КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения

Синдикатите имат решение
10 май 2019 19:09,
45
КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения
Снимка: БулФото

България трябва да направи час по-скоро качествен скок в дигиталните умения на работната сила. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на национален дискусионен форум "Бъдещето на труда и младите хора", съобщава БТА.

"България свети в червено по отношение на дигиралните умения - според Европейския семестър това е една от петте ключови области, в които сме в критично състояние" - коментира Димитров.

Още по темата

Решението, според Димитров, е създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация, пилотното им въвеждане чрез пари от ОПРЧР и след това развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Друго искане на КНСБ е създаването на национална програма за базови дигитални умения за всички около 3 милиона работищи българи, чрез европейско финансиране.

"Казахме вчера на Мария Габриел, ще кажем и на Елена Йончева, на всички, които ще ходят в европарламента - да не ходят на разходка, а да отидат, за да доведат един милиард евро - по 300 евро за всеки работещ за базови дигитални умения" - посочи Димитров.

Според него в бъдеще ще се търсят квалифицирани работници, които да управляват цялата система на машините, както и такива с ниска и почти никаква квалификация, които да "натискат пет копчета".

В същото време средносрочните прогнози на Министерството на труда и социалната политика показват, че през следващите десет годинище се търсят все повече работници със средно и средно техническо образование, което, по думите на Пламен Димитров, означава допускане, че ние се примиряваме, че оставаме в технологичния заден двор на Европа. Той изрази надежда прогнозата да бъде драматично променена, ако у нас влезе завод на "Фолксваген".

На форумът присъства и зам.-министърът на труда и социалната полтиика Султанка Петрова, която припомни, че прогнозите са, че цели 65% от децата, които сега почват образование, ще работят напълно нови професии, които не познаваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари