С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС

Освободени от данъка ще останат само услугите на "Български пощи"
13 май 2019 07:12, Елка Василева
73
С 20 процента поскъпват куриерските пратки – заради ДДС
Снимка: архив, Reuters

Обикновените пощенски услуги, които се предлагат от частните куриерски фирми, ще поскъпнат с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС.

Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания, пише „Сега“.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време според някои информации Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо е решила да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказали данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче НАП твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.

Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: пощески услуги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
45
 
! Отговори
Бо Велики преди 4 години
още може, офцъите са в кошарите зад клавиатурите, нека не просто ги подстрижем, а да ги удерем, все пак Цв има нужда от още един апартамент.
3
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо има разлика между различни доставчици?Защо има дискриминация и само един доставчик няма да се облага?Защо няма ДДС върху хазарта и туризма, но има върху храни и лекарства?
2
3
 
69
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Точно заради такива шмекерии инвеститорите бягат нищо чудно и WV да ни подмине.
1
3
 
51
 
! Отговори
к0нсерва преди 4 години
За Бога Братя и Сестри - Не Купувайте!! Стана нетърпимо, идва и поредното поскъпване на ток и съответно всичко!!!