Армията няма да участва в полицейски операции

Текстът на поправката, предложена от Министерския съвет, бил двусмислен
16 май 2019 13:25, Василия Пейчева
10
Армията няма да участва в полицейски операции
Снимка: архив, БулФото

Въоръжените сили няма да участват в полицейски операции. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Първоначално в закона беше предложен текст от Министерския съвет, който даваше възможност въоръжените сили да могат да изпълняват задачи по оказване на помощ на държавните органи при противодействие на заплахи с особено висока степен на обществена опасност.

Между двете четения обаче депутатите решиха, че текстът не е достатъчно добре формулиран и е двусмислен.

Шефът на военната комисия в парламента ген. Константин Попов уточни, че идеята не е лоша, но трябва да се внесе повече конкретика.

"Въоръжените сили няма да участват в такива операции, които би следвало да са отговоност на МВР и по-специално на жандармерията. Ако се внесе сериозна конкретика, дефинират се ясно понятията, може да го премислим", коментира той.

На въпрос дали има разнобой между правителството и депутатите, тъй като това е законопроект на Министерския съвет, Попов посочи, че идеята не е лоша, но не е добре формулирана. "Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание", настоя Попов.

Той добави и че с промените в закона се решава проблемът с храната на военнослужещите.

С поправките се дава възможност при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата им равностойност.


10
Още от Общество
Сметката: Едни 116 лв. ни остават средно на месец след харчовете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МВР е пълно с работещи пенсионери, които са безкрайно опитни, така че нямат нужда от помощ.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Армията си е армия. Не може честни и доблестни хора, да застават редом до седемдесет хилядната банда рушветчийстващи копанари и потомствени корумпирани трудоустроени непрокопсаници, завзели властта с преврат през 44 година. Като до ден днешен се занимават предимно с престъпления и измами.
6
0
 
7
 
! Отговори
до !?! преди 1 седмица
абе чук ти като ходиш на сватба, с галошите от село ли си. Сляп ли си че снимката е от парада.
5
1
 
13
 
! Отговори
Зависи преди 1 седмица
Не виждам нищо лошо в това, армията да участва, помагайки на полицията в случаите, при които големи групи индийци трябва да бъдат съветвани занапред да се държат прилично.
4
5
 
3
 
! Отговори
!?! преди 1 седмица
Много интересна снимка. Като гледам подметките на кубинките им колко са чисти стигам до извода, че за първи път ги обуват.
3
2
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 седмица
Украйна, даде- прймер .....
2
3
 
4
 
! Отговори
ТОВА ОСТАНА преди 1 седмица
БАНЯДЖИИТЕ ОТ БА, ДА ЗАПОЧНАТ ДА ТЪРКАТ И НА ПОЛИЦЕЙСКИТЕ ОРГАНИ... СЯКАШ НЕ ИМ СТИГАТ СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ АРМИИ...
1
4
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 1 седмица
Слабо без това нямат достатъчно ресурси и хора и армията може да поеме функции да вършат нещо ама пак проста работа всеки си гледа неговия интерес