Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!

"Българската нация е била успешна и си е гледала децата без Стратегия"
Обновена: 16 май 2019 10:17 | 15 май 2019 21:00, Анисия Иванова
195
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!
Архив: Булфото

Родители от "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" са категорични, че е недопустимо НПО-та да променят българското законодателство. Според тях държавата е абдикирала и изцяло е прехвърлила грижата на децата към доставчици на социални услуги.

"Държавата абдикира от грижата за семейството и я прехвърля към НПО-та", каза на пресконференция Христо Лафчиев, родител и член на сдружение "Когито". Родители от Facebook групата, която наброява около 100 000 души, искат да се разгледат промените от последните години, направени във всички закони, правилници и наредби, които касаят децата и семейството, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.

След родителските протести, залели страната през последните месеци и походите срещу Стратегията за детето, премиерът Бойко Борисов днес категорично заяви, че "Национална стратегия няма и преди да се изготви ще има широко обсъждане".

Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Според Савина Хаджийска родителите имат готовност да направят свой проект на документа , който ще предложат след 30 май. По данни, изнесени на пресконференцията, бюджетът за социални услуги е 260 млн. лв. за тази година, което е с 180 млн. лв. повече и голяма част от тези пари ще отидат в доставчици на социални услуги - НПО-сектора.

Още по темата

"Проучихме около 30 НПО-та, всички от тях получават пари от три места - от Норвежкия финансов механизъм, "Отворено общество" и Фондация ОУК. НПО-та, които нямат връзка с тези три организации, не получават финансиране. Тези организации подкрепят и Истанбулската конвенция, детските съдилища, Стратегията, третия факултативен протокол към конвенцията на ООН за защита правата на детето", обясни Лафчиев.

По думите му "тези НПО-та вземат лъвския пай от парите за отглеждане на деца".

По данни, изнесени на пресконференцията, около 14 хиляди деца се отглеждат в центрове от семеен тип, 2000 деца са в приемни семейства. "Системата е така нагласена да дърпа нови деца в нея, сумите са огромни и са разпределени между тези НПО-та", обясни Лафчиев и попита: "Няма ли дискриминация на гражданското общество по този начин. Защо само една част от гражданския сектор е подпомогнат?".

"Ние протестираме срещу всичко, което е извън баланс. Не трябва да има монопол нито на държавата, нито на НПО-тата. Много е важно да се включат читалища, болници, университети в социалните услуги. Не е необходимо панацеята на всеки проблем да е свързан с три организации, свързани с чуждо финансиране", обясни Лафчиев.

Той каза, че групата на родителите, които са против стратегията, не отказва среща с държавните институции. "С радост ще се срещнем с омбудсмана Мая Манолова, с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, с правителството, но без посредници. Искаме категорично отхвърляне на проекта на Стратегията. Да се напише документ за семейството", обобщи той.

По думите му председателят на ДАЗД Елеонора Лилова е делегирала правата на телефон 116 111, зад който трябва да стои държавата, на фондация "Анимус", която участва активно в изготвянето на проектите.

На журналистически въпрос кои текстове във въпросната Стартегия притесняват родителите Лафчиев отговори: "Едно от нещата е, че в Стратегията се вкарват анонимни доноси, задължават се медицински работници и учители да доносничат. Въпросните НПО-та вече са изградили 30 сини стаи за разпит на деца.Тези стаи не са към прокуратурата, а в частни органзации. Сините стаи могат да се използват за подготовка на децата от психолог, но без участието на родителите, преди изслушването им в съда".

По думите на Хаджийска целият проект е притеснителен. "Вкарва се бедността като грях на семейството, не толкова насилието - сексуално, физическо и т.н., а бедността. На децата им се вменяват права, за които те още не са зрели, за да ги употребяват. Едва ли не родителите са инкубатори и произвеждат индивид, който е собственост на държавата, и ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други", каза тя.

По данни на Лафчиев около 2000 деца се отнемат на година. 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март тази година, около 14 000 са в домове от семеен тип. Лафчиев даде пример, че за област Монтана е заложено приемните семейства да нараснат почти двойно. 25 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той.

И допълни: "Едната ми прабаба е отгледала 8 деца - успешни, образовани, и го е направила без Стратегия. Българската нация е била изключително успешна и си е гледала децата без Стратегия".

Родителите заявиха, че готвят нови протести срещу проекта. Първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който се готви, е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души.

"Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" настоява за:

1. Категорично отхвърляне на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, както и всички принципи, заложени в нейното съдържание, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.

2. Връщане на промените в нормативни документи, закони и постановления и социални политики за децата 10 години назад.

3. Публично и подробно разкриване и оповестяване пред граждански одит на Дейността на дирекция централно координационно звено по изпълнения на дейности от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и, ако бъдат констатирани нередности, противоречащи на Конституцията на РБ, отговорният за дейността за тази дирекция да подаде оставка.

4. Разследване на всички досегашни случаи на извеждане на дете от семейството. Изискване за утежняване на наказателната отговорност за нарушения в процедурите. Граждански контрол по всички казуси от членове на НГИ "Граждани в защита на семейството и детето".

5. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

6. Прехвърляне управлението и дейността на телефон 116 111 към държавен орган.

7. Затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (САЩ, Унгария, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

8. Ангажиране и проверка от държавните органи при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.


195
Още от Общество
Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
14
 
! Отговори
НОВИТЕ ЕНИЧАРИ преди 5 дни
СА НЕ САМО ТИЯ ОТ ГРОБ

ВИЖТЕ "ОПОЗИЦИЯТА" БСП КАК СИ МЪЛЧАТ ЗА ТАЗИ КОНЦЕПЦИЯТА
127
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Министъра не е отговорил на писмата към него, но е склонил на среща.
Резултатите от срещата са следните:
1. Вълчев се извини за това, че не е отговорил на искането ни за среща по-рано.
2. Каза, че скандалните обучители Рая Заимова и Лъчезар Стоянов, които са заплашвали българските учители със съд ако говорят на децата за турско робство и ако не им обясняват как Русия е най-големия враг на България, ще бъдат изгонени от обучителния курс.
3. Самият обучителен курс се спира.
126
1
 
18
 
! Отговори
не само това преди 5 дни
На семинари лекторите(основно служители на„Америка за България”и„Отворено общество”)са внушавали на български учители по история, да преподават на учениците в гимназиалните курсове, че основният враг на България е Русия,че най-близък приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989г.
125
11
 
1
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 5 дни
БИЙ ДЕЦАТА ПО ГЛАВАТА БИЙ БИЙ БИЙ
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Повтаряй си го, за успокоение.

Те вече не си го и повтарят, а направо в очите ви се смеят :) Тол-таксите ще ги събира ЛиЛана, повтаряй си го.
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Всички други са в безопасност"

Повтаряй си го, за успокоение.
122
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За това - НПО-активистите по стълбовете.

В БГ на стълб и то евентуално могат да увиснат само двама души - този, който забрани лотарийните билетчета и този, който налага глоби за домашно варене на ракия. Всички други са в безопасност, ако ще милиарди да са откраднали.
121
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тази седмица е малко лошо времето, после ще изгрее слънце. Борците срещу либерастията ще седнат на сянка под навеса, ще си налеят една ракийка и ще забравят и НПО-та и всичко. Ще звъннат на детето да го питат как върви ученето на английски и ще му обяснят колко е хубаво да продължи в чужбина, щото тука "образованието не става, знаеш как е". Ще обяснят на съседа колко е хубава норвежката сьомга, ще минат един маркуч на джендърския си фолксваген и ще заспят с чувство на изпълнен граждански дълг.
120
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нека умрат ЕС и НПО-тата, за да живеем ние.

И тогда заживем, нали така?
119
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Проблемът с подобна стратегия не е, че могат да вземат всички деца. Проблемът е, че могат да приберат ВСЯКО КОНКРЕТНО дете. Това се превръща в мощен инструмент за репресия и оръжие за разправа с несъгласните.
За това - НПО-активистите по стълбовете.
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нека умрат ЕС и НПО-тата, за да живеем ние.
117
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълен мораториум върху разработването, присъединяването и приемането на всякакъв вид конвенции в социалната сфера за период от 10 години! След това всяка нова идея засягаща бита и културата на българите задължително на референдум! Криминализиране на узурпирането на власт от НПО-та и подобни квазиправителствени гешефтари! Криминализиране на прокарването на чужди за българската култура идеи при установен пряк финансов интерес от това за медии, политици и други публични лица!
116
37
 
8
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 дни
СТРАТЕГИЯ ТРЯЧВА ДА ИМА! Не е необходимо сто кресливи "майки" да ги дават по телевизията, да им обръщат внимание! Като гледам в градинките, какви майки има, крещат на децата, удрят им шамари... Е на такива трябва да им се отнемат децата, да им се забрани да отглеждат деца и да им се сложи такса за отглеждане на децата!
Стига са създавали комплексари, побойници, крадци, лъжци, убийци!
115
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Граждански контрол по всеки казус? Значи да развяваме историите за насилени и страдащи деца ей тъй? Това да не ви е "Съдби на кръстопът"?
114
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българите винаги сме имали сантимент към фашизма и нацизма - германски тип. Предполагам ще си го получим рано или късно. И всички ще са щастливи.
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 132 Анонимен
Не се прави на умен защото не знаеш какво може да се случи с твойте деца след години и тогава друга песен ще пееш
112
3
 
30
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 дни
Никой няма право да отнема детето от майката. Оставка на товасоросоджендарскогербераско правителство и затвор за инициаторите на тези терористични закони в комплект с ликвидиране на сороските НПОта в България.
111
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не съм съгласен с тази политика, но не съм съгласен хора с умствена изостаналост, липса на препитание и елемнтарни и хигиенни навици, да отглеждат деца. Не толкова, заради праваа им, а защото след 15 години, аз и моите деца, ще трябва да се справяме с крайните резултати.
110
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И с каква цел Норвегия, която даже не е и в ЕС, ще финансира такава стратегия у нас?! Какво ще получи срещу тези пари?

Трябвали им били българчета, щото им били "генетично близки". Това си е вица на годината.
Отделен въпрос е, че самите българчета, като поотраснат (особено ако са и по-умни), сами започват да се чудят накъде да забегнат, но това удобно се пропуска.
109
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И с каква цел Норвегия, която даже не е и в ЕС, ще финансира такава стратегия у нас?! Какво ще получи срещу тези пари?