Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?

Аврамова с прогноза: Билетът София-Варна със скок 1 лв.
15 май 2019 09:21, Александър Попов
77
Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?
Снимка: Pixabay

Въвеждането на тол системата от 16 август предизвика мрачни ценови прогнози. Вчера Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, заяви, че се очаква 50 % поскъпване на транспортните услуги. "Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати", заяви той.

Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обаче заяви, че най-голямото увеличение - с около 1 лев, ще бъде в цената на билета София-Варна.

Още по темата
"Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища. 800 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане", призна Аврамова пред Нова тв.

Според нея, ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка.

Днес започва тестовия период за всички компоненти на системата, който ще продължи 3 месеца.

"От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", уточни министърът и добави, че само 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол системата, но няма да се плаща такса. Аврамова посочи още, че преминаването по общинските пътища също няма да се заплаща.

Ще има ли ценови шок?

"Ние направихме една среща в МРРБ с превозвачите, след това имаше втора среща и след това чухме техни коментари. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, защото ние също сме направили сметки за отражението на тол таксите върху хранителните продукти. Най-голямото увеличение е около лев оскъпяване на билета, при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъп би бил от Варна до София", заяви Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
12
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Боли ме фара за терзанията на нелегалните превозвачи. Легалните само ще си отдъхнат от тях след въвеждането на тол-таксите, защото няма как да отчиташ мижави приходи и да не плащаш данъци, когато в тол-системата се отчитат реално навъртяните километри.Между другото, някои хора се опитват да ни внушат, че и леките коли ще трябва да плащат след 15. август. Няма да плащаме, Слънчица. Само камионите и автобусите ще плащат
21
3
 
11
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
До ДртПрчВярно е, етиопците се радват на пластмасова бутилка от литър и половина като на златно кюлче. И са мега щастливи. И нас така ни правят. Да се радваме на 5 сантиметрови дупки и вълни, защото знаем какви бяха 20 сантиметровите.
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ново скрито увеличение на данъците е това! Уж милиони декларации, че няма да вдигаме данъчно-осигурителната тежест и хоп такси, акцизи и т.н. нагоре. Така конкурентна, тоест растяща икономика няма да имаме, така се убива бизнеса, икономиката изпада в застой, реалните доходи намаляват, цялото общество деградира. По света има платени магистрали и безплатни дублиращи второкласни пътища, тук всичко е на макс, съдиране на кожи, без анализ на последствията.
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обзор - Сл бряг и дега не става.
18
6
 
12
 
! Отговори
Дебилко бг преди 4 години
" куче влачи рейс, дира нема" . Цените ще скочат 100% и дебилянскиябългарин ше зяпа с отворена уста.
17
14
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Абе помня какви бяха пътищата преди 20 г и какви са сега. Варна-Бургас не ставаше за каране, особено Обзор-Слънчев бряг - дупка до дупка бяха. Редовно имаше по някой друг обърнат тир в канавката заради лоши пътища. Тогава пътища като сегашните ни се струваха нереална мечта.Айде спрете се малко в черногледството! Ще си докарате язва за няма нищо.
16
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пътищата са си сбсолютно нормални, не знам какви пътища искате.
15
7
 
26
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Защо си мисля, че тези пари пак ще потъват. Като влезе винетката, бях много ентусиазиран, че сега пътищата ще станат малко по-нормални. На четвъртата година вече бях гратисчия, защото се видя какво правят апашите. Сега ще стане още по-зле. Ще караме по черни пътища.
14
0
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Абе че търговците са страшни спеколани всички знаем, ама кога и превозвачите станаха такива...
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЕ!
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринТол таксите в България са за всички пътища от Републиканската пътна мрежа !
11
10
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Никой не ви кара да използвате магистралата. Има и алтернативни маршрути. В Гърция вече от границата след Кулата плащаш.
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинетка с хотел в Барселона от тази тол система, сега народа ще плаща цената. Пак да ги изберем тия герберасти
9
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се оплакваме!? Ние сме си виновни, че ги търпим. Оставихме ги да ограбят България. Всички, и ГЕРБ, и БСП, и кой ли не. Те са едни и същи. Накупиха си апартаменти за без пари, докато имотната, и банкова мафия направи цените на жилищата извратени, но за тях са с народни цени. Затриха провинцията, здравеопазването, образованието, икономиката. Всичко! Канят инвеститори да работим като роби, евтин труд!
8
4
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Апокалипсис ще има само за нелегалните превозвачи, защото с тол-системата властите ще могат веднага да кажат кой камион или автобус колко км е навъртял, а тогава няма как да укриват превози на черно, за които не са отчитали приходи и съответно не са плащали данъци.Затова скимтят от този бранш.От друга страна, легалните превозвачи могат да си отдъхнат от нечестната конкуренция на сивия сектор в бранша, който им подбива цените в момента.
7
1
 
27
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Аврамова, ти Враца оправи, та сега си седнала да оправяш България ?Пишеш, че си завършила "топлотехника". Какво общо има това с РЕГИОАЛНОТО РАЗВИТИЕ и в частност с пътищата.
6
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече платих 1150 лв винетка от 1-ви януари до 16-ти август за личното си МПС, което е с общо техло 3850 кг. Чакам с интерес колко ще ме одрусат на км след това. Досега бях с винетка за лека кола. Дли ще имам увеличение от 50 % или ще е 1500 % ,как мислите ?
5
7
 
29
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ЖИВЕЕМ в условията на ПАЗАРНА икономика, когато конкуренцията и пазарът определят цените.Една стока или услуга не струва, колкото ТИ искаш, а колкото ти дава купувача.Така че, транспортните фирми ще надуят цените и после, като видят спад в оборотите, ще започнат да се "ритат по кокалчетата" и да свалят цените.
4
3
 
32
 
! Отговори
Оффффф! преди 4 години
Значи от 40 лв билетчето София-Варна става на 41 и това е поскъпване с 50%. Тия къде са учили математика? В еврейското училище?
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените ще се повишат . Проблема е , че не протестираме когато се строят пътища на безумни цени и мислим . че няма да го усетим .