Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?

Аврамова с прогноза: Билетът София-Варна със скок 1 лв.
15 май 2019 09:21, Александър Попов
77
Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?
Снимка: Pixabay

Въвеждането на тол системата от 16 август предизвика мрачни ценови прогнози. Вчера Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, заяви, че се очаква 50 % поскъпване на транспортните услуги. "Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати", заяви той.

Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обаче заяви, че най-голямото увеличение - с около 1 лев, ще бъде в цената на билета София-Варна.

Още по темата
"Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища. 800 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане", призна Аврамова пред Нова тв.

Според нея, ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка.

Днес започва тестовия период за всички компоненти на системата, който ще продължи 3 месеца.

"От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", уточни министърът и добави, че само 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол системата, но няма да се плаща такса. Аврамова посочи още, че преминаването по общинските пътища също няма да се заплаща.

Ще има ли ценови шок?

"Ние направихме една среща в МРРБ с превозвачите, след това имаше втора среща и след това чухме техни коментари. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, защото ние също сме направили сметки за отражението на тол таксите върху хранителните продукти. Най-голямото увеличение е около лев оскъпяване на билета, при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъп би бил от Варна до София", заяви Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЯКОЙ ДА МИ ОБЯСНИ КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ БОРИСОВ , ЧЕ АЗ НЕ Я ВИЖДАМ!!!МАГИСТРАЛИТЕ ГИ ПЛАЩАМЕ НИЕ НА 100% ОТ КОЕТО 80% ЕС И 20% ДЪРЖАВАТА! ЧЛЕНСКИЯ ВНОС КЪМ ЕС ПАК Е НАШ!10 МИЛИАРДА ПРОФУКА БОРИСОВ САМО ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ, ЧЕ И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ТОГАВА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО! С ТОЛКОВА ПАРИ ДА СМЕ НАПРАВИЛИ ПОВЕЧЕ МАГИСТРАЛИ И БЕЗ ПАРИТЕ ОТ ЕС!А И БЕЛЕНЕ НЯМАМЕ СЪЩО!!!И ТОВА Е САМО ПЪРВИЯ МУ МАНДАТ!!И ТОЗИ НАСЕЛЕНИЕТО ГО ПРЕИЗБИРА ОТНОВО И ОТНОВО!! :D
41
7
 
37
 
! Отговори
До 37 преди 4 години
Къде в чужбина? Във Франция и Германия платени са само магистралите, останалите пътища са безплатни. Я напиши къде плащат и не мрънкат, че ми стана много интересно къде се случва този феномен? Да не говорим, че такива плиткоумници като теб, ще са първите които ще изреват, че им е скъп хляба, горивата и т.н., но иначе сега изпадат в оргазъм, че бизнеса ще трябва да плаща много по-скъп транспорт.
40
7
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИСКАХТЕ БОРИСОВ НА ВИ БОРИСОВ!! И РЕМОНТИТЕ 80-90% ГИ ПЛАЩА ЕС! ЕС ПЛАЩА И 80-90% ОТ СТРОЕЖА НА ВСИЧКИ НОВИ ПЪТИЩА С ДВЕ ДУМИ ХОРАТА СЕГА СЪС ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ КОЛИТЕ ВСЯКАКВИ ПЛЮС ТОЛ ТАКСИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТКОЛКОТО СТРУВА ДОПЛАЩАНИЯТА ЗА МАГИСТРАЛИТЕ И РЕМОНТИТЕ ПО ПЪТИЩАТА ОБЩО!ИЗВОДА Е, ЧЕ ПОЛЗАТА ОТ БОРИСОВ Е --------------------------! ВСЕКИ МОЖЕ ДА Е НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА Я КРАДЕ ТОВА МЕ У РАБОТАТА И НИЩО ПОВЕЧЕ ВСИЧКО СИ ГО ПЛАЩАМЕ НИЕ А ТОЙ САМО ХАРЧИ И КРАДЕ НАШИТЕ ПАРИ!
39
5
 
21
 
! Отговори
.. преди 4 години
До АнонименКакво визирате под хубави пътища? Тук има нови такива, но съвсем не са хубави!
38
6
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Чудесно! Колкото по-зле, толкова по-добре, та дано се разбудим и изритаме герберската шайка.
37
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи сега един камион до 12т. плаща годишно 10пъти повече от лек автомобил.Повечето леки автомобили излизат извън града един път месечно,камионите сноват ежедневно.Какво излиза - сега колите плащат за да се движат камионите.Като ги накараха да си плащат и вдигнаха врява.
36
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе в чужбина плащат и не мрънкат. Тука реват като заклани. Ако им е вярна логиката,то стоките от чужбина трябва да са скъпи прескъпи,а някои от тях са по-евтини от нашите.
35
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен1 преди 4 години
До Анонимен"Вместо винетки, ще плащат тол. Каква е разликата, че да поскъпнат стоките."Разликата е, че до момента за товарни автомобили > 12т. се заплаща винетка или под 2ст. на километър а проекта е за такси от около 80ст за км. или около 40 пъти по-скъпо.Тази разлика ще се плаща от карайният потребител след като новите цени на транспорта се калкулират в цената на стоките.
34
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32само богатите ще могат да си позволят да пътуват на дълги разстоянияТака е, цял лев е това, не е шега за 500км.Сега като ходим до Гърция ще ни излиза 50 стотинки по-скъпо.Абе съсипаха я тая държава.
33
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Билетът София-Варна със скок 1 лв.Аууу тия гербаджии разориха народа.За 500км цял лев повече.Не ги е срам!
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчТам е работата, че не става с искам и аз искам 100 метрова яхта, но уви нямам, трябва много разум, за да постигнеш успех. Явно не разбираш какво съм написал, но няма проблем, сигурен съм че не си единствен, българина като цяло е неграмотен икономически. Себестойността на бг продуктите ще се оскъпи, тоест ако искаш да ги продаваш в Хърватия, те ще са скъпи и неконкурентни на тамошния пазар. На нашия местен пазар, просто ще плащаме по-скъпи местни и вносни продукти.
31
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
положителната черта на тол таксата е, че ще изчезне трафика от МПС по нашите пътища. само богатите ще могат да си позволят да пътуват на дълги разстояния. ще намалее замърсяването на въздуха и ГЕРБ ще си купят по още няколко апартамента на депутат. да, полезна ще е тол системата, ще видите
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчИ защо реши, че този които лъже и ***, ще спре да го прави? Тези промени засягат реалния бизнес с най-висока степен. Да ще има изсветляване на сектора, но пак ще има нелегални превози. Ефекта от тол таксите реално ще е нарастване цените на всичко на пазара в България и оскъпяване на произвежданите в България продукти. С увеличаване на данъчното бреме е мощна спирачка на икономическия растеж - това са фактите.
29
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taз година за камионите, от 2023 г. и за колите.От морето до София ще са 30 лв. само за толове.Честито.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо винетки, ще плащат тол. Каква е разликата, че да поскъпнат стоките.
27
9
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До 27"...Ефекта ще е изкуствено увеличение на цените на всичко, тоест продуктите които се произвеждат тук ще са неконкурентни за износ."А вносните продукти с какво ще ги карат? Ще ги телепортират ли до магазините или пък те ще бъдат неконкурентни за внос? Аз пък искам да ям бг домати вместо турски. Искам БГ кашкавал вместо хърватски. Искам да карам и по хубави пътища, а за това трябват пари. Камионите и автобусите разбиват пътищата, не леката ти кола.
26
11
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До Анонимен 25Не ме интересува дали се смачква бизнеса, на някого, който лъже и ***, за да спечели нечестно предимство пред конкуренцията и да не плаща данъци. Нали затова им е болно на превозвачите - сега ще им засичат реално изминатите километри и няма да могат да скатават черни курсове.
25
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчС автобуса се придвижваш ти, тоест ще си купиш по-скъпо билетче, за да си плати фирмата тол таксата. Камионите не се движат за забавление, те превозват храни, горива, потребителски стоки, материали и въобще всичко което е нужно на домакинствата и бизнеса. Превозвачите ще увеличат цените на превозите и познай, ти си този който ще плати индиректно тол таксата. Ефекта ще е изкуствено увеличение на цените на всичко, тоест продуктите които се произвеждат тук ще са неконкурентни за износ.
24
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДртПрчИ какво като имаш хубави пътища, след като си смачкал бизнеса, хората нямат доходи, настани мизерия? Всичко трябва да се прави с разум, когато се взимат такива решения трябва да се прави сериозен анализ. Непрестанното увеличение на данъчното бреме в един момент ще спука балона. В България незнайно защо, всичко се прави от днес за утре, правят се кардинални промени в законите, утре идва друг титан на мисълта и прави още промени, е как да се работи в такава ситуация?
23
15
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
До Д-р ИсняЗа етиопците не знам, но се разходи из Европа и ще видиш, че там пътищата не са много по-различни от нашите в момента. Дупки има навсякъде. Къде по-малки, къде по-големи