Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения

Бизнесът се жалва от действията на Столичната община
27
Ремонтът на "Графа" в съда, търговци искат обезщетения
Снимка: Сдружение " Справедливост за всички в България"

Търговци, работещи на столичната ул. "Граф Игнатиев", печално известна с проблемите около ремонта й, подадоха колективен иск срещу Столичната община.

Той е на стойност 387 059,75 лева и бе внесен в Софийския градски съд, съобщиха от сдружение "Справедливост за всички в България", което е специално създадено за целта.

Още по темата
От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 за претърпени вреди.

В мотивите към иска е подчертано, че никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта Столичната община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт.

Единствените критерии на общината са свързани с "местното население", както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време (в началото 300 дни, а към момента повече от година), е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад "Гарибалди" и площад "Славейков", жалват се фирмите.
 
През цялото време на ремонта Столичната община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето му, което изключва възможността те да направят смислени бизнеспланове за оцеляване.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столичната община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона, посочват още търговците в иска си.

Те претендират за обезщетения само за 6-месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на ремонта.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски, се уточнява в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечният ремонт.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб потъва... този иск е още едно малко пиронче в ковчега им.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да съдят фирмата и Фандъкова иначе ще осъдят данъкоплатците.