"Тих" скандал около картината, подарена на папа Франциск

Деян Вълков или Илияна Иванова - кой всъщност е авторът?
Обновена: 12 май 2019 14:03 | 12 май 2019 13:45, Петя Славова
83

Снимка: Facebook

12
Историята на картината, която бе подарена на папа Франциск по време на неговото гостуване у нас, не е съвсем ясна. Това показва любопитен коментар в социалните мрежи, дошъл от страницата за изкуство "A companion to contemporary art". Според написаното художникът Деян Вълков не е авторът на творбата, както бе съобщено официално, а Илияна Иванова. До този момент Вълков не е коментирал написаното. Предлагаме публикуваният пост без редакция:

"Как е била нарисувана и поръчана картината за Папата, която критикувахме остро вчера - научаваме от нейната авторка. Произведението НЕ е от Деян Вълков, както бе обявено официално. Било е поръчано на него, но той от своя страна, поръчва на друг - на Илияна Иванова. Тя обяснява и защо композицията и небето изглеждат така зле - скованата и неартистична "композиция" ѝ била зададена, без право да мръдне, а накрая "поръчителят" "довършил" картината като добавил и двата жълтеникакви облака и други "топли цветни" петна, които най-вероятно са съсипали не само гамите, но и усещането за цялостност. След това съобщил само своето име на медиите.

Кой е Деян Вълков, позволил си да постъпи така? В Интернет фигурира с шаблонна биография - имал самостоятелни изложби тук, тук, тук и там... Всъщност, основните му изложби в чужбина са в български културни центрове , където най-често се ходи с връзки. Някой ден трябва да анализираме и тези изложби, защото явно няма кой друг да го направи.

Но ето това е истината, прочетете по-долу, не става дума за подигравка с Папата от страна на нашата Патриаршия. Подигравката е с всички нас, както и с вярата на много хора, от един "артист", ухажван от културните ни центрове в чужбина, кой знае по каква причина. Получил тази безценна поръчка, той се е подиграл и с поръчителите си - Патриаршията и ги е поставил в нелепа и унизителна ситуация. От нас - поздравления към авторката за искреността и за това, че намери кураж да каже истината! Ще очакваме нейни произведения, неопетнени от "поръчители". Ето и нейните думи:

"Та по темата,автора на картината , която Светият синод подари на нашия почетен гост Папата съм аз. Като "автор" е най-общо казано. Работата ми беше поръчана декември,аз нямах никаква идея ,че ще е подарък и то на такова ниво. Истината е ,че бях в тежък за мен и семейството ми момент и нямах желание за поръчки. Също не са ми любими точно този тип,в които нямам право на лична естетика,но се опитвам да го приемам като работа.

В случая ,работата трябваше да е по-суха,за моят вкус и с не голяма свобода в композицията. Мисля,че можеше да изглежда и по-добре,ако знаех за кой е. За това, че ще се подарява , разбрах 3-4 дни преди събитието,като не ми стана напълно ясно как ,защо...поръчителят ми,друг художник -"приятел" , каза, че е настоявал да ми спомеменат името,което по-късно се оказа неистина.Той има, бегло за мен участие в картината,много държеше да не завършвам небето за да вкарал -"да полее нещо топло",направил е два облака,явно не е самоцелно. Както и да е...опитвам се да дам повече яснота,явно бях ползвана за реклама на друг автор. Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка,тези дни , че я работих през тези четиридесет дни от кончината на брат ми,а е подарък за чист, надявам се човек , нека и моите мисли са по-чисти в тази посока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
20
 
! Отговори
Папата преди 4 години
Папата си има цял склад от картини и подаръци които никой никога няма да използва и да види, за това не му подарявайте нищо !
47
0
 
22
 
! Отговори
аз преди 4 години
ДА БЯХА ПОДАРИЛИ "ЛОНДОНСКОТО ЧЕТВЕРОЕВАНГЕЛИЕ", НАЛИ СКОРО ИЗЛЕЗЕ ЛУКСОЗНОТО МУ ИЗДАНИЕ... УЖАС, ТОЛКОВА ЛИ НЯМА УСЕТ ТОЗИ, КОЙТО Е ОДОБРИЛ ТАЗИ КАРТИНА...
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До А на нас каквоНа вас гол....
45
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил съм в галерията на Ватикана и там има всичко- от Рафаел до Модиляни и Сезан . Картинката е доста посредствена и несръчна и не й се полага да стои редом с тези великани на четката ,ама нейсе.
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТъпанарДа не можеш да изпълниш една толкова важна поръчка сам говори за творческа импотентност , както и да го върти човек /както казва шопът г..а ти все ще е отзад/!
43
2
 
38
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Поръчал на друг художник да му изпълни поръчката. За което си е платил. Е, ако беше казал, че е за Папата, сумата щеше да е друга. Явно това е проблема! Да не говорим, че да подариш на Сикстинската капела картина, е все едно да отидеш на море с пълен с пясък багажник и 20 литра солена вода...
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картинка, направена по снимка от интернет, после дооправена в движение, за да се хареса малко - от малко от владиката. Жълтите облаци са единственото творчество в картинката.
41
13
 
2
 
! Отговори
37 или 73 кг злато преди 4 години
и защо не са поискали руски посланник да я преподпише, защото московците са ни подарили черквата, която Пърдияшията умирисват с игоряла лой от убити чивотни, и плюнки от кавги по бизнес дела.някъде през 1961-2-3-1966 Цирк Буш имаше гостуване в София.Тогава служител на цирка отрязва през ноща точетата от подножието на кръста върху дясния пред-купола извецто време преди това със злато изпратено от Москва всички кубета са пре-позлатени.Тогава черквата Ал Невски светеше. дали хванаха злосторника
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво й е на картината???Хич не е толкова лоша!!Вие да не искате на Папат да му подарят някой оригинал на Пикасо или Рембранд?
39
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
до 39 - Какво се чудиш?? ами дори 50 % от автосервизите са една фасада и после викат някой специалист да оправи автомобила-Всичко се работи на принципа подизпълнител -Така прекият потребител плаща двойно,въпросът е този НЕталантлив художник защо е с такива дебели връзки ?? Не всеки художник може да дари картина на Папата и то на такъв ВИСОК МЕДИЕН ФОРУМ !!
38
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тоя Папа...............не ви ли писна вече??Като не му харесва картината, да не си я закача над леглото, и толкова!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
Азе преди 4 години
Човече, коментара ти кърти :-)))))
36
0
 
24
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
На папата въобще не му пука. Той където и да отиде получава някакви такива нескопосани подаръчета. Във Ватикана си има картини на Микеланджело, Рафаел, Да Винчи. Няма с какво да го изненадате.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отвратителна история. Явно освен ghostwriters съществуват и призрачни художници. Не мога да разбера как и двете призрачни професии съществуват. Изключителна гавра е с изобщо идеята за изкуство, да платиш на някой да напише или нарисува нещо и след това да си сложиш името като свое. Ето затова никой от тия няма да му продадат картините за милиони. Защото са безполезен унформационен шум. Получава поръчка, дава я на подизпълнител, прибира парите, всичко е бизнес. Няма сърце, няма изкуство.
34
7
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Ами грoзна е картината. И художничката се е изсрaлa, колкото да вземе паричките. Хубава работа, ама българска.
33
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картината не е чак толкова лоша, като за Папата става!!Да не забравяме как Римо-католическата църква се подигра с живота на един честен българин- Сергей Антонов, заедно с турските служби!!После се извиниха уж, с половин уста, но един живот(на Антонов) и съдбата на близките му бяха съсипани!
32
5
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--Каква Пародия дами и господа- дори в един *** подарък като една картина - пак има нещо пошло изопачено дооправено от някой герберунгелски художник искащ всичко да е ЦВЕТЯ И РОЗИ -АХАХАХАХАХАХ
31
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буря в чаша вода.Подаръка, тоновете, символизма ...всичко си е на място.Кой разбрал разбрал, за останалите има бдения, митинги фейс подписки и др форми на блеене
30
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Нека все толкова страшни да са проблемите на България!
29
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БПЦ не е искала да подари на Папа Франциск картина с най-голямия българския храм, чиито патрони са Св.Св. Кирил и Методий, а картина носеща името "ал Невски", за разбере Папата, че местните русофили са подчинени на кремълския КГБ поп Гудяев !Затова е крайно време да се възтанови името на този български храм Св.Св. Кирил и Методий !Амин !