Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!

"Българската нация е била успешна и си е гледала децата без Стратегия"
Обновена: 16 май 2019 10:17 | 15 май 2019 21:00, Анисия Иванова
195
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!
Архив: Булфото

Родители от "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" са категорични, че е недопустимо НПО-та да променят българското законодателство. Според тях държавата е абдикирала и изцяло е прехвърлила грижата на децата към доставчици на социални услуги.

"Държавата абдикира от грижата за семейството и я прехвърля към НПО-та", каза на пресконференция Христо Лафчиев, родител и член на сдружение "Когито". Родители от Facebook групата, която наброява около 100 000 души, искат да се разгледат промените от последните години, направени във всички закони, правилници и наредби, които касаят децата и семейството, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.

След родителските протести, залели страната през последните месеци и походите срещу Стратегията за детето, премиерът Бойко Борисов днес категорично заяви, че "Национална стратегия няма и преди да се изготви ще има широко обсъждане".

Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Според Савина Хаджийска родителите имат готовност да направят свой проект на документа , който ще предложат след 30 май. По данни, изнесени на пресконференцията, бюджетът за социални услуги е 260 млн. лв. за тази година, което е с 180 млн. лв. повече и голяма част от тези пари ще отидат в доставчици на социални услуги - НПО-сектора.

Още по темата

"Проучихме около 30 НПО-та, всички от тях получават пари от три места - от Норвежкия финансов механизъм, "Отворено общество" и Фондация ОУК. НПО-та, които нямат връзка с тези три организации, не получават финансиране. Тези организации подкрепят и Истанбулската конвенция, детските съдилища, Стратегията, третия факултативен протокол към конвенцията на ООН за защита правата на детето", обясни Лафчиев.

По думите му "тези НПО-та вземат лъвския пай от парите за отглеждане на деца".

По данни, изнесени на пресконференцията, около 14 хиляди деца се отглеждат в центрове от семеен тип, 2000 деца са в приемни семейства. "Системата е така нагласена да дърпа нови деца в нея, сумите са огромни и са разпределени между тези НПО-та", обясни Лафчиев и попита: "Няма ли дискриминация на гражданското общество по този начин. Защо само една част от гражданския сектор е подпомогнат?".

"Ние протестираме срещу всичко, което е извън баланс. Не трябва да има монопол нито на държавата, нито на НПО-тата. Много е важно да се включат читалища, болници, университети в социалните услуги. Не е необходимо панацеята на всеки проблем да е свързан с три организации, свързани с чуждо финансиране", обясни Лафчиев.

Той каза, че групата на родителите, които са против стратегията, не отказва среща с държавните институции. "С радост ще се срещнем с омбудсмана Мая Манолова, с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, с правителството, но без посредници. Искаме категорично отхвърляне на проекта на Стратегията. Да се напише документ за семейството", обобщи той.

По думите му председателят на ДАЗД Елеонора Лилова е делегирала правата на телефон 116 111, зад който трябва да стои държавата, на фондация "Анимус", която участва активно в изготвянето на проектите.

На журналистически въпрос кои текстове във въпросната Стартегия притесняват родителите Лафчиев отговори: "Едно от нещата е, че в Стратегията се вкарват анонимни доноси, задължават се медицински работници и учители да доносничат. Въпросните НПО-та вече са изградили 30 сини стаи за разпит на деца.Тези стаи не са към прокуратурата, а в частни органзации. Сините стаи могат да се използват за подготовка на децата от психолог, но без участието на родителите, преди изслушването им в съда".

По думите на Хаджийска целият проект е притеснителен. "Вкарва се бедността като грях на семейството, не толкова насилието - сексуално, физическо и т.н., а бедността. На децата им се вменяват права, за които те още не са зрели, за да ги употребяват. Едва ли не родителите са инкубатори и произвеждат индивид, който е собственост на държавата, и ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други", каза тя.

По данни на Лафчиев около 2000 деца се отнемат на година. 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март тази година, около 14 000 са в домове от семеен тип. Лафчиев даде пример, че за област Монтана е заложено приемните семейства да нараснат почти двойно. 25 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той.

И допълни: "Едната ми прабаба е отгледала 8 деца - успешни, образовани, и го е направила без Стратегия. Българската нация е била изключително успешна и си е гледала децата без Стратегия".

Родителите заявиха, че готвят нови протести срещу проекта. Първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който се готви, е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души.

"Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" настоява за:

1. Категорично отхвърляне на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, както и всички принципи, заложени в нейното съдържание, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.

2. Връщане на промените в нормативни документи, закони и постановления и социални политики за децата 10 години назад.

3. Публично и подробно разкриване и оповестяване пред граждански одит на Дейността на дирекция централно координационно звено по изпълнения на дейности от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и, ако бъдат констатирани нередности, противоречащи на Конституцията на РБ, отговорният за дейността за тази дирекция да подаде оставка.

4. Разследване на всички досегашни случаи на извеждане на дете от семейството. Изискване за утежняване на наказателната отговорност за нарушения в процедурите. Граждански контрол по всички казуси от членове на НГИ "Граждани в защита на семейството и детето".

5. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

6. Прехвърляне управлението и дейността на телефон 116 111 към държавен орган.

7. Затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (САЩ, Унгария, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

8. Ангажиране и проверка от държавните органи при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.


195
Още от Общество
Атанас Скатов стъпи на връх Канчендзьонга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Джендърастите от НПОтата, не се отказват и нахално продължават с опитите си за обсебване на чуждите деца. Свалете си похотливите ръце от децата джендърасти.
87
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 6 дни
Само да попитам:
Смятате ли, че Владимир Путин и Виктор Орбан са прости хора и слаби държавници, че изгониха НПО-тата от Русия и Унгария ?

У нас ДАНС следи ли внимателно работата на тези организации ?!
86
1
 
29
 
! Отговори
Патриот преди 6 дни
Вече сме го преживели веднъж това преди 140 г Османската империя вземаше кръвен данък и правеха децата ни еничари, сега Европейския съюз иска кръвен данък, но няма да си дадем децата!
85
1
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 6 дни
По приетия начин избираме хора за държавници, но се оказва, че сме ги назначили да работят само за себе си. Не се чудете, че са прехвърлили на други, това което трябва да вършат. Тази Стратегия е подло написана. И ще се използва от за извличане на средства за собствена облага без да са свършили полезна работа. То не може в тази държава 5 съвестни човека да се намерят, които да управляват летището ни в София. От къде да се намерят толкова да работят нормално за децата?
84
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Доста глупави хора пишат тук.Нестава въпрос за бой,в България още има ценностна система която нези НПО искат да унищожат
83
0
 
23
 
! Отговори
8 преди 6 дни
Между другото, мишоците от НПО-тата дето са ги мобилизирали да драскат тук глупости посред нощ. Интересно ми е вярвате ли си? Заради вас НПО стана *** дума, синоним на продажници, предатели и тем подобни. Чудя се вярвате ли си, защото вече никой не ви вярва. Как мислите, корумпираните власти зад вас ли ще застанат или зад избирателя?
82
1
 
14
 
! Отговори
8 преди 6 дни
До Анонимен 87

Ами правете си в НПО-тата деца и им гответе стратегии
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Бийте си децата спокойно. Няма страшно."

Отекоха ли ти еничарските сребърници, извадено от тинята безродно чудовище?
80
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българинът иска да може да си бие децата...без някое нпо да му се пречка.
79
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Дам...точно тези протестиращи забравят, че ако мъжа на някоя от тях я пребива ежедневно...точно някоя НПО ще и помогне....а не т.н. Държава.

Ноо...всеки народ си заслужава съдбата. А за нас...това важи още по силно.
78
0
 
21
 
! Отговори
Американ преди 6 дни
HPO-тата с чуждо финансиране преследващи обществени, екологични, социални и религиозни дейности трябва да се ограничат: да декларират на website колко и от къде получават и как го изразходват. Да им се забрани да плащат "стипендии", "хонорари", "награди" и подобни, а само заплати на хора, които работят при тях и никъде другаде.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе понеже тия простотии копират норвежката система, точно днес четох за принцесата им Марта Луиса. Тя хубаво има 3 деца, ама е разведена и живее с някакъв забележете ШАМАН. Дали не трябва да ѝ вземат децата по техните си разбирания. За един приятел питам :)
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ей браво ,добре написано
75
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бийте си децата спокойно. Няма страшно.
74
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 дни
Стратегия е парите да отиват за производство на качествени бели деца,а не за фабрикуване на лош материал!Другото са празни приказки!
73
4
 
33
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
всъщност всяко нпо е антидържавно и антибългарско финансирано или от цру или мит или юдеите от ообщество!
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Но има ПОСТАНОВЛЕНИЕ №104 в ДВ брой 37 от 7 май 2019 година стр 22-28. ....за реда ....настаняване ...деца в ...НЕ БИ ЛОСТРАТЕГИЯ.... НО Е ПОСТАНОВЛЕНИЕ . Подписано от Торбалан .
71
2
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Недопустимо е, но евреите така искат...
70
3
 
39
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
обесете шефовете на трите нпо та а офисите ги запалете. така останалите мераклии да дебългаризират страната ще се изпарят сами! а най добре екстадирайте децата на шефовете на фондовете в норвегия! смърт за всеки предател и семейството му!
69
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като гледам това са един файтон хора на които им е платено да протестират от мое име. Някои от тях са добре облечени и загладени. Явно са приватизаторски щерки или внучки.