Легендарният Владимир Стойчев – непокорният генерал

"Нашите пълководци" разказва историята на генерала, участвал във войните през XX век
15 май 2019 16:22, Красимир Ангелов
60

Десетият епизод на документалната поредица "Нашите пълководци" ще ни представи генерал Владимир Стойчев.

През годините той успява да си славата на непокорен и "черна овца". През 1915 г. Стойчев взема участие в третата си война, когато още няма 25 години. Сраженията грабват интереса му още от ранна детска възраст. Като дете той отказвал детски приказки за заспиване, а настоявал да му разказват истории за походи и сражения. Роден е през 1892 г. в семейство на офицер-кавалерист, което допълнително определя и любовта му към конете и мечтата за военна служба.

Още по темата
Тъй като остава рано без баща, 10-годишният Владимир е изпратен във Виена, където учи в прочутата императорска Терезианска академия. По-важното е, че неговият чичо, флигел-адютант на император Франц Йосиф, е известен като един от най-изкусните ездачи в света. Точно той въвежда младия българин в изкуството на конния спорт, който му се посвещава напълно и постоянно е на седлото.

Нашите пълководци: Капитан Георги Радков – героят на Балчик

През 1910 г. Владимир се завръща в България, постъпва във Военното училище и като доброволец участва в Балканските войни. Той се сражава като кавалерист, а дори ранен остава в строя, за което е награден с орден за храброст. В кратките почивки между боевете издирва най-непокорните коне, за да ги обязди.

След края на Първата световна война е инструктор по езда в Кавалерийската школа и създава не един и двама майстори на седлото. Между състезанията успява да стане военен аташе във Франция и Англия и началник на Кавалерийската школа в София. Като член на Военния съюз участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., но скоро цар Борис ІІІ взема в свои ръце цялата власт, а Стойчев е уволнен от армията, многократно е арестуван и интерниран.

Владимир Стойчев участва и в преврата на 9 септември 1944 г. и е произведен в чин генерал-майор. Той е натоварен с командването на Първа армия, която води тежки боеве срещу германците при Стражин и Страцин. Отново с Първа българска армия стига до Унгария.

Майор Георги Векилски - героят на цяла Добруджа

Българските войници обаче са отдалечени на стотици километри от родината и техният командир трябва да поддържа моралните им сили. При Драва всички го виждат как стои на първа линия, нахлупил по кавалерийски маниер накриво фуражката си и отказва да се крие при вражески обстрел. Налага се командирът на ІІІ Украински фронт маршал Толбухин да издаде заповед, с която му се забранява да ходи по огневата линия. След 12 денонощия тежки боеве при Драва германската офанзива е отбита. Във финалното си настъпление Първа армия стига чак до град Клагенфурт, Австрия.

Обявявайки края на бойните действия, Стойчев е носен на ръце от войниците, които вдигат дори и колата му с цялата свита в нея. На тържественото посрещане в София, ген. Стойчев се обръща към Българския народ: "Връщам ти днес армията, която ми беше поверил. Връщам ти синовете – не само живите, които стоят пред тебе, а и онези, които дадоха живота си за честта на твоето име... Там, далеч от родината, оставихме техните кървави тела, но тук аз ти връщам техните безсмъртни имена."

След Втората световна война генерал Владимир Стойчев е представител на България във Вашингтон и в Организацията на обединените нации (ООН), а освен това се превръща в спортен ръководител в страната. Умира на 27 април 1990 година на 98 годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една бърза справка и става ясно, че за три години Българската армия е заедно с немците е избила над 30 000 пгославски партизани срещу нищожни загуби от наша страна. Стойчев за 3-4 дни при Срачин е загробил 8500 човека, при положение, ме никакъв зор не е имал да праща хората на смърт.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо, самата Югославия се е присъединила най-официално към Оста, след което всичките им последващи измятания са незаконни и се явяват метеж, наказан по военновременните закони. Вкл. не ние сме нарушили Договора за ненападение, а превратаджиите от Белград първи са бомбардирали българска територия.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква Домовина им са на сърбите Западните покрайнини и Македония, много ми е интересно? И второ - Женевската конвенция дава право да се избиват подобни елементи без съд. И между другото, югославските партизани не са имали никакви успехи срещу нашата армия, може би само някое единично убийство от засада.
49
4
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 4 години
Българските войници в Югославия са изтребвали партизани-терористи, военни престъпнициБългарските войници в Югославия се били пердашени здраво от югославските партизани, които са трепели немци, хърватски и наши фашисти. Да наречеш военни престъпници, терористи хора, които се бият за тяхната Домовина е еманация на фашизоидно съзнание!Срамно е, че български войници са бягали като зайци от югославските партизани.Обяснявам на един хайванин по-долу, че участието на I БА във войната ни е спасило от
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Единствената риба в магазините беше замразена цаца и пушена солена скумрия....Ама каква цаца! Още е жива и тропка по клавиатурата! Ръси истини и умнотии.Мухъл,скумрията беше 0.70 лвсафридът - 0.60 лвпушената, студено и топло и веяната - 1.70 лвкалмарите - 1.40 лвтреска, хек, сабя, нототения - и те някъде толкова, не ги ям, затова не помня.пъстървата 2 -2.20 лвПечень трески - 0.60 лв, в рибарниците се продаваше и водкаЧервен хайвер - 4.00 лвСега да те питам, защо лъжеш?
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ген. Стойчев е уволнен от армията за втори опит за фашистки проюгославски преврат, след като първият - от 1934, са му го простили. А колкото до Марсилския атентат - той трябва да се чества по-величествено от 3 март. Българските войници в Югославия са изтребвали партизани-терористи, военни престъпници.
46
2
 
0
 
! Отговори
Бонобо до №44 преди 4 години
Нещастнико, български войници са измъквали с щикове сръбски бебета от коритцата, в които майките им са ги къпели! Знам имена! Срамно е, ужасно е да осъзнаеш, че сред нашите сънародници е имало зверове! Само не казвай, че си измислям, защото ще изплувам на повърхността и ще те хвана за ушите, да ти кажат няколко души от същото село за изверга. И това не е единичен случай. Има описание в книга за съвсем друго място. Но онзи андартите са дошли, намерили и са го направили на парчета.
45
1
 
2
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 4 години
Лай НАТО, нещо много нервно през пръсти взе да пишеш! Що така? Обърка думите, фашист при теб, фашагата, вече звучи като лоша дума! Стоев... Стойчев се казва твоята мишена, Хкрементче! Въпросният преврат е бил десет години по-рано от обявената от теб дата. Нервно, немарливо, про сташко, противно! И не ми говори за марсилския атентат, че ми става неудобно - много близък мой човек е набил с бастуна си Владо Черноземски и той емигрирал. ВМРО е предал тогова на усташа, а те - на немскоторазузнаване.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БонобоНакървавиха се със зверства в СърбияС какви зверства са се накървавили и къде са били по това време про стакът майор Стойчев и потомственият предател ген. Заимов? Къде са служили и кои дивизии са командвали между 1935 и 1944 г.? Може ли един майор държавен изменник да стои 9 години в запаса и след това да му се повери 100 000 армия?
43
0
 
1
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
43 бъркаш.Тотално.И говорим за генерал Стойчев,не за даден режим. Ако сега станеш шум караш и започнеш терор дали ще ти прости правителството.Айрес да обявим крадците на банкомати за герои
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше силен океански риболов и рибата беше евтиният белтък на всяка българска трапеза.-Единствената риба в магазините беше замразена цаца и пушена солена скумрия.
41
4
 
1
 
! Отговори
Бонобо до №33 преди 4 години
Онези, които бяха разстреляни в една нощ (1 февр.1945 г.), не бяха големи българи. Повечето от тях имаха много тежки грехове. Подписаха Тристранния пакт, нарушиха Договора за ненападение с Югославия, окупираха земи на чужди държави, под претекст, че са наши. Ако бяха наши, защо дадоха на заколение еврейските граждани, 11500 души?Накървавиха се със зверства в Сърбия, обявиха война на САЩ и UK, довела до ужасни страдания. Избиваха български граждани. Плащаха по 50000 лв за отрязана глава, убиваха
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя "генерал" е най-покорната комунистическа ***.
39
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Вл. Стойчев, про стакът генерал, е участник във фашисткият преврат на 19 май 1944 г, който има за цел установяването на фашистки режим, ограничаване властта на Царя и военен съюз с Югославия, като след това се премине към тотална анексия на България и поставянето и под властта на Белград и сръбския крал Александър Караджорджевич. Само че ВМРО на същия този краль му еббава майкята в Марсилия и целият френско-руско-сръбски план се проваля. Така че Стоев е един фашист и предател.
38
1
 
5
 
! Отговори
До КАКВИ ЛАЗЕРИ БЕ-2 преди 4 години
...САЩ и Япония. България строеше кораби с лазерно разкрояване и плазмени заварки за ГФР. Изнесе за Япония и за целия свят лиофилизирана култура на Lactobacteium bulgsricum, всъщност въведе тази храна в рациона на човечеството. Имаше силен океански риболов и рибата беше евтиният белтък на всяка българска трапеза. Парници, огромни полета със зеленчуци, квалифицирани кадри и хранехме Европа от Елба до Урал!Ще питам:ЗАЩО ИСКАШ ДА ПРИНИЗИШ ВСИЧКО, КОЕТО БЕШЕ БЪЛГАРИЯ? НЕГОДНА ТВАР, КОМУ СЛУЖИШ, БЕ?
37
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До КАКВИ ЛАЗЕРИ БЕ Предполагам, доста си малък, и пишеш това, което си прочел някъде, не видял лично. Знаеш, какво е Китай днес. А аз го помня, от времето, когато те проидвеждаха само кецове, моливи с гумички и тетрадки от оризова хартия.Минаха през стоки за ширпотреба, а днес-произвеждат ВСИЧКО.За твое сведение ние произвеждахме компактдискове, още тогава, когато се говореше за тяхното "рециклиране", бяха космическа технология едва ли не.Много преди Китай и Тайван, но дойде 1989-та.
36
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Какъвто и да е бил-воювал е за тази държава, участвал е в преврати, стоял е на първа линия, под куршумите. Състезавал се е, обучавал е. А не е купувал апартаменти, и не е уреждал роднините си с бизнес или имоти.В сравнение с него, днешните политици, депутати, хора с влияние, изглеждат направо импо-те-нтни егоисти, заровили глава в банковите си сметки само.А за военните-ами-какво да кажа, видяхме "помена" на БА на 6-май. Изтеглете Парада на победата в Москва, и го вижте, как стои, как марширува.
35
1
 
3
 
! Отговори
До КАКВИ ЛАЗЕРИ БЕ преди 4 години
Хкрементче настъпано! В България се правеха огромни бездефектни рубини за твърдотели лазери. Това, че ти си мучал в някакъв обор и не знаеш това, си е твой проблем. Електромоторите ни се сертифицираха в ГФР, откъдето някои от тях се изпращаха в УССР, в най-добрата лаборатория, за да ги допуснат да работят във взривоопасни среди. В лабораториите на една катедра в London University е имало само български джобни електронни калкулатори, за голям кеф на мой приятел. Тогава такива се правеха САМО в
34
1
 
3
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Дайте да видим и плюса и минуса у даден човек.Женкар-да,нали има една легендарна случка с жена на дипломат.И това че вкара Батето в спортната организация също е факт.След това обаче нямаме спортен деец на висок пост.Ако го сравним с настоящ спортен министър кой ли печели?Човекът ездач до последно или спорта търкаляне на бъчви?
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бонобо -А онези които бяха убити за една нощ , не бяха ли големи българи ?