Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако найстина вътре има *** тъпотии да не трябва да се приема и трябва да се реформира.Нямам намерение да заменям гадостите на биячи и педофили с тия на тра.вестити.Но сегашното положение родителя ще прави каквото си иска, а детето само ще търпи, е непоносимо и се казва робовладелски строй.
80
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още нещо.Много от тия родители твърдят че уж си гледат добре децата и не ги тормозят.Тогава защо ги е страх от проверки от проверки го е страх тоя дето има какво да крие не невинния тъй че стига сте лъгали бе дърти мошеници.
79
3
 
30
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Четох я в продължение на 3 часа. Второ издание на Истанбулската конвенция, но с по-добре законспирирана истинската цел. Такава "грижовност" за децата не е имало и в най-мрачните сталински времена. Някакви издухани психопатки-*** и то бездетни могат да напишат подобно мракобясно творение. Да се премахне веднага от правния мир и създателите ми да се изгонят от съответните ведомства!
78
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле виж колко много фенове на родителските побой и отношението към децата като към роби имало.Хубаво е ама само като родителя бие.После като родителя стане слаб а детето под влияние на монголското възпитание стане престъпник и му скъса гъ.за от бой на тоя родител той почва да се жалва.Но защо? Нали боя е много хубав и полезен е ето де и наследниците ви усвоиха това и прилагат това хубаво нещо на вас или е хубаво ама само като сие биете а.Лицемерна *** от биячи и педофили, уж родители де.
77
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо за протеста се разбра едва днес? Ако знаех от по-рано и аз щях да участвам!
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние от БСП и патриотичните организации,от утре ще обявим за продажба X5-тиците на BMW,Ягуарите и мерцедесите си,а Марешки ще продаде Ферарито във знак на несъгласие със европейската политика по правата на човека.
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Корнелия сина и върна ли се от САЩ да подкрепи протеста
74
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протести,протести ама тъй един не са върна от САЩ или Германия да заживей със 500 лева на месец.
73
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е целта на протеста,от какво не сте доволни и какво искате
72
2
 
28
 
! Отговори
Родител №2 преди 4 години
Ние с родител 1 искахме да доведем и детето на протеста, но То остана у дома да се чуди дали да си облече панталонки или рокличка, защото още не е решило от кой пол иска да бъде.Нали сме толерантни, не му се месим в решенията, макар и да е 3-годишно!
71
2
 
19
 
! Отговори
8 преди 4 години
Сума ти и НПО ибричkчии мобилизирани да цъкат минуси в събота, смятай щом са ги юрнали в почивен ден да работят вечерта, отиде на кино стратегията да лапаме крадени от данъкоплатците пари, крадейски и децата им
70
18
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Не знам какво е било образованието преди ,но не голяма част не е научено да мисли Днеска дори чух как човек ще гласува за БСП щото Бойко продал децата на норвежките ... Дори не знаят за какви избори ще гласува и какви са функциите на представителите ни в ЕП
69
0
 
21
 
! Отговори
Родител №1 преди 4 години
Ние с Родител 2 също протестираме!
68
5
 
36
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Днес в цялата страна протестираха хиляди хора. Защо в статията се пише, че били стотици?
67
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До реалистЗа коя шайка говориш, за тая на Нинова ли?
66
31
 
8
 
! Отговори
БГ преди 4 години
ОВЦЕ!Един няма който да е прочел закона по който вече не се работи ,но протестират
65
11
 
26
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Поискаха да променят пола на децата ни чрез Истанбулската конвенция, като не се получи, поискаха да ги отнемат от семействата им, но ние пак ще си изберем Шайката да ни управлява. Що за народ сме, не мога да разбера.
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Зависи по какъв ред се извършва и до каква степен страните са ощетени. Трябва баланс между родители и влати бих казал 65%-35% в полза на родителите.
63
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Всичко зависи от родителите. Има родители които не си обичат децата, има и такава които ги обичат. Но ако един родител реши да накаже детето да седи голо през зимата на терасата означава, че социалните трябва да се намесят.
62
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко дете може да се отнеме ако не е в благоприятна среда.