ЕС изкарва собствениците на криптовалута "на светло"

Борим се с прането на пари
15 май 2019 07:45,
20
ЕС изкарва собствениците на криптовалута "на светло"
Снимка: Reuters

Криптовалутите са едно от проявленията на новите блокчейн технологии и са в тренда на съвременното развитие на икономиката, каза доц. д-р Анита Атанасова - дипломиран експерт счетоводител, регистриран одитор, който има зад гърба си серия публикации у нас и в чужбина, съобщава БТА.

Още по темата

OneCoin – фалшивата криптовалута на д-р Ружа. Как е работила схемата?

Тя бе сред лекторите на научно-практическа конференция, посветена на финансите в съвременния променящ се свят, по повод 95-годишнината от създаването на катедра "Счетоводна отчетност" в Икономическия университет - Варна.

Атанасова коментира нововъзникващите криптовалути и проблемите, свързани с липсата на нормативна уредба, която да регулира тази система.

По думите й на ниво ЕС вече са направени стъпки, тъй като новата директива срещу прането на пари, влизаща в сила в началото на 2020 г., ще изкара на светло притежателите на криптовалути.

Според Атанасова, въпреки че тези средства все още не са легализирани, те могат да бъдат осчетоводявани и собствениците им трябва да плащат данъци. Позицията на Атанасова е, че криптовалутите не бива да бъдат заклеймявани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
нападжия преди 4 години
Можеш да имаш колкото си искаш скрити койни.Обаче в момента в който си купиш кола,къща или нещо по-скъпо с тях или просто някой те изпорти,щото си се похвалил, ще те подгонят от НАП за произход на пари.Ще ти подкарат проверка, която ще прерасне в ревизия.Ще ти проверят всичко до 6 години назад, включително колко ток и вода си плащал, кога си излизал зад граница.... И за всеки изхарчен лев - без произход,ще ти сложат 10% данък плюс яка лихва със задна дата.Че може и на прокурор да те дадат.
15
0
 
4
 
! Отговори
HAHA преди 4 години
Световната банка отхвърля уж биткойните ся пъ ЕС иска данъци да им зима ... КРипто валутите дойдоха заради необходимоста от анонимност
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
13 Що бе ключа можеш да го съхраняваш и в главата си,недостатъка е ако се гътнеш внезапно или те подгони алцхаймера!
13
0
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Да те осведомя, заедно с останалите като теб, златната монетка с В от картинката, която си мислиш, че е биткойн, не отговаря на истината. Биткойна е код, който може да се съхранява на твърд диск, флашка или хартиен носител. Жетони продаваш ти за градския нужник...
12
0
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
*** разбирача пак се изказа неподготвен. Сигурно си чувал за един приятел който имало ама не си много сигурен има ли, но пък имаш експерртно мнение. Интересно защо хора, които от 5 години водят десетки и стотици хиляди други хора с прогнозите си (верни прогнози), твърдят обратното. Но сигурно ти си прав, все пак си получил прозрение оригвайки се на боб и шкембе, докато гледаш новини! Жетонаджия !
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният папагал "доц.д-р Анита Атанасова " които слага каруцата пред коня.Виждаш ли контрол и нормативна уредба трябвало да има,а че цялата финансова пирамида в сегашният си вид е сбъркана това не го вижда!
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде да си представим колко по добър би бил светът,ако се елиминира днешната финансова система и се наложи да речем Bitcoin като глобална Крипто валута.Това е съвременният Златен стандарт в цифров вид без участието на банките!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпора на ч'ифутското "изобретение"банките ще бъде страшен,това да иземеш двата елемента а именно на печатането на пари и контролирането тяхното движение значи елиминираш банките и печалбите които генерират!Колкото повече хора повярват в Крипто валутите толкова по голям е шанса за отстраняването на тумора Банки!
8
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крипто-жетоните (ТОВА НЕ Е ВАЛУТА!!!!) ако ги изкарат на светло цената им става НУЛА !!А иначе тези жетони са ползваеми основно в страни от третият свят (Африка, Индия, Китай и т.н.) защото там банковите системи са в ужасно състояние.това е положението без значение на кой му харесва и на кой не.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ако започнат да ти плащат в криптовалута ще трябва да ги декларираш, но ако имаш постъпления от други източници е препоръчително такива сметки да не се декларират.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята на криптовалутите е да не ти се мешат и контролират чоба ти правителството и банките. Никога няма да си ги декларирам.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банките в този си вид в който ги знаем са на доизживяване. Имат една единствена възможност или да станат криптоборси или да затворат кепенците. И тъй като данъчните няма да имат повече възможности да следят паричните потоци на хората и фирмите ще трябва да следят потоците от стоки и услуги и на тяхна база да налагат държавен рекет т.е. данъци.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам какъв е проблема. За да превърнеш криптовалутата във фиат трябва задължително да минеш през банка. Постъпвайки по банковата ти сметка тези пари вече са видни за данъчните и би трябвало да си платиш данъците за тях, ако не си платиш данъка могат да те санкционират. Най-хубавото на криптото е че данъчните не могат да ти блокират сметките дори и да ги декларираш пред тях.
3
0
 
9
 
! Отговори
nobi преди 4 години
че те и сега са си законни. в данъчната декларация, нали има приход от търговия с криптовалути ? ако си ги държа в портфейла, кое да декларирам ?
2
2
 
17
 
! Отговори
ss преди 4 години
виждат как изпускат кокала и ги е страх че някой друг може да забогатее, и да не могат да го контролират, по всевъзможен начин гледат как да натиснат чатала, целта им е да няма пари в брой, всичко да е електронно в банките им а там вече е въпрос на това който е администратор колко нули ще напише. а обикновенните хора да ходят за 500 лв на работа.
1
2
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ОТ ЕСТЕСТВЕНОТО ПО ХУБАВО НЯМА