Прогноза: Тол таксата вдига горивата средно с 3-4 ст. на литър

Поскъпването може да е факт още в края на август
44
Прогноза: Тол таксата вдига горивата средно с 3-4 ст. на литър
Снимка: архив, БТА

Цените на горивата може да поскъпнат средно с 3-4 стотинки на литър заради тол таксите. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред журналисти на конференция на асоциацията.

Тол системата ще бъде въведена в средата на август. По думите му поскъпване може да има още от края на същия месец.

Терзиев не очаква да има ръст в цените на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да е налице "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември".

"Последните две-три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата", изтъкна той и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления.

"Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия", обясни той, цитиран от БТА.

Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, който също участва във форума, каза пред журналисти, че има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, които започват от 14-15 на сто и стигат до 30 на сто.

Безлов посочи, че става дума годишно за около 600-700 млн. лева ДДС и акцизи, като има и по-високи оценки.

По думите му големият проблем за този сектор е, че той няма собствени оценки за това колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти. Безлов посочи, че от сектора се използва оценка на НАП или "някакви интуитивни оценки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Край така и от чужденците ще щипят , щото тука може и да не зареди , хибридни и електрички и те под ножа , има и тарикати де си карат дизеляците със смес от нафта и олио от фритюрници
17
4
 
27
 
! Отговори
Край преди 4 години
Защо слагат ТОЛ такса и защо слагат винетки за колите, а не просто да сложат още един данък върху горивото. Така най-точно ще се премери и кой, колкото потребява гориво/пътя толкова ще плаща.Лесно и просто. Обаче как ще гушнат кинтите за изграждане на от системата и от винетките.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горивото 3-4 ст на литър , за всички останали стоки повече заради по скъпо гориво и тол да сложим и ток и още нещо и то кво стана
15
5
 
31
 
! Отговори
Промити Мозъци преди 4 години
сега евреите ще ви събират тол такса за путищата построени с вашите таксиосвен това евреите с един удар получиха контрол върху икономиката на Българиясега евреите просто ще ви вдигнат тол таксата и ВСИЧКО ще поскъпне да ви е честита западната "демокрация" и "ценности" а че и "пазарната" им икономика това дето сам ще си го забодеш никой не може да то го забоде
14
0
 
25
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 4 години
Само 3 - 4 стотинки ?!Може още !И още ... може ...Още ...И още ....
13
1
 
48
 
! Отговори
запознат преди 4 години
Всеки ден статии че всико се вдига, всеки ден корумпиран Гербаджия подава оставка. Време е главната мутра да си тръгне. Оставка!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това е добре . Сега и аз ще дигна цената. Така де няма само държавата да вдига.
11
2
 
21
 
! Отговори
оцвък-оцвък преди 4 години
недейте да ми гласувате бре! ако щете!ние с тиквето откакто почнахме сами да си правим изборните протоколи вече и от печатница нямаме нужда!ай със здраве, не се морете да гласувате, сега и с електронното гласуване, хептен лесно ще си правим протоколчетата!
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Налите както винаги отгриват колелото със 100г закъснение. Хора разходете се малко из Европа, тол-ве колкото искаш. В БГ всичко се прави само с едно немерение - крадене! Факт.Каквото и да ми говорят и колкото и да лъжат цената няма как да е с 4ст по висока. Поредните лъжи и измами.Свиквайте защото след тол-вете ще измислят нещо друго
9
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, каква е връзката на ТОЛ таксите с цените на горивата? Ако е проблема с цистерните - те сега на плащат ли скъпи и прескъпи минетки? После ще плащат ТОЛ такси, а няма да плащат винетки???Или да си я караме както си знаем - вгига се цената на люцерната и горивата ХОП нагоре. Защо? Защото конете и говедата трябва да се хранят! А връзката с горивата...Абе, май накрая ще хвърчат глави и ще се успокоят нещата! Търпението май започва да изчезва!
8
5
 
10
 
! Отговори
дон кихот преди 4 години
Бензина и дизела трябва да са по 4 лв. Тока - 50 ст./квч. Газа - 2лв/ м3 Тогава ще се оправи положението.
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежките камиони рушат повече и трябва да плащат повече. Хубаво ама няма да плащат те а крайния потребител, тоест всички ние. А ние така и така плащаме данъци с които се поддържат пътищата и се строят нови та излиза, че два пъти плащаме за едно и също нещо... Разбирам да взимат ТОЛ такси само от транзита ама...
6
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Сега някой да сметне на 300-400км пътни с нов камион и висок евро стандарт таксата мисля ,че няма и 50ст на км
5
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 4 години
пак глупости дори най скъпата такса при най тежките и най старите е 0.90ст дори да сложим отиване и връщане 1000км това са 1000лв 900 лв / 50 000 тона гориво 0,018 оскъпяване на литър
4
9
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 4 години
Не знам Борисов какъв е, но твърдят, че е бил мутра по времето на тия дето напират да лапат...По точно по времето на Техно ипекската .. тази дето не казва какво ще направи а какво не са направили другите... самия ангел.. света вода ненапита от Крушовица...
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали си купихме винетки--какви сега тол такси--нещо не сте разбрали журналистите
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ви занимават с разни стратегии и конвенции, бензинът полека си се качи до едни 2.30 литъра. Едни и същи номера му правиш на тоя народ и все минават :)
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е 3-4 стотинки нищо не са.Българинът е богат. По време на мандадите на Тиквената Шайка се замогна и изпревари по апартаменти, тераси и къщи за гости дори развити страни като Германия и Швеция.