"Тих" скандал около картината, подарена на папа Франциск

Деян Вълков или Илияна Иванова - кой всъщност е авторът?
Обновена: 12 май 2019 14:03 | 12 май 2019 13:45, Петя Славова
83

Снимка: Facebook

12
Историята на картината, която бе подарена на папа Франциск по време на неговото гостуване у нас, не е съвсем ясна. Това показва любопитен коментар в социалните мрежи, дошъл от страницата за изкуство "A companion to contemporary art". Според написаното художникът Деян Вълков не е авторът на творбата, както бе съобщено официално, а Илияна Иванова. До този момент Вълков не е коментирал написаното. Предлагаме публикуваният пост без редакция:

"Как е била нарисувана и поръчана картината за Папата, която критикувахме остро вчера - научаваме от нейната авторка. Произведението НЕ е от Деян Вълков, както бе обявено официално. Било е поръчано на него, но той от своя страна, поръчва на друг - на Илияна Иванова. Тя обяснява и защо композицията и небето изглеждат така зле - скованата и неартистична "композиция" ѝ била зададена, без право да мръдне, а накрая "поръчителят" "довършил" картината като добавил и двата жълтеникакви облака и други "топли цветни" петна, които най-вероятно са съсипали не само гамите, но и усещането за цялостност. След това съобщил само своето име на медиите.

Кой е Деян Вълков, позволил си да постъпи така? В Интернет фигурира с шаблонна биография - имал самостоятелни изложби тук, тук, тук и там... Всъщност, основните му изложби в чужбина са в български културни центрове , където най-често се ходи с връзки. Някой ден трябва да анализираме и тези изложби, защото явно няма кой друг да го направи.

Но ето това е истината, прочетете по-долу, не става дума за подигравка с Папата от страна на нашата Патриаршия. Подигравката е с всички нас, както и с вярата на много хора, от един "артист", ухажван от културните ни центрове в чужбина, кой знае по каква причина. Получил тази безценна поръчка, той се е подиграл и с поръчителите си - Патриаршията и ги е поставил в нелепа и унизителна ситуация. От нас - поздравления към авторката за искреността и за това, че намери кураж да каже истината! Ще очакваме нейни произведения, неопетнени от "поръчители". Ето и нейните думи:

"Та по темата,автора на картината , която Светият синод подари на нашия почетен гост Папата съм аз. Като "автор" е най-общо казано. Работата ми беше поръчана декември,аз нямах никаква идея ,че ще е подарък и то на такова ниво. Истината е ,че бях в тежък за мен и семейството ми момент и нямах желание за поръчки. Също не са ми любими точно този тип,в които нямам право на лична естетика,но се опитвам да го приемам като работа.

В случая ,работата трябваше да е по-суха,за моят вкус и с не голяма свобода в композицията. Мисля,че можеше да изглежда и по-добре,ако знаех за кой е. За това, че ще се подарява , разбрах 3-4 дни преди събитието,като не ми стана напълно ясно как ,защо...поръчителят ми,друг художник -"приятел" , каза, че е настоявал да ми спомеменат името,което по-късно се оказа неистина.Той има, бегло за мен участие в картината,много държеше да не завършвам небето за да вкарал -"да полее нещо топло",направил е два облака,явно не е самоцелно. Както и да е...опитвам се да дам повече яснота,явно бях ползвана за реклама на друг автор. Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка,тези дни , че я работих през тези четиридесет дни от кончината на брат ми,а е подарък за чист, надявам се човек , нека и моите мисли са по-чисти в тази посока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите од двете империи ама те найстина бяха такива а не мешаница от турци ромеи диви азиатци и чат пат българи като днешните оставиха велика цивилизация.Същите тези контактуваха и нямаха проблеми нито с католици нито с никой дотам че про турската инвазия първа на помощ дойде полската католическа армия.Но от днешната висша тюркска раса с български паспорти какво да очакваш.Само дивотии и филистетщина жалка картинка с божествено самочувствие това е върха на падението в кретенията.
7
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом един народ прави нещо то винаги има неговите черти.Което го прави германец е строго подредено, французин стилно руснак масивно италианец художествено испанец темпераментно а когато го прави българина нали и е по-висш в простотията безспорно чертата е че всичко е разкрасено със критика скандал и опошляване, с други думи дълбоко в душата си днешния българин е гнусен филистер от който Левски и Ботев биха се срамували.Жалко, че се жертваха за тоя лош човешки материал,не ги заслужаваше, и на хич.
6
15
 
22
 
! Отговори
анатема преди 4 години
този така наречен Папа е Еретик, кани Исляма в Европа и защитава Педофилите и т.н. този Папа е жив Демон, слуга на Сатаната!! Това са фактите, другото е медийна пропаганда!!!
5
6
 
19
 
! Отговори
Момо преди 4 години
И к'во?Знаела, че я прави за друг художник. Платено ѝ е. Сега какво се прави на интересна? А, чакай... Как иначе, ще си направи реклама? Следващия път да се бори да ѝ дадат поръчката направо на нея, а не през трета страна, ако иска да ѝ споменат името. Дефакто тя се явява сега като подизпълнител.
4
2
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАРТИНАТА Е ОТВРАТИТЕЛНА!!ДОРИ КОГАТО Я СНИМАТ ГО ПРАВЯТ ЛЕКО ОТ СТРАНИ ЗА ДА СЕ ВИЖДА УНИКАЛНАТА И ЦЯЛОСТНА АРХИТЕКТУРА!!КАКВИ СНИМКИ ИМА НА ТАЗИ ЦЪРКВА В НЕТА КРАСОТА! ЕДНА ДА БЯХА ПРЕРИСУВАЛИ ! МЕН ЩЕ МЕ Е СРАМ ДА НАРИСУВАМ ТОЛКОВА ВЕЛИЧЕСТВЕНА ЦЪРКВА ТОЛКОВА БЕЗЛИЧНО!
3
5
 
16
 
! Отговори
Кич и безвкусица x 2 преди 4 години
Картината да си я закачи върховния Жрец и Вожд у дома!
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли значение на лъжата краката са къси .След посещението на папата от Турция ви казаха какво предстои .А затова работят всички православни византийци ,русофили,русофоби и партии.
1
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 години
пак сме се *** а, еми така е то в наша България, всичко е връзкарска история, още от комунизма ни е останало това