Легендарният Владимир Стойчев – непокорният генерал

"Нашите пълководци" разказва историята на генерала, участвал във войните през XX век
15 май 2019 16:22, Красимир Ангелов
60

Десетият епизод на документалната поредица "Нашите пълководци" ще ни представи генерал Владимир Стойчев.

През годините той успява да си славата на непокорен и "черна овца". През 1915 г. Стойчев взема участие в третата си война, когато още няма 25 години. Сраженията грабват интереса му още от ранна детска възраст. Като дете той отказвал детски приказки за заспиване, а настоявал да му разказват истории за походи и сражения. Роден е през 1892 г. в семейство на офицер-кавалерист, което допълнително определя и любовта му към конете и мечтата за военна служба.

Още по темата
Тъй като остава рано без баща, 10-годишният Владимир е изпратен във Виена, където учи в прочутата императорска Терезианска академия. По-важното е, че неговият чичо, флигел-адютант на император Франц Йосиф, е известен като един от най-изкусните ездачи в света. Точно той въвежда младия българин в изкуството на конния спорт, който му се посвещава напълно и постоянно е на седлото.

Нашите пълководци: Капитан Георги Радков – героят на Балчик

През 1910 г. Владимир се завръща в България, постъпва във Военното училище и като доброволец участва в Балканските войни. Той се сражава като кавалерист, а дори ранен остава в строя, за което е награден с орден за храброст. В кратките почивки между боевете издирва най-непокорните коне, за да ги обязди.

След края на Първата световна война е инструктор по езда в Кавалерийската школа и създава не един и двама майстори на седлото. Между състезанията успява да стане военен аташе във Франция и Англия и началник на Кавалерийската школа в София. Като член на Военния съюз участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., но скоро цар Борис ІІІ взема в свои ръце цялата власт, а Стойчев е уволнен от армията, многократно е арестуван и интерниран.

Владимир Стойчев участва и в преврата на 9 септември 1944 г. и е произведен в чин генерал-майор. Той е натоварен с командването на Първа армия, която води тежки боеве срещу германците при Стражин и Страцин. Отново с Първа българска армия стига до Унгария.

Майор Георги Векилски - героят на цяла Добруджа

Българските войници обаче са отдалечени на стотици километри от родината и техният командир трябва да поддържа моралните им сили. При Драва всички го виждат как стои на първа линия, нахлупил по кавалерийски маниер накриво фуражката си и отказва да се крие при вражески обстрел. Налага се командирът на ІІІ Украински фронт маршал Толбухин да издаде заповед, с която му се забранява да ходи по огневата линия. След 12 денонощия тежки боеве при Драва германската офанзива е отбита. Във финалното си настъпление Първа армия стига чак до град Клагенфурт, Австрия.

Обявявайки края на бойните действия, Стойчев е носен на ръце от войниците, които вдигат дори и колата му с цялата свита в нея. На тържественото посрещане в София, ген. Стойчев се обръща към Българския народ: "Връщам ти днес армията, която ми беше поверил. Връщам ти синовете – не само живите, които стоят пред тебе, а и онези, които дадоха живота си за честта на твоето име... Там, далеч от родината, оставихме техните кървави тела, но тук аз ти връщам техните безсмъртни имена."

След Втората световна война генерал Владимир Стойчев е представител на България във Вашингтон и в Организацията на обединените нации (ООН), а освен това се превръща в спортен ръководител в страната. Умира на 27 април 1990 година на 98 годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо легендарно няма в този комунистически предател. Човек предал рода си - плюя на него!!! Женкар и интересчия. През целия си живот.
11
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Про-стак, превратаджия, такива типове са срам за всяка армия.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начинанието е похвално, но авторите ни представят малко или повече известни имена. Има толкова достойни български офицери, забравени незаслужено. Българи на 200%! Ето командира на 41 полк от ПСВ! При затишията отива в отпуск! Той е от Трън! Когато слиза от влака един подофицер му подава кошница с продукти - ,,За семейството г-н полковник! От надбавката Ви, готвачите я събираха! Знаете как е в тила!" - ,,Сега тази кошница се връщаш и я носиш на който ти я е дал! Точка!" А сега - къщички за гости!
9
15
 
13
 
! Отговори
джаич преди 4 години
Този тип е типичен представител на селската интелигенция , придобил достатъчно знания за да престане да бъде честен . Нагаждач и конформист продал се на болшевиките , предател с огромно самочувствие основана на неговото безчестие. Генерал на два режима с еластична съвест и гъвкав морал способен на всичко и *** на силните на деня.
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гошо Тарабата е пълен минус. Срам за България! Човекът, който искаше да подари Пиринска Македония на Тито!
7
10
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
,,Гошо Тарабата" на онова време е бил най известният световен българин антифашист, симпатяга и любимец на жените! Женкар! Когато Дан Колов се бори в Париж публиката скандира ,,Колов - Димитров!". Колов дава пари за защитата му на Лайпцигския процес.
6
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека допълним биографията на "великият пълководец" с чистките в армията ни след 1944. Заемайки висок пост той е разписвал заповедите за разстрел на цвета на Българската армия
5
4
 
8
 
! Отговори
к-н Ноев преди 4 години
След сраженията при Страцин маршал Толбухин направил следната забележка относно използването на парашутната дружина! - Ние имаме хиляди подобни подразделения, но никога не бихме ги използвали като обикновена пехота! Тяхната подготовка и задачи са други!
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като член на Военния съюз участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., но скоро цар Борис взема в свои ръце цялата власт, а Стойчев е уволнен от армията, многократно е арестуван и интерниран.,,,,Владимир Стойчев участва и в преврата на 9 септември 1944 г. и е произведен в чин генерал-майор."-----------------------------------------------------И колко звания е прескочил, че да командва и армия! Бойковщините явно не са от днес!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Гошо Тарабата легендарен пълководец ли е или обикновен алкохолик?
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е член на БКП не ми го хвалете
1
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генералът ***!