обект. За установените нарушения на съответните разпоредби от Закона за туризма са уведомени писмено категоризиращите органи.

През периода са забранени 83 нелоялни търговски практики, се посочва в доклада. Те са свързани основно с предоставянето на невярна (подвеждаща) информация за вида и категорията на туристическите обекти, включително на интернет сайтове и в рекламни брошури.

В рамките на Програмата "Зима 2017-2018" са били извършени 693 проверки в туристически обекти на територията на зимните курорти, като за установените нарушения са съставени 95 акта. По Програмата "Лято 2018", състояла се в периода 1 май 2018 г. - 14 септември 2018 г., са били извършени 2003 проверки в туристически обекти на територията на българското Черноморие, като са съставени 198 акта.

Пробват да ни хлъзнат по празниците с фалшиви намаления и стоки

През 2018 г. КЗП е наложила глоби и имуществени санкции в размер на 1,9 млн. лв., каза още Маргаритов. За миналата година. КЗП е извършила 37 522 инспекции на търговци, в това число и електронни магазини, туристически обекти.

"За констатирани нарушения са съставени 2627 акта, издадени са 2503 наказателни постановления. Влезли в сила наказателни постановления 2181, като с тях са наложени глоби и имуществени санкции за 1 934 591 лв.“, каза Маргаритов.

По думите му жалбите и сигналите на потребителите са 23 799 писмени жалби, около половината от тях са получени чрез електронната платформа.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двоен сок върви с двойна вотка!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мислех, че само някои от днес не гледат какво пишат, ама те май са всички до един. Един редактор не могат ли да назначат? Или го имат, ама той не става за нищо.
3
1
 
3
 
! Отговори
Сигнал :-) преди 1 месец
"Пробват да ни хлъзнат по празниците с фалшиви намаления и сТоки"?!
Груба грешка!
Трябва да бъде "фалшиви намаления и СОКИ"!
2
1
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Зайо байо сок подсок...
1
1
 
15
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
"Двоен сок" не, но двойна бира към жалбата може.