Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Какво си мисля вечеИ да отиваме в Русия като приключим с ЕС, нали? Хихихи! Аз ще отворя шивашки цех за детски военни униформи:)
140
2
 
20
 
! Отговори
ЛуТ преди 4 години
Да вземат да пробват някакви джендяри да ми вземат детето пък да видят как бати им може да бий. ще ги ритам от къщи до утре.
139
3
 
23
 
! Отговори
Какво си мисля вече преди 4 години
Защо простотия е последвана от протести и после нова простотия и пак протести и така до безкрай.Да приключваме най добре с ЕС . Щото ми омръзна
138
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дежендърията настъпва .. Герберастите са предатели..
137
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе никой не ви иска генетичния матерял който за нищо не става споко.
136
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди малко гледах репортаж по една от телевизиите на този "спонтанен протест организиран в социалните мрежи."То всичко харно ама някои неща малко странни ми се видят:)1. Добрите мамички са си донесли от къщи професионална озвучителна уредба:)2. Всички носят едни и същи плакати които незнайно кой е поръчал и платил3. Една лелка със списъци в ръка раздава балони със съответните надписи -пак нико не знае кой ги е платил4. Наредени мутри с некви хоругви и знамена"Спонтанно" , а???? Ххахаха!
135
2
 
21
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
РАЗБЕРЕТЕ! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ СОРОС, ПУТИН, ГЕРБ, БСП... ТУК СТАВА ВЪПРОС ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД, ИЛЮМИНАТИ И АНТИХРИСТ.ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА МАСОН-САТАНИСТИТЕ И ОРТОДОКСАЛНИ ЕВРЕИ, КОИТО ЧАКАТ НОВ МЕСИЯ КАТО ЗЕМЕН ЦАР Е НАРУШАВАНЕ НА СЕМЕЙНАТА ЕДИНИЦА.ТАКА ПРОСТИЧКО ИСКАТ ДА РАЗРУШАТ УСТОИТЕ НА ЦЪРКВАТА НА ИИСУС ХРИСТОС.ВЕЧЕ Е ПРИЕТ НОВ ЧЛЕН И ДЪРЖАВАТА ОТ ВЧЕРА ИМА ПРАВА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ДЕЦА ПО АНОНИМЕН СИГНАЛ. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ АНТИХРИСТ НА ТАЗИ ЗЕМЯ. САМО СЛОВОТО.
134
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен1 преди 4 години
Тотално изтрещяване и неадекватни закони.Трябва да погледнете от другата страна.Как да помагате на семействата с деца.Да има по добра социална политика.Само се чудите как да усвоявате пари,които после да крадете ,а сега е за сметка на децата.Отнемате деца ,а писле го давате на приемен родител,като му плащате 1000лв.Колко глупаво и нереално.
133
1
 
7
 
! Отговори
учен преди 4 години
До 240 АнонименМисля, че си достоен да се принесеш жертва в името на науката. Ще ти се монтира нагорещено желязо до побеляване в задният ти вход с цел засичане на времето до леталния изход
132
0
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 4 години
азмразявибезплатно
131
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едмо колко се пънат тук разни да защитават въпеосната стратегия тя бял свят няма да види. Каза го и министър-председателя, потвърди го и миностъра на образованието. А вие си говорете, колкото щете за всякакви червени, пенбени и суросинкяви. Само политика ви е в главата. Извратена работа:-)
130
22
 
4
 
! Отговори
Ттт преди 4 години
Тази истерия много ми напомня на протестите за цената на тока.И отнаво най-кресливи във Варна.Тази истерия има за цел да разклати правитлството и помогне на БСП за изборите.Има много Рубли във Варна отдавна ДАНС трябва самосезира за тези протести.Мислете повече не се оставяте да бъдете опутребени за чужди интереси
129
1
 
22
 
! Отговори
До 221 преди 4 години
А като ти го взима държавата може ли да се грижи за детето? Не може. Приемните семейства са от хора от слабо развити и бедни райони, които гледат деца единствено и само заради получаваните пари. Съответно предпочитат да харчат тези пари за себе си. За децата въобще не им пука. Не се интересуват как се чувстват. Те не са им родители. Човек не може да избира единствено родителите си. И затова децата са пеивързани към родителите, а не към приемните семейства.
128
2
 
20
 
! Отговори
## преди 4 години
Много, ама много герберски *** са излезли да пишат под тази новина и не са спали. Това е война между Доброто и Злото , колкото и да пишете глупости , няма да пуснем чичко Сорос и неговите сатанисти да продават децата ни на педофили и да им взимат органите - набийте си го в тъпите глави ! Всичко най- добро :)
127
14
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Е те толкоз са гласоподавателите за нинова, това беше реално социологическо проучване
126
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е пълен провал!
125
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 214Държавата не е собственик на децата. Тя се отказа от собствеността си,иотговорността си почти навсякъде,но ще се навре точно в семействата. Като искаш такъв АД вдигай куфарите и в Швеция, и точка.
124
15
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Анонимен 202 Не знам какъв е Борисов , но знам че пак ще го изберем.По добър няма.
123
14
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 195 Искаш да кажеш както в Русия промиват мозъците на 4 г. деца , правейки от тях бъдещи войници.Гадничко , а ?Русия не бива да ни бъде за пример.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Къде е границата, добри родителю?"О, ще се допитам до ваше височество, НПО-Самодържецо, да определите тази граница от висината на философското ви познание за Живота, Вселената и Всичко Останало. Само Вие и никой друг не знае Отговорът на този фундаментален въпрос.