Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Братята са канонизирани от църквата за светци през IX век
Обновена: 11 май 2019 08:08 | 11 май 2019 08:03, Александър Попов
20
Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита днес паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

През 1851 г. за първи път 11 май се чества и като Празник на българската просвета, но датата по нов стил - 24 май е светският празник, който се отбелязва като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Кирил и Методий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Била е от 866 до 870
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15 АнонименБългария никога не е била католическа бе сороскигендар
16
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
За тези латиноизповядващите - как е ЪЪЪЪЪЪЪ на латиница, а?
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали византийска писменост на славяните .Ако бяхме си останали католици и пишехме на латински дали щяхме да сме по -зле как мислите ?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 24 май, ние почитаме светите равноапостолни славяно-български просветители и учители Кирил и Методий, а НЕ на 11 май! Българите се объркват вече с този измислен григориански календарен стил (т.нар нов стил)! Не можем повече да празнуваме църковните празници по нов стил и с католиците- това вече е прекалено и е ГРЕХОТА! Кога БПЦ ще върне в употреба Юлианският календар (т.нар стар стил)? Българите не искат разколи, не ходят при разколниците, но кога нашата Канонична БПЦ ще върне стария стил?
13
2
 
1
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
До 12Днес се отбелязва празника по стар стил 11 май.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почитаме светите равноапостилни славяно-български просветител;и и учители Кирили и Методй на 24 май, а НЕ на 11 май! Българите се объркват вече с този измислен григориански календарен стил ( т.нар нов стил)! Не мо0жем повече да празнуваме църковните празници по нов стил- това вече е прекалено и е ГРЕХОТА!!!! Кога БПЦ ще върне в употреба Юлианският календар ( т.нар стар стил)? Българите не искат разколи, не ходят при разколниците, но кога нашата Канонична БПЦ ще върне стария стил?
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешната история за делото на Кирил и Методий, е църковна легенда, подобна на тази за Иван Рилски.Папа, е признал писмеността не заради красноречие, а по политически причини (борба между различните християнски вероизповедания).Графичната им система е била революция в онова време. Писаното слово е излизало от контрола на традиционните школи, като е давало възможност да е записва и говорима реч.Мисията им е започнала в райони, подложени на латинизация.
10
1
 
3
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Няколко коментара и още по-малко от тях по темата. Христос Воскресе. Честит празник на всички българи.
9
10
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Честит празник! Статията започва с подвеждане,но после се корегира.Писменоста е СЛАВЯНСКА , а културата ни си е българска.Писменоста няма нищо общо с България.Трябва да сме благодарни на славяните ,че са ни ограмотили и нашите царе са допуснали техните ученици по нашите земи.
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До noFreemanМоже кирилицата да остане в музея.
7
4
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
тоя отдолу искал да махне кирилицата... не можеш я махна джиндаросан ***... и празника е на 24 май, а не днес, както искат да ни зблудят евроге--йчетата... рано или късно ще се разпадне тази пирамида евросъюз и дано сме останали достатъчно православни българи отново да си изградим страната... ето в този дух си уча 5-те си деца, а не по сегашните измислени учебници...
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре е да почитаме този ден но ще е по-добре да премахнем кирилицата. Чужденците си мислят че пишем на руски заради кирилицата.
5
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Ще празнуваш, когато жендърите ти карат. Ни сме на тяхно подчинение. Свалили сме си гащите до глезените.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КирилПоследно Кирил,кога трябва да почерпи за имения си ден?.....................- питай меркел и макрон. когато кажат - тогава !
3
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Когато от Брюксел ни смелят официалност вярата ще го празнувам на 11-ти. Дотогава -на 24-ти. Все пак Кирил и Методий са били православни, а не католици.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как бе, нали вече сме католици. Тиквата ни прекръсти. Само дето така и не видях тоя папа да го гали по главата. Щяха да покажат. Аз вервам на талавизору.
1
3
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Нека да се разберем.Последно Кирил,кога трябва да почерпи за имения си ден? На 24-ти или днес на 11-ти. Това е въпрос и към старите ни политици,които яко ни промиваха мизъците.Майка им...