И ОмбудсМая скочи на Стратегията за детето

Мая Манолова иска пълното й оттегляне
15 май 2019 15:34, Йордан Бързаков
26
И ОмбудсМая скочи на Стратегията за детето
Снимка: БулФото

Омбусманът Мая Манолова поиска окончателното оттегляне, а не замразяване, на проекта на Стратегията за детето, съобщават от пресцентъра на институцията.

"С особена загриженост и тревога следя нарастващото напрежение в обществото по повод на Проекта за Стратегия за детето 2019 – 2030 г. В институцията постъпиха десетки декларации, подписки, становища и позиции от граждани и организации, които дават ясен знак, че има сериозен проблем в диалога между държавните институции и родителите и това драстично раздалечава техните позиции.", се казва в позицията на Манолова.

С оглед на тези съображения, омбудсманът настоява за пълното оттегляне на Стратегията и обсъждането на документа да бъде прекратено. Според нея, той е довел до страхове, които противопоставят "граждани срещи граждани, родители срещу родители, организации срещу организации."

Още по темата

"Особено разрушително е и противопоставянето на интересите на детето на семейните ценности, тъй като благополучието на детето не може да бъде отделено от това на неговото семейство.", смята Манолова.

Тя твърди, че е нужно изготвянето на нова стратегия, която ясно и категорично да изведе и намери баланса между най-добрия баланс за детето и съхраняване на целостта на семейството. Държавата трябва да подпомага родители, изпаднали в криза, но и да ограничи мерките, които позволяват отделянето на децата и изпращането им в приемни семейства.

Манолова иска още в новия документ да се подчертае изрично, че недостигът на средства в семейството не може да е водещ мотив за отделяне на детото от неговите родители.

Сред другите искания на омбудсмана е да се организира широка и задълбочена експертна и обществена дискусия за изготвянето на новия документ, в която да вземат участие всички компетентни граждански организации и обществени фигури, които са изразители на различните гледни точки в обществото относно приоритетите на държавната политика за закрила на децата и семейството.

Особено важно, според Манолова, е тази дискуския да не остане само в рамките на темата за правата на детето, а да се свърже с дискусията за състоянието на семейството в България, кризата на семейните отношения и политиките за подкрепа на семейството.

След като представената Национална Стратегия за детето срещна бурна реакция от някои родители, премиерът Бойко Борисов нареди нейното оттегляне. Протестите обаче продължиха, и днес Борисов беше принуден отново да обясни, че "Национална стратегия за детето няма!"


 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Minuva42

Да направят закон за децата на малцинствата, ама на ония не им трябват роми, а българчета.
2
34
 
13
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Аз пък искам да има стратегия за детето!
Това е единствения начин да се справим с проблема с малцинствата!
Трябва да не оставяме децата им на произвола, иначе лошо ни се пише!
'Ама че сте глупави...'
1
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тази стана омразна ,на всичко и за всичко скача.Ако има резултат от дейността и напишете,защо аз не знам да има.Само сомпоси и ПР.