Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
6
 
! Отговори
Морал преди 4 години
Промиваха с години мозъци ,че гей-овете са нежни,мили,добри,умни и че трябва да сме толерантни към тях! Сега- тия *** опитват да отнемат децата ни,защото са извратени. И тия по-долу дето пишат"защитниците" са именно такива ***-рунгели! Затова-Никава толерантност към извратените!
160
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВероникаА колко жени използват мъжете именно като донори? Известно ли ви е? И колко пъти българският съд е присъждал родителските права на бащата? А?Патил, та знае!
159
0
 
8
 
! Отговори
АВС преди 4 години
най напред дайте достойна заплата на работническата класа пак после да говорим за това с такава малка заплата не децата да се подържат но и самите себе си не може да се подържа къде е реалноста и честа на бг
158
9
 
4
 
! Отговори
Мноу прости преди 4 години
Парчета стеИма хора които не стават за родителиНикой не иска да отнема и продава деца
157
2
 
0
 
! Отговори
Донори преди 4 години
?
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само на мен ли ми се струва, че децата на България вече са жертвани???
155
3
 
12
 
! Отговори
И още преди 4 години
Който жали тоягата, не обича детето си...
154
2
 
9
 
! Отговори
Един преди 4 години
Джен...дъртите на Сатурн....И да си вземат "европейските" ценности, да си ги разпечатат, намачкат и използват за тоалетна хартия.
153
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефектът на Дънинг-Крюгер в действие или, както звучи по нашенски:Не съм го чел, но мога да се изкажа!Апропо, за половин милион малцинствени етнически българчета Европейският съюз все ще намери място за разселване.
152
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Wee, номер 167, моля те!Искат, да пълнят на децата малките глави и със секс, извращения и перверзи още от 9-10 годишна възраст! Аз искам децата ми да са адвокати, лекари, депутати, програмисти, а не селсулни маниаци.!Трябва, да се учи висша математика в училище от рано, а не... Пошлост!
151
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние откриваме фабрики,те организират протести срещу Нероден Петко!
150
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно кой организира протеста срещу несъществуващ документ! Това е важното!
149
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат свободно и спокойно да бият децата си. Виждат какво правят в Норвегия, Швеция социалните служби, как си осигуряват работа чрез отнемане на деца.
148
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомням си подобни стратегии от соца,с добри или лоши аспекти,и сега като се огледаме назад във времето и сравним днешното състояние на обществото се обеждаваме че подобни идеи за повече Държава в развитието на децата са добри!
147
13
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Простолюдието трябва да се занимава с нещо! Вместо в неделни ден, да работят върху развитието си.. С какво се занумават
146
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тес па ся се вкарали ваф филма.
145
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко става, е бегенца? Охъкцахме са май нещо, а?
144
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ СА ИМ ВЗЕТИ ПОРАДИ НЕ СПРАВЯНЕ С РОДИТЕЛСКИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ЖИВЕЯТ И УЧАТ В ЧУЖБИНА И СЕ ВРЪЩАТ КАТО АМЕРИКАНСКИ ИМПЕРИАЛИСТИ
143
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно против сме срещу подобна стратегия,парадокса е че,болшинството от "протестиращите " са готови да изпратят децата си някой ден в страни с подобен подход към подрастващите.Абе с две думи и тук намирисва!
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то и сега можеш да си отвориш фабрика . Кой те спира.