"Намерена фотография" разказва за "охолния живот" от миналото

Фотографът Тихомир Стоянов събира битието от преди десетилетия
15 май 2019 12:44, Анисия Иванова
92

Тихомир Стоянов се занимава с "Намерена фотография", в която той представя снимки, забравени или изгубени, а той ги е открил. Колекцията вече съдържа над 400 бройки.

"Занимавам се вече 10 години с това, откривам снимките си на различни канали - битаци, антикварни магазини, други колекционери и хора, които се занимават с почистване на тавани и мазета. За 10 години събрах огромно количество", разказа Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той разказа, че има няколко случаи в практиката си, когато хора са откривали свои близки или познати на събраните от него снимки.

Снимането е една част от процеса, другата е селекцията, и в двете имам опит и това ми помага при организирането на снимките, каза Стоянов. Фотографът обясни, че много от снимките се губят от наследниците при преместване, смърт в семейството и просто губят своя собственик.

"Охолен живот" показва период от три десетилетия до 90-те години на миналия век.

"Снимката е изгубила стойност от дигиталната фотография", посочи Тихомир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
21
 
! Отговори
Света ненавижда U$A преди 4 години
Да бе между дрогото каква е таз цензура бе ,каква е таз свобода на мнението и изказа в атлантическа българия???Всеки път като постна коментар в разрез на пропагандния наратив на статуквото ми се трият коментарите !??????Какво по дяволите!Поредното доказателство че демокрацията е чиста проба фашизъм!
15
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е, че ви гони носталгията, защото тогава сте били млади и здрави, но да твърдите, че тогава се е живяло богато е смешно. Като сте били толкова богати и сте имали толкова много пари, що сега оцелявате с 250-300 лева пенсии? Нали сте били много богати. Би следвало и пенсиите ви да са големи. Ама нещо, не са. Защо ли?
14
2
 
15
 
! Отговори
пари каури преди 4 години
Сегашната политика е да ни натрапват притежаването на еднодневки, на вещи, които лесно бихме изхвърлили, на услуги, от които нямаме нито развитие, нито радост. Като ни промият мозъците, ни купуват с "наниз от охлювени черупки", нас и земята ни. Както преди няколко века британците са купували роби и земя с охлювени черупки, добивани в изобилие , но само на малко места край Индийския океан.
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно Анисия Иванова е живяла охолно по соц време, щом цензурира другите мнения !
12
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото хубаво тогава беше, че бяхме млади!И тогава и сега който го може може го и е добре!А другите пищят!Ами това е положението,ако щеш!
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В живота на всеки човек има върхове и падини. За обикновените, трудови хора животът преди 89-та беше сносен - имаше работа, взаимно спомагателни каси, евтини жилища, здравеопазване, достъпно и качествено образование, евтини и дотирани почивки в станции, санаториуми и профилактории. След 90-та г. настъпи раят за мутрите, престъпниците, крадците и мошениците. Най-главното нещо днес е, че здравето и живота на обикновения човек не са защитени. Не остаряваме бавно, а просто умираме.
10
5
 
8
 
! Отговори
Света ненавижда U$A преди 4 години
СЛАВА НА БКП!
9
3
 
25
 
! Отговори
Света ненавижда U$A преди 4 години
НРБ си беше много по-добре :)
8
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПоне 100г. още ни трябват да оправим страната след "златния" 1945-1989 век на управление на чобани и каскети!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако един японец има апартамент в град и къща с двор на село, ще се счита за много богат.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Тоест е прав ? Току що потвърди думите му ?
5
3
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Оценка се прави или чрез сравнение или по някакви други критерии. При сравнение на живота в България сега и преди 1989-та, резултат е ясен - 90% от хората в България не живеят по-добре, но има 10%, които живеят в пъти по-добре. Може да сравним животът в България с живота в Гърция например и докато до 1989 година бяхме на доста близко ниво, след 1989 година сме в пъти след Гърция и то при условие,ч е след Втората световна война България изплащаше репарации, а Гърция получаваше репарации от нас.
4
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живота по онова време не беше охолен но беше над средно ниво. Всеки имаше работа и препитание. В кофите бъркаха ромите за да вземат изхвърленият хляб за да си хранят прасе.тата които продаваха на Родопа. В магазините нямаше банани но имаше първокласни продукти по БДС стандарт. Сирене и кашкавал от краве мляко а не от палмово масло. Месо от телета и прасе.та а не от соя и химия. Никой не си сваляше радиаторите и не мръзнеше, тока беше 2 ст. без пренос превоз. Гореща вода 5 лв на месец. А сега.
3
5
 
39
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
В сравнение със сегашният живот, наистина преди 1989 година живеехме охолен живот. При това животът не стои на едно място и сега трябва да сме много по-добре в сравнение с преди 30 и повече години. В цял свят е така, само България се върна 1 век назад.
2
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1:тия може да ги разправяш само като умре и последния живялпрез комунизма ... в нито едно отношение не сме били по добре от сега!
1
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Толкова "добре живееха" хората, че на Партията-Майка БКП и се наложи да свали от власт Тато и всички комунисти станаха капиталисти-милионери.