С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС

Освободени от данъка ще останат само услугите на "Български пощи"
13 май 2019 07:12, Елка Василева
73
С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС
Снимка: архив, Reuters

Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС.

Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания, пише „Сега“.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време според някои информации Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо е решила да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказали данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче НАП твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.

Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пощески услуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПОРЕДНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ГЕРБ БОРИСОВСКИ!ДА ИМА ДДС ЗА ВСИЧКИ НЕ МОЖЕ САМО ЗА ЕДНИТЕ ДА ИМА А ЗА ДЪРЖАВАТА ДА НЯМА!!!НАРИЧА СЕ НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ ИЛИ НАКРАТКО ПРЕСТЪПНОСТ ГЕРБЕРСКА НИЩО НОВО!
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куриерските услуги и сега са ДДС .. Който е получавал фактура от еконт винаги има ДДС..Без ДДС са пощенските услуги за писма.. Такова до сега не съм пращал с куриер..
42
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 43 - ще разберем скоро)) - но фактът че искат всички куриерски фирми да се срещат с Министри- му звучи на нещо повече от писма )
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картелите видяха, че никои не им купува тройно и четворно завишените стоки, и веднага ддс...
40
1
 
11
 
! Отговори
Св до Ф.С.Ф преди 4 години
Абе и аз така си помислих но става въпрос само за пощенска пратка като писма и такива до пощенска кутия. Другита май са си така или иначе с 20% ДДС.
39
2
 
17
 
! Отговори
Алов преди 4 години
Така се чисти конкуренцията. Пеевски просто няма фирма за куриерски услуги и т'ва е.
38
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Бг пощите имат по скоро социална дейност- в малките населени места села Пощите доставят пенсията на все още неумрелите хорица-Правят парични преводи и дотам- БГ Пощите няма как да поемат куриерската дейност в БГ защото са неподготвени и нямат нито ресурси нито нищо- Просто оскъпяването на пратките в частните куриери -ще доведе до намаляне на ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯТА- просто и хитро - по герберски )
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***
36
2
 
9
 
! Отговори
37 преди 4 години
Ми нали всички *** и патриоти искат държавните предприятия да работят. Ето как става. Това че са безнадеждни и губят писма и пратки доказва единствено, че частните фирми работят много по-добре от държавните. Нооооо нека да работи пощата, за да няма мрънкане, че и това е продадено.
35
1
 
2
 
! Отговори
Мислиш си, че ... преди 4 години
Си в безопасност и досега беше ... Вече не си ...
34
5
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Истината е - че няколко много големи компании и търговци с магазини в Моловете- искат да си продават маратонките козметиката -но ОНЛАЙН ТЪРГОВИЯТА е в пъти по евтино за клиента- да кажем едни маратонки от Англия са два пъти по евтини ! Но понеже се ползват куриерски компании -така се поръчва и плаща най лесно.Когато смачкат куриерите - така ще смачкат и онлайн търговията -с надеждата (моловете) хората да им купуват китайските дънки по 90 лв и маратонки по 160 лв
33
4
 
22
 
! Отговори
11 преди 4 години
Има ли балъци да ползват български пощи? Там се чака зверски,краде се, мирише лошо и винаги се спори с персонала който е супер некомпетентен. Но какво очаквате от хора на минимална заплата....
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
36, проблемът е, че не за всички ще важат правилата. Както и политиците перат пари и никой не ги разследва.
31
23
 
1
 
! Отговори
Проблем, а? преди 4 години
Добре де, мрънкате по цял ден за здравеопазване, социални помощи, самолети, пътища и д.р. И когато държавата каже, че ще ги поправи но и трябват пари, така че ще сложи ДДС на нещо което си плаче за такъв налог и се учудвам, че до сега го е нямало. ЗАПОЧВАТЕ ДА СТРАДАТЕ И ДА ЦИВРИТЕ НА УМРЯЛО. Като сте толкова отворени, кажете как ще се подобри здравеопазването без да се налеят пари в него.
30
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планова държавна икономика като в Северна корея. И някои дори се радват, че пощите били нашии затова било ок. Не случайно сме най-бедната държава в цяла Европа и всичко тъне в корупция и разруха
29
18
 
10
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 4 години
От няколко гидини насам ползвам "Български пощи". Всички пратки са поне с 20% по-евтини от куриерските фирми. Сега разликата ще стане още по-голяма. Защо говорите против ДЪРЖАВНИТЕ пощи. Все пак те са наши ДЪРЖАВНИ. На всички нас. Вижте какво стана с ЕРП-тата.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС на ДДС...
27
2
 
6
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 4 години
Така трябва. Както в САЩ. Всички държавни структури работят с 50% по-ниски цени.
26
4
 
1
 
! Отговори
Ще срещнеш Джо .. преди 4 години
Джо Блек ... Няма Господ ...
25
3
 
18
 
! Отговори
християнин преди 4 години
Господ да ни е на помощ!