Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Родителите - опростачени и не умеят да си възпитават децата... Училището - пълна трагедия. Държавата... То пък една държава! ...
100
2
 
35
 
! Отговори
Баща преди 4 години
Нека мъжете са бащи.Нека жените са майки.Никак не ми харесва вариантът за родител1 и родител2Все едно детето ми да ме нарича Родителю номер ДВЕ,то ме нарича Тате!Детето ми нарича майка си Мамо, а не някакъв номер едно,или пет.
99
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете "здравей" на американското зомбирано лоби! това става в САЩ с децата, и обливат с тая перверзия чрез НПОта София яко....
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 157:За чистката си прав-българският етнос ще е почистен до 20 години.Има една стара история преди около век: Ротшилд е пожелал от смъртния си одър българите да изчезнат от този свят.Не знам дали е истина, но много българи го желаят.
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера се разминах с жена с кученце,много сладко,подскачаше чак от радост.Жената обаче беше много тъжна.Поздравих я и тя ми се усмихна.Никога няма забравя тази усмивка.
96
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 145:Знаеш ли изобщо какво е върхът?Върхът е съзнанието, че трябва да си полезен.За да си полезен трябва да си образован.Образованието е натрупаният опит от предишните поколения.Необразованият човек не може да мисли разумно, защото няма база данни в ума си за това.Там, където няма образование, се пръкват n на брой шамани като тези с домашното образование, баячки, гледачки, религиозни фанатици, радетели на дълбокия интернет, убийци, наркомани и др.човешка из-мет.Явно някой има интерес.
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коя по-точно БГ гимназия е адът?Има едни БГ гимназии с висок рейтинг, които ако ги завършиш, са ти отворени вратите на всеки световен университет-образно казано.Децата от тези гимназии за жалост стават част от средната класа на други държави.БГ съществува все още благодарение на изучилите се през социализма поколения в пенсионна и предпенсионна възраст.БГ е бъдеща ромска държава.
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен" Който желае, да си прави с децата си, каквото си пожелае и това е... Имам си прекалено много проблеми, за да мисля всеки, който си малтретира дете, продава го и прочие. Хич не ми пука."Когато стане въпрос за твоето дете ( стига да имаш) - ще ти запука. Или по- скоро , си признай, че не ти пука нито за твоето дете, нито за другите!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122,ти си един ***, имаш една торба стотинки и газов пистолет за 50 лея, който засича.
92
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестът е на родителите от асоциацията за домашно обучение.Това са родители, които претендират, че са способни сами да обучават децата си. Те са против задължителните ваксини.Те са за това децата им да се обучават от собствения им интерес и да не посещават училище.Това бил естествения начин на обучение от едно време.
91
4
 
9
 
! Отговори
Директно!!! преди 4 години
Искате ли да ви вземат детенцето и да го дадатна двойка хомосексуалисти,или на двойка лесбийки?
90
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петя,само в София бяхме три хиляди-засрами се, защо лъжеш!?
89
1
 
11
 
! Отговори
въпрос- преди 4 години
-Кой би се отказал от детето си!Аз не бих го дал,то не е стока,а е част от мен!!!
88
6
 
4
 
! Отговори
рт3 преди 4 години
Фейсбук революционерите се надигнаха отново!
87
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едва ли всички тия дето се бунтуват са наясно точно за какво става въпрос, но бсп не спира с платените бунтове!
86
5
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
*** народ, слаба държава!
85
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 95 " Чудничко си ги продавате децата, навсякъде, където ги пожелаят, стига да плащат добре! " От твой собствен опит с твоето ли дете говориш?
84
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудничко си ги продавате децата, навсякъде, където ги пожелаят, стига да плащат добре!
83
2
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Става въпрос за усвояване на едни пари. Тези алчни гадняри нямата насита!
82
1
 
7
 
! Отговори
Папа преди 4 години
Ние Обичаме Децата Ви!!