Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!

Да се върне престижът на професията, призова вицепрезидентът
147
Йотова пресметна: Заплатата на млад учител - поне 2 хил. лв.!
Снимка: БТА

Заплатата за един млад учител не трябва да бъде под 2000 лева, за да може тези хора да ги задържим в системата на образованието. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана какво трябва да е адекватното възнаграждение на учителите, за да се чувстват значими.

Още по темата
Илияна Йотова участва в церемонията за връчването на наградите от 22-ия Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя отбеляза, че сега младите хора завършват университета и започват да работят като учители, но докато си намерят по-добра и по-платена работа.

Строят шест училищни сгради в София, планират още четири

Конкурсът "Учител на годината" е един от най-престижните конкурси и годишни награди, които се получават в България, но имаме още какво да направим за учителите, каза вицепрезидентът. 

Йотова отбеляза, че не са важни само заплатите, а да се върне престижът на българския учител.

"Да се върне и общественото съзнание за важността на учителската професия, защото имаме толкова сериозни традиции от Възраждането насам, и българската нация се създаде и оцеля благодарение на просветата, на читалищата и на българското училище. Важно е и уважението на родителите, защото, за съжаление, като че във вкъщи се формира до голяма степен отрицателно отношение към учителите, а те в наши дни трябва да се справят, освен с познанието и с уроците, и с агресията в училище", каза вицепрезидентът, цитирана от БТА.

По думите й трябва да се върне самочувствието на българските учители, защото от тях в момента се иска много. Все по-трудно може да се задържи съзнанието на едно дете и да се прикове вниманието му в час, защото сега децата са доста информирани, отбеляза вицепрезидентът.

Илияна Йотова добави, че по тази причина учителите трябва да притежават много качества - да имат лична харизма и да обичат професията си, защото това най-добре се усеща от децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Един млад учител преди 4 години
До МакеИменно!!! Всеки с призванието си. За да се вдигне реномето на професията трябва да се завишат и изискванията към бъдещите педагози. Куцо, кьораво и сакато вече се цани за учител, за 2,5 години се изкарва магистратура и после? 3ка на изпита по медотология на обучението по БЕЛ от над 50% от потока. А това са действащи учители. На ред с повишаването на заплатата трябва да се промени из основи системата и да се направи много по - стриктен подбор на кадрите.
128
0
 
0
 
! Отговори
Един млад учител преди 4 години
До УжасНапълно подкрепям всичко казано до тук! Аз самата съм учител и ме е срам, че има колеги, които действително не знаят какво правят в системата на образованието и си кютат на базата "ден да мине, друг да дойде". Децата са само номер в дневника, а работният им ден е точно 6 часа, 5 дни в седмицата и никакви усилия извън това. Не могат и дума да кажат извън учебния материал и са зациклили на ниво от преди 30 години. Медалът има две страни, не го забрвяйте!
127
0
 
1
 
! Отговори
Мазохист преди 4 години
Тази г-жа и тя можела да смята ?!?Аз мисля, че на Всичките тези лица който десетилетия наред се въртят във властта и подстъпите на ния да им се даде шанс за изява с мотика в ръка и на полето има достатъчно пустеещи земи в България. Със тояги да ги посрещат сутрин и със тояги да ги изпращат вечер а със произведената продукция от полето да си изхранват наглия неграмотен електорат.
126
0
 
0
 
! Отговори
Бедния българин преди 4 години
Сега и в системата на МВР вдигнете заплатите ,че другите връзкари да не изостанат. Сегашното поколение даскали довчера се друсаха и не ходеха в унито, дават дипломите като все едно си на избори и взимаш кебабчета за даден глас. После тея въпросните синчета и дъщерички веднага почват държавна работа , и като гледам само накрая те ще останат. Защо не се вдига и няма обещания от нито една партия за повече пари в частния сектор? Където се изкарват парите за държавните служители ?
125
3
 
1
 
! Отговори
Западните Балкани преди 4 години
В коментарите прозира пълното неразбиране на пазарния принцип. Ако една фирма за софтуер дава заплати от порядъка на 900 лева, колко добри програмисти ще работят за нея? Нула. Така и в училищата. Добрите учители напускат или въобще не почват работа в училище. Има тук таме по някое изключение, но масово няма добри учители в училище.Качеството пада,родителите се принуждават да търсят частни уроци. Така че, този път Йотова е права, ако искаме качествените учители да се върнат в училище, това е пътя
124
2
 
4
 
! Отговори
Другия с коня преди 4 години
Вместо да създаваш Интриги защо не сезираш НАП да проверят дохододите им.От частни уроци Учителите взимат в Пъти повече от две хиляди.Няма да споделям колко плащам за Частни Уроци,но всеки Родител го е Ял Дървото.....УЧИТЕЛСКАТА Мафия е като всяка друга Мафия- извиване на ръце и отупване като брашнян чувал на Учудения Родител....
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще изискваме, учителите да дават знания на учениците? Няма ученик, който да не посещава частни кандидастудентски курсове.
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ле, ле, каква работа да пресмята заплата.
121
2
 
5
 
! Отговори
Флъфи преди 4 години
Старанието трябва да е в посока децата да мислят и да си отговарят на въпроса "защо". Трябва да пишат грамотно и да се изразяват правилно.Съвременното българско дете е изправено пред много повече предизвикателства - два западни езика, като с първия матово се започва на 4-5 г., работа с компютър още от ранна детска възраст, разннобразна информация.Нещата не са като преди 40-50 г. и трудно може да се проумее от някоя закостеняла баба.
120
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Моите учители не са ме унижавали и не са ми раздавали шамари. Ти в кое диво село си учил? Имах учители, достойни за възхищение, затова и учехме с желание и никой не искаше да излиза в дълга лятна ваканция.
119
2
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Ясната, нищо не ти е ясно. Не съм тесногръда даскалица и не ми е нужно да ставам учител.Уважавам учителите, които уважават децата и виждат техните таланти и им се радват. А не никаквици, които на 60 г. тепърва се цанят за учители, а нито имат подход, нито познания. Заплатите трябва да си ги получават според това, колко родители искат да си запишат детето и при тях и колко искат да си го отпишат. Така, както е с личните лекари!
118
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По тази логика направете минималната поне 2000лв ,барем спрете изтичането на хора. Чист популизъм искат *** властта на всяка цена. Очакват се обещания за безплатно здравеопазване и образование.
117
5
 
7
 
! Отговори
Маке преди 4 години
На повечето даскали не им се разчитат забележките, а когато пишат четливо им се откриват грешките. Образованието ни е трагично. Ако им вдигнат заплатите до 2000 лв, без изисквания насреща - напускам тази държава. Има учители и учители, такива, които и 3000 лв. заслужават и такива, на които и 500 са им много.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата система образователна е объркана от основи. Какво значи оценка ? Кой изчислява 3 4 5 или 6 ? Какво значение има това число ? Мислите , че като можете да пишете отлично сте по умна от всички останали ли ? От сега мога да ви кажа, че не сте :))) Писането или нещо друго е само предмет ... А има толкова мм наука и технология на този свят ...че ще ви стане лошо.
115
1
 
4
 
! Отговори
До 120 преди 4 години
Въпросното дете на тест за интелигентност има резултат 150 и за мен не пише грозно.
114
3
 
4
 
! Отговори
До 120 преди 4 години
Защото оценката красиво-грозно е субективна и не е съществена. По-важно е, дали ученикът пише грамотно, как се изразява, как мисли. Доказано е, че почеркът се променя през годините, зависи дори и от настроението. А в 21 век вече пишем предимно на компютър и подобно изказване е истинско издребняване.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Takeva pet pari ne struva, ma, a lotova iska za neia 2000 leva...lotova parvo da si napravi sobstveni deca i chastno uchiliste i da plasta 2000 leva na takeva i takiva kuhi tetki kato neia...nito deca e napravila za bulgariata, nito chastno bulgarsko uchiliste....cial jivot bargarski komunisticheski laji prikazva ot darjavnata bulgarska komunisticheska televisia, a sega i ot prezidentskata komunisticheska palatka non stop laje i krade...s pironi... i na darvoto...aaaaa
112
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Илияне! ****отов! Що не направихте учителските заплати толкова високи по време на Блян Рибенов или Гей Дмитриевич?
111
3
 
5
 
! Отговори
Възмутена преди 4 години
Да раздавате държавни пари е лесно, но всички учители трябва да минават на годишен тест. Трябва да бъдат оценявани от учениците и родителите им, не само като качество на преподаването, а най-вече като отношение към учениците. В системата е пълно с невротизирани, крещящи, обиждащи и тормозещи децата комплексари. Що за глупост е, да кажеш на дете в 3-ти клас, че пишело грозно? Съвсем различно е отношението на учителите по душа, който казват, че почеркът в тази възраст се променя, заради бързането
110
2
 
5
 
! Отговори
Възмутена преди 4 години
Йотова, първо трябва да се забрани на всички частни училища и частни детски градини да се помещават в сгради на бивши държавни учебни заведени. Йотова, когато ми върнеш по 300 лв. на месец за всички години, в които детето ми не може да учи в държавно училище, защото няма места, когато осигуриш по 300 лв. на месец и на всички деца, на които се налага да плащат грешни пари за частно училище, тогава вдигай заплатите. За такива като мен ще се вдигнат таксите, но не и качеството на образованието