Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
9
 
4
 
! Отговори
Хламидия Плачкова преди 4 години
208, а два шамара бой ли са? Три шамара? Четири, ако са по-леки? Къде е границата, добри родителю?
120
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забележете как агресивната турска политика към България, е винаги координирана с джендърската либералщина. Атакуват устоите на българския народ едновременно, в синхрон и единство. Изглежда съществуват топли любовни връзки между тях, едни други са си полезни,....голяма любов, изпепеляваща. Достойна за босфорски сериал.
119
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всяко дете може да се отнеме ако не е в благоприятна среда."И сега ако успееш да определиш "благоприятна среда" с нещо различно от километрично разтеглив локум, свалям шапка, че и скалпа ще си сваля.
118
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не може всеки да бие деца ,"Кой е тоя ВСЕКИ бе? Изкарвате го все едно боя с каиши е практика. Един шамар за тежко провинение не е БОЙ.
117
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Всеки се бунтува срещу всичко европейско."Комунизъм - Маркс, европеец.Фашизъм - най-отявлен представител - Хитлер, европеецЕвгеника - Галтън, европеецМа само мед и масло тече от Европа бе, да си провеждат експериментите върху ТЯХ си.
116
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Така и не разбрах защо се бунтуват.Хубаво е че има стратегия за развитието на децата им"Ей, влачен зад препускащо мага.ре НПО-***. Проблемите с децата започнаха след навлизането на либералните про.стотии и великия опит на отрочето нищо да не се забранява, щото видиш ли, ТО знаело най-добре. Сиреч, след всичкознаещите запад/нал/и стратези да дават наклон на носовете на населението. Извод - затрупайте ги с камъни и нещата ще се наместят.
115
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази стратегия, която се опитват да ни наложат няма нищо общо с българската народи психология и е абсолютно НЕ приложима тук. Българите милеят за децата си и дават всичко за тях. Не е нужно някакви НПО със съмнително и външно финансиране да ми казват как да си гледам и възпитавам детето. Долу ръцете от децата ни! Не на стратегията за детето!
114
2
 
28
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Така наречената стратегия за дето е поредният плазмодийно-сервилен поклон на безгръбначното правителство на Борисов пред неговите чуждестранни господари.Явява се нещо като "бекграунд" на ИК/истанбулската конвенция/.Ако някой си мисли,че там проблема е отминал,да не се заблуждава,той предстой.Според мен правата се защитават с ясни и действуващи закони и правила,а не от конвенции и стратегии.
113
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*бяхме хиляди, не стотици. В София само около 4 000. Ще има и други протести, докато не чуят изканията ни!
112
1
 
30
 
! Отговори
питам преди 4 години
Ама някой наистина ли си мисли ,че имаме държава !!
111
2
 
38
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако сме точни синьо-*** гледат на децата като на подвижни портмонета и когато икономически е по-изгодно това портмоне може да бъде изгубено или още по-добре продадено на някой,които иска да го купи.Според мен тази стратегия има за цел разбиване на семейството като градивна клетка на обществото и превръщането му в някаква аморфна структура от безполови или еднополови същества,които ще имитират нещо като семейство.Целта в далечен план е самото общество да се превърне в лесно управлявана тълпа
110
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То това е и целта - държавата да поеме изцяло възпитанието по определени теми, за да промива мозъците на новото поколение, а родителите да не смеят да противоречат!
109
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НПОта ще разпитват децата по детските градини какво става вкъщи, карат ли се мама и тате, какво говорят по определени теми и т.н.и предприемат действия, ако чутото не им харесва. Такова право им дава новият закон. Ще се притесняваме да говорим свободно пред децата си повече, отколкото да разказваме политически вицове преди 89та. Примерно: какво ти казаха мама и тати за обратните? А, така! Детето живее в неподходяща, ксенофобска среда! И т.н.
108
5
 
15
 
! Отговори
пИд0фил преди 4 години
Много си е хубав закона, не му се кахърете. Харесъл съм си няколко дИца, поне едно от тях да ми дадът, после ще го радвам с шоколад и топла .... Все пак и ний сме хора и ни трябват дИца
107
3
 
26
 
! Отговори
0тCиднейAвcтpалия преди 4 години
Децата не са били по (не)защитени от 681г.По турск0 поне е било регламентирано 1 от 10 кръвен данък са го взимали. Като искате да НЕ е в риск детето оправете държавата да могат родителите да живеят достойно. По3драви от Зеления Континент където живота на децата няма нищо общо с балканската мизерия
106
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не харесват, а ще гласуват за тоякойто им налага тези правила.Те са най-вече за ромите, за дамогат по-лесно да им отнемат децата.Целта е спиране на ***.Но българинът е ***, важнотое на него да му е удобно, а държаватанека дава помощи на десетчленниромски фамилии.
105
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова шум за под 1 млн. мултикултурни българчета?!Онзи Ротвайлер се оказа прав, че до 2030г. няма да има България.
104
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 182:изчезваме заради неграмотни индивиди като вас!Да, ще ви вземат детенцето, ако го МЛАТИ-ТЕ!
103
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочетах стратегията-препоръчвам да четете!Никъде няма родител 1,2.Гад-ното е, че още 2017г. сме били 7 млн., значи сега сме под 7 и 2017г.децата до 18г. са 1 млн. като 41% са социално слаби разбирай...Другите две гад-ни неща са криминализирането на БОЯТ и неизбежната мултикултурна среда...Последният да загаси лампата...
102
4
 
19
 
! Отговори
стига мълчание!!! преди 4 години
Искате ли да вземат детенцето и то да не помни Мама и Татко?Съгласни ли сте НИКОГА повече да не го видите?Съгласни ли сте ЗАВИНАГИ да Ви забрави?Трябва ли да забрави Баба си и Дядото си?Ако така го научите,то и Вас няма да запомни.