Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?

Аврамова с прогноза: Билетът София-Варна със скок 1 лв.
15 май 2019 09:21, Александър Попов
77
Ще има ли ценови апокалипсис след въвеждането на тол системата?
Снимка: Pixabay

Въвеждането на тол системата от 16 август предизвика мрачни ценови прогнози. Вчера Явор Пантaлеев, председател на Националното сдружение на българските спедитори, заяви, че се очаква 50 % поскъпване на транспортните услуги. "Всички ние - и спедитори, и транспортни фирми, и автобусните превозвачи го заявиха това нещо. Приветстваме въвеждането на тол системата. Това, което ние искаме да се случва, е тази тол система да бъде ценообразувана по начин, който да не води до шоково поскъпване на транспортните услуги, защото това шоково поскъпване на транспортните услуги после всеки един българин ще трябва да го плати", заяви той.

Тол системата ще оскъпи с 50% транспортните услуги

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обаче заяви, че най-голямото увеличение - с около 1 лев, ще бъде в цената на билета София-Варна.

Още по темата
"Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища. 800 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане", призна Аврамова пред Нова тв.

Според нея, ако оскъпяването бъде включено в цената на горивото пък то щяло да е само 1 стотинка.

Днес започва тестовия период за всички компоненти на системата, който ще продължи 3 месеца.

"От 16 август ще започне и тестване в реално време, т.е. доказване в реално време на вече фискалната част на системата с реално събиране на такси. Технически се движим по график", уточни министърът и добави, че само 25% от цялата пътна мрежа ще бъде заплатена с такси, а от тях ще има и такива, които ще бъдат включени в тол системата, но няма да се плаща такса. Аврамова посочи още, че преминаването по общинските пътища също няма да се заплаща.

Ще има ли ценови шок?

"Ние направихме една среща в МРРБ с превозвачите, след това имаше втора среща и след това чухме техни коментари. Всъщност търсим конструктивен диалог, но това, което беше изнесено от тях в голямата си част са неистини, защото ние също сме направили сметки за отражението на тол таксите върху хранителните продукти. Най-голямото увеличение е около лев оскъпяване на билета, при положение, че автобусът е изчислен на 20 пътници, а не на 45 или 50, колкото е 100-процентовият обем. Ако цялата тежест отиде в цената на билета, най-скъп би бил от Варна до София", заяви Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.