КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения

Синдикатите имат решение
10 май 2019 19:09, Йордан Бързаков
45
КНСБ: България свети в червено, трябват ни дигитални умения
Снимка: БулФото

България трябва да направи час по-скоро качествен скок в дигиталните умения на работната сила. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на национален дискусионен форум "Бъдещето на труда и младите хора", съобщава БТА.

"България свети в червено по отношение на дигиралните умения - според Европейския семестър това е една от петте ключови области, в които сме в критично състояние" - коментира Димитров.

Още по темата

Решението, според Димитров, е създаване и институционализиране на секторните фондове за квалификация и преквалификация, пилотното им въвеждане чрез пари от ОПРЧР и след това развитието им като основен финансов инструмент, който финансира ученето през целия живот.

Друго искане на КНСБ е създаването на национална програма за базови дигитални умения за всички около 3 милиона работищи българи, чрез европейско финансиране.

"Казахме вчера на Мария Габриел, ще кажем и на Елена Йончева, на всички, които ще ходят в европарламента - да не ходят на разходка, а да отидат, за да доведат един милиард евро - по 300 евро за всеки работещ за базови дигитални умения" - посочи Димитров.

Според него в бъдеще ще се търсят квалифицирани работници, които да управляват цялата система на машините, както и такива с ниска и почти никаква квалификация, които да "натискат пет копчета".

В същото време средносрочните прогнози на Министерството на труда и социалната политика показват, че през следващите десет годинище се търсят все повече работници със средно и средно техническо образование, което, по думите на Пламен Димитров, означава допускане, че ние се примиряваме, че оставаме в технологичния заден двор на Европа. Той изрази надежда прогнозата да бъде драматично променена, ако у нас влезе завод на "Фолксваген".

На форумът присъства и зам.-министърът на труда и социалната полтиика Султанка Петрова, която припомни, че прогнозите са, че цели 65% от децата, които сега почват образование, ще работят напълно нови професии, които не познаваме.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 1 месец
Пфу синдикати търкат столовете по цял ден и така цял живот а подопечните им гърбят като си мислят, че нЕкой им защитава интересите ха-ха.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе този с кой отвор говори с този под гърба си ли. Ще изуча децата си и ще ги пратя при мутрите да им робуват за 700 лева ли. Щом завършат висшето си образование веднага ги пращам да работят в бяла държава. Защо да остават при мутрите за да вземат накрая 300 лева пенсия. Хем живота си погубват хем децата им ще израснат сред наркомани и пеераси.
1
3
 
19
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Закрийте, тази държава.Продайте всичко и се махайте