Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!

"Българската нация е била успешна и си е гледала децата без Стратегия"
Обновена: 16 май 2019 10:17 | 15 май 2019 21:00, Анисия Иванова
195
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!
Архив: Булфото

Родители от "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" са категорични, че е недопустимо НПО-та да променят българското законодателство. Според тях държавата е абдикирала и изцяло е прехвърлила грижата на децата към доставчици на социални услуги.

"Държавата абдикира от грижата за семейството и я прехвърля към НПО-та", каза на пресконференция Христо Лафчиев, родител и член на сдружение "Когито". Родители от Facebook групата, която наброява около 100 000 души, искат да се разгледат промените от последните години, направени във всички закони, правилници и наредби, които касаят децата и семейството, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.

След родителските протести, залели страната през последните месеци и походите срещу Стратегията за детето, премиерът Бойко Борисов днес категорично заяви, че "Национална стратегия няма и преди да се изготви ще има широко обсъждане".

Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Според Савина Хаджийска родителите имат готовност да направят свой проект на документа , който ще предложат след 30 май. По данни, изнесени на пресконференцията, бюджетът за социални услуги е 260 млн. лв. за тази година, което е с 180 млн. лв. повече и голяма част от тези пари ще отидат в доставчици на социални услуги - НПО-сектора.

Още по темата

"Проучихме около 30 НПО-та, всички от тях получават пари от три места - от Норвежкия финансов механизъм, "Отворено общество" и Фондация ОУК. НПО-та, които нямат връзка с тези три организации, не получават финансиране. Тези организации подкрепят и Истанбулската конвенция, детските съдилища, Стратегията, третия факултативен протокол към конвенцията на ООН за защита правата на детето", обясни Лафчиев.

По думите му "тези НПО-та вземат лъвския пай от парите за отглеждане на деца".

По данни, изнесени на пресконференцията, около 14 хиляди деца се отглеждат в центрове от семеен тип, 2000 деца са в приемни семейства. "Системата е така нагласена да дърпа нови деца в нея, сумите са огромни и са разпределени между тези НПО-та", обясни Лафчиев и попита: "Няма ли дискриминация на гражданското общество по този начин. Защо само една част от гражданския сектор е подпомогнат?".

"Ние протестираме срещу всичко, което е извън баланс. Не трябва да има монопол нито на държавата, нито на НПО-тата. Много е важно да се включат читалища, болници, университети в социалните услуги. Не е необходимо панацеята на всеки проблем да е свързан с три организации, свързани с чуждо финансиране", обясни Лафчиев.

Той каза, че групата на родителите, които са против стратегията, не отказва среща с държавните институции. "С радост ще се срещнем с омбудсмана Мая Манолова, с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, с правителството, но без посредници. Искаме категорично отхвърляне на проекта на Стратегията. Да се напише документ за семейството", обобщи той.

По думите му председателят на ДАЗД Елеонора Лилова е делегирала правата на телефон 116 111, зад който трябва да стои държавата, на фондация "Анимус", която участва активно в изготвянето на проектите.

На журналистически въпрос кои текстове във въпросната Стартегия притесняват родителите Лафчиев отговори: "Едно от нещата е, че в Стратегията се вкарват анонимни доноси, задължават се медицински работници и учители да доносничат. Въпросните НПО-та вече са изградили 30 сини стаи за разпит на деца.Тези стаи не са към прокуратурата, а в частни органзации. Сините стаи могат да се използват за подготовка на децата от психолог, но без участието на родителите, преди изслушването им в съда".

По думите на Хаджийска целият проект е притеснителен. "Вкарва се бедността като грях на семейството, не толкова насилието - сексуално, физическо и т.н., а бедността. На децата им се вменяват права, за които те още не са зрели, за да ги употребяват. Едва ли не родителите са инкубатори и произвеждат индивид, който е собственост на държавата, и ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други", каза тя.

По данни на Лафчиев около 2000 деца се отнемат на година. 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март тази година, около 14 000 са в домове от семеен тип. Лафчиев даде пример, че за област Монтана е заложено приемните семейства да нараснат почти двойно. 25 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той.

И допълни: "Едната ми прабаба е отгледала 8 деца - успешни, образовани, и го е направила без Стратегия. Българската нация е била изключително успешна и си е гледала децата без Стратегия".

Родителите заявиха, че готвят нови протести срещу проекта. Първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който се готви, е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души.

"Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" настоява за:

1. Категорично отхвърляне на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, както и всички принципи, заложени в нейното съдържание, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.

2. Връщане на промените в нормативни документи, закони и постановления и социални политики за децата 10 години назад.

3. Публично и подробно разкриване и оповестяване пред граждански одит на Дейността на дирекция централно координационно звено по изпълнения на дейности от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и, ако бъдат констатирани нередности, противоречащи на Конституцията на РБ, отговорният за дейността за тази дирекция да подаде оставка.

4. Разследване на всички досегашни случаи на извеждане на дете от семейството. Изискване за утежняване на наказателната отговорност за нарушения в процедурите. Граждански контрол по всички казуси от членове на НГИ "Граждани в защита на семейството и детето".

5. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

6. Прехвърляне управлението и дейността на телефон 116 111 към държавен орган.

7. Затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (САЩ, Унгария, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

8. Ангажиране и проверка от държавните органи при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.


195
Още от Общество
Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
6
 
! Отговори
Видял преди 4 дни
Няма как да се изчистят тези авгиеви обори. Работил съм в системата на социалната закрила. Децата-банкоматчета ще си останат такива. Всяко едно дете струва десетки хиляди левове на данъкоплатците. Единствения вариант е да се помисли как да се намали тази тежест.
147
1
 
22
 
! Отговори
АзГ преди 4 дни
ВЪН "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" от ЦЯЛА ЕВРОПА !!!
146
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зад истанбулска конвенция стоят НПО тата, създадели и ползватели на обществени пари чрез ГЕРБ. Но тук е наводнено с гербави тролове и лъжат и мажат
145
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Агенцията за закрила на детето е на ГЕРБ, нейна е стратегията, как ГЕРБ да няма нищо общо. Да не е Аврам Бакалина на власт...
144
1
 
16
 
! Отговори
,.,.,., преди 4 дни
Забрана на НПОтата в България и на първо място ромския хелзински комитет.
143
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Някой гербав трол лъже, бе БСП мълчали - те декларираха, че са против Истанбулската конвенция и против всичките и следствия, включително и тази стратегия. Ех че гербави лъжи. Та нали вие се пънехте да приемете Конвенцията и ако БСП не бе застанало въпреки тя щеше да е факт.
142
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ГЕРБ няма нищо общо с тази стратегия, недей лъга!
141
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По т. 3: Не оставка, а даване на прокурор! И изобщо - пълна проверка на НПО-тата, вкл. Български хелзинкски комитет, от ПРОКУРАТУРАТА!
140
9
 
3
 
! Отговори
Тия преди 4 дни
що не си седят в бегемама?
139
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защо българското правителство е враг на българския народ?
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Той, ако българският народ беше паметлив, нямаше да го управляват едни и същи 75 години."

Троловете не сте известни с дълбокомислени проникновения. За последните 75 години никой не е питал българина за нищо. Тези отгоре са назначавани. Преди - от руснаците, сега - от американците.
Българина е прагматик. Знае кога може и кога не.
Хватката отслабва. Ако бях на твое място, щях да съм притеснен.
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Той, ако българският народ беше паметлив, нямаше да го управляват едни и същи 75 години. За отмъстителен дори не отварям дума - даже си ги обича тези същите.
136
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Гласувайки за евродепутатската антибългарска листа на ГЕРБ начело с Майдъл, Габриел, Али Баба, вие гласувате и за това въпросните НПО та да пият кръвта на българския народ. Като гласувате за ВМРО гласувате за абсолютно същото защото са патерица на Костов и сега на ГЕРБ - отявлени антибългари, имената също им го показват Контрера, СИДИ, Джамбазин, същите са като ДПС
135
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"5 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той." Какво значи екипите не са успели да стигнат до тях? Социални грижи ще имат право да влязат в дома на всяко българско семейство за проверка, но не са могли да се свържат с приемните семейства. Моля, обяснете имали логика това? Те знаят ли какво се случва с децата?
134
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"той се утешава, че някой ден...може би..."

Българинът е кротък, но за добро или за лошо е паметлив и отмъстителен. Пак ти казвам, троли си на спокойствие, за утеха.
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И каква стана тя? Иху-аху, кви са тия норвежци, дето ще ни взимат децата и тихомълком хоооооооп - събирането на тол-таксите е при правилните хора.
Стратегията я бъде приета, я не, но толовете си остават и ще се плащат от всички нас - директно, или не. Честито!
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Приказката за последния при смеха не е случайна.

Случили са на народ, определено. Ти го стрижеш до кръв, той се утешава, че някой ден...може би...
131
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То още малко данъци и такси да ти набухат и сам ще се чудиш какво да си правиш децата, ама явно това не те притеснява.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Те вече не си го и повтарят, а направо в очите ви се смеят"

Приказката за последния при смеха не е случайна.
129
2
 
19
 
! Отговори
СТАРИТЕ ЕНИЧАРИ преди 4 дни
ТУРЦИТЕ СА ВЗИМАЛИ САМО ПО 1 МОМЧЕ ОТ СЕМЕЙСТВО ПРЕЗ НЯКОЛКО ГОДИНИ

А ТИЯ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ВСИЧКИТЕ НИ ДЕЦА

И ТАКАВА Е КРАЙНАТА ЦЕЛ