Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!

"Българската нация е била успешна и си е гледала децата без Стратегия"
Обновена: 16 май 2019 10:17 | 15 май 2019 21:00, Анисия Иванова
195
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!
Архив: Булфото

Родители от "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" са категорични, че е недопустимо НПО-та да променят българското законодателство. Според тях държавата е абдикирала и изцяло е прехвърлила грижата на децата към доставчици на социални услуги.

"Държавата абдикира от грижата за семейството и я прехвърля към НПО-та", каза на пресконференция Христо Лафчиев, родител и член на сдружение "Когито". Родители от Facebook групата, която наброява около 100 000 души, искат да се разгледат промените от последните години, направени във всички закони, правилници и наредби, които касаят децата и семейството, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.

След родителските протести, залели страната през последните месеци и походите срещу Стратегията за детето, премиерът Бойко Борисов днес категорично заяви, че "Национална стратегия няма и преди да се изготви ще има широко обсъждане".

Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Според Савина Хаджийска родителите имат готовност да направят свой проект на документа , който ще предложат след 30 май. По данни, изнесени на пресконференцията, бюджетът за социални услуги е 260 млн. лв. за тази година, което е с 180 млн. лв. повече и голяма част от тези пари ще отидат в доставчици на социални услуги - НПО-сектора.

Още по темата

"Проучихме около 30 НПО-та, всички от тях получават пари от три места - от Норвежкия финансов механизъм, "Отворено общество" и Фондация ОУК. НПО-та, които нямат връзка с тези три организации, не получават финансиране. Тези организации подкрепят и Истанбулската конвенция, детските съдилища, Стратегията, третия факултативен протокол към конвенцията на ООН за защита правата на детето", обясни Лафчиев.

По думите му "тези НПО-та вземат лъвския пай от парите за отглеждане на деца".

По данни, изнесени на пресконференцията, около 14 хиляди деца се отглеждат в центрове от семеен тип, 2000 деца са в приемни семейства. "Системата е така нагласена да дърпа нови деца в нея, сумите са огромни и са разпределени между тези НПО-та", обясни Лафчиев и попита: "Няма ли дискриминация на гражданското общество по този начин. Защо само една част от гражданския сектор е подпомогнат?".

"Ние протестираме срещу всичко, което е извън баланс. Не трябва да има монопол нито на държавата, нито на НПО-тата. Много е важно да се включат читалища, болници, университети в социалните услуги. Не е необходимо панацеята на всеки проблем да е свързан с три организации, свързани с чуждо финансиране", обясни Лафчиев.

Той каза, че групата на родителите, които са против стратегията, не отказва среща с държавните институции. "С радост ще се срещнем с омбудсмана Мая Манолова, с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, с правителството, но без посредници. Искаме категорично отхвърляне на проекта на Стратегията. Да се напише документ за семейството", обобщи той.

По думите му председателят на ДАЗД Елеонора Лилова е делегирала правата на телефон 116 111, зад който трябва да стои държавата, на фондация "Анимус", която участва активно в изготвянето на проектите.

На журналистически въпрос кои текстове във въпросната Стартегия притесняват родителите Лафчиев отговори: "Едно от нещата е, че в Стратегията се вкарват анонимни доноси, задължават се медицински работници и учители да доносничат. Въпросните НПО-та вече са изградили 30 сини стаи за разпит на деца.Тези стаи не са към прокуратурата, а в частни органзации. Сините стаи могат да се използват за подготовка на децата от психолог, но без участието на родителите, преди изслушването им в съда".

По думите на Хаджийска целият проект е притеснителен. "Вкарва се бедността като грях на семейството, не толкова насилието - сексуално, физическо и т.н., а бедността. На децата им се вменяват права, за които те още не са зрели, за да ги употребяват. Едва ли не родителите са инкубатори и произвеждат индивид, който е собственост на държавата, и ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други", каза тя.

По данни на Лафчиев около 2000 деца се отнемат на година. 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март тази година, около 14 000 са в домове от семеен тип. Лафчиев даде пример, че за област Монтана е заложено приемните семейства да нараснат почти двойно. 25 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той.

И допълни: "Едната ми прабаба е отгледала 8 деца - успешни, образовани, и го е направила без Стратегия. Българската нация е била изключително успешна и си е гледала децата без Стратегия".

Родителите заявиха, че готвят нови протести срещу проекта. Първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който се готви, е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души.

"Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" настоява за:

1. Категорично отхвърляне на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, както и всички принципи, заложени в нейното съдържание, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.

2. Връщане на промените в нормативни документи, закони и постановления и социални политики за децата 10 години назад.

3. Публично и подробно разкриване и оповестяване пред граждански одит на Дейността на дирекция централно координационно звено по изпълнения на дейности от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и, ако бъдат констатирани нередности, противоречащи на Конституцията на РБ, отговорният за дейността за тази дирекция да подаде оставка.

4. Разследване на всички досегашни случаи на извеждане на дете от семейството. Изискване за утежняване на наказателната отговорност за нарушения в процедурите. Граждански контрол по всички казуси от членове на НГИ "Граждани в защита на семейството и детето".

5. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

6. Прехвърляне управлението и дейността на телефон 116 111 към държавен орган.

7. Затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (САЩ, Унгария, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

8. Ангажиране и проверка от държавните органи при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
8
 
! Отговори
до Odpo преди 4 години
И аз мисля, че ще са 80%. Да, точно онез 80%...
57
24
 
6
 
! Отговори
Брат за Брата преди 4 години
Ние българските патриоти искаме джамия като във Москва и Ердоган да я открие
56
5
 
42
 
! Отговори
odpo преди 4 години
РЕФЕРЕНДУМ - "ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЛИ НПО В БЪЛГАРИЯ ИЛИ НЕ" Убеден съм, че ако се проведе Българският народ ако гласува поне веднъж, ПОНЕ ВЕДНЪЖ, да се опита да определи бъдещето си сам. 80 % ще кажат ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НА ВСИЧКИ НПО-та
55
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо във Русия строят джамии и Ердоган ги открива а във България не може
54
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48На льотчика не му стиска!Той просто е един чиновник,дето драпа за тлъста пенсия!Същия е като тиквата!Другото са номера от селски вечеринки!
53
3
 
45
 
! Отговори
odpo преди 4 години
НПО-тата да се забранят!!! И да се изгонят от България. Нищо добро не сме видяли от тях. Те заграбиха парите на ромският етнос и интеграцията се провали. Те доведоха ге й парадите в България. Те ни пробутват инстаМбулската конвенция. Те искат да ни отнимат деца... Скоро Те ще поискат и живота да ни отнемат! НЕ НА НПО В БЪЛГАРИЯ!!!
52
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanНе, не съм краен - НПО-тата трябва се ликвидират напълно, защото са вредни за обществото! Трябва да се намери друг формат, така че тези организации да работят за развитието на обществото, а не да го рушат. Не може да позволим сегашното положение на концентрацията на огромно средства в групи за натиск, които правят мащабни кампании, промиват мозъци, това ерозира демокрацията и деградира цялото общество!
51
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо последните години се пръкнаха буквално хиляди НПО-та? Защото това е бизнес, много мръсен бизнес, това е една мафия, тези хора са букваквално недосегаеми, тези хора се гаврят с нас, имат си платени протестъри и медии с чиято помощ се опитват да промиват мозъци. Тези хора си присвоиха властта да диктуват как да живеем, те пишат закони, те съдят и осъждат онези които са им неудобни, не се спират пред нищо.
50
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз обичам Русия и искам по нейния пример и във България да бъде построена огромна джамия която Ердоган да открие
49
8
 
21
 
! Отговори
Lan преди 4 години
46, краен си...има много български НПО-та, които се борят за добри каузи! Фондацията на Бербатов например, която помага на деца таланти и строи спортни площадки и игрища, "Майки за донорство" и "Зачатие", които помагат да се родят повече българчета, "Капачки за бъдеще" - които рециклират платмаса...и много други по-малко известни. Основният проблем са тези с ЧУЖДО финансиране, защото те прокарват чужди антибългарски интереси - те трябва да бъдат следени изкъсо, но държавата е абдикирала!
48
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Български талибаниКато гледам, ти си поредният неграмотен талибан, дето дрънка за ***. А си лъщи отдалеч, че си празноглав платен трoл.
47
38
 
1
 
! Отговори
! преди 4 години
''Родители искат да се разгледат промените от последните години, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.'' Т.Е от времето на БСП. Родителите са КОМУНИСТИ и плюят срещу НПО-тата които са носителите на евроатлантическият морал в Българя. Не може разни кресливи родители да са над либералните европейски морални норми. До кога ще търпим комунистическите норми и морал в България. ДО КОГА?
46
27
 
5
 
! Отговори
Шарани,клатят ви преди 4 години
По прираст на населенията най много гейове и *** трябва да има във Китай,Индия и Русия,да си гей не е престъпление във цивилизования свят,но това е тема за цивилизовани хора ,е за про руски радикали,дори руснаците в Русия ги приемат и тази година ще има прайд в Москва.Как ли щяха да реагират нашите националисти ако беше построена в София най голямата джамия в Европа,ама щом е Путин и в Русия е супер
45
1
 
33
 
! Отговори
11 преди 4 години
Преди беше фалшив социализъм, фалшив комунизъм - сега фалшив капитализъм, фалшива демокрация. Всичко си е същото, нищо ново.
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАнонимния - познат преди десетина години се опита да регистрира НПО. Оказа се, че без благословия от политическа партия не се получава.Толкова за НПО-тата и "демокрацията" у нас.
43
2
 
45
 
! Отговори
да преди 4 години
НПО са организации които извършват преврат. Те изземват ролята на парламента като законодател и не се интересуват от волята на народа. Срещу пари прокарват чужди интереси. Това трябва да се забрани. Единствената законодателна инициатива трябва да произтича от парламента и от волята на народа. Вън НПО от България!
42
2
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Български талибани Хайде сега, обясни на всички тука, как виждаш ти, Бай *** да се оправи сам, като Барон Мюнхаузен.В настоящата икономическа ситуация. Тоя, същия Бай ***, дето не членува в партии, структури и обръчи, дето не си е купил дипломите, дето разчита на ръце и знания.Давай, слушаме те. Я обясни, как кадърен и работлив, взима заеми, какво залага срещу тях, как работи и посперира, като цялата СИСТЕМА е насочена срещу него, и работи в среда, в която всеки брои сутрин даже стотинките
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен до Талибана преди 4 години
Дрогата, джендърството, гейството, деградацията и фалшивата демокрация води до затъпянане. Ето го и резултата, пръкват се идио.........ти като талибана.
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нймаа какво да протестирате. взимате си децата като щит, отивате пред сараите с магнолиите, завличате тиквата на улицата и го провесвате на първата лампа с главата на доле. *** ибрици от НСО ако посмеят да се намесят ще дойдат истинските мъже от цяла българия, не сме многн ама ни има още, и ще ги дерем живи пред презинденството. като стана въпроса, къде е женералисимус льотчик, нема ли да каже нещо как така НПО-та планират похищението на български деца. аре бе льотчик, военно положение и мръсната тиквуня у зандана.
39
11
 
3
 
! Отговори
UK Антиваксър преди 4 години
Пратете децата при нас. Ние също не харесваме ЕС и сме умни като Вас, а и сме вегани и никаквки ваксини.