Най-големият ни проблем: Потокът на млади хора към чужбина

Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни
16 май 2019 12:25,
84

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).
Още по темата

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
Смесените бракове империи сриват.. най невидимия троянски кон.Този вирус е във властта и по ключови позиции. Това 14 замината българска държава ли беше??? Много са упорити враговете.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според ГЕРБ заплатите в България се удвояват на всеки три години управление на ГЕРБ, а потокът хора при управлението на ГЕРБ е в обратна посока - към България формиран от завръщащи се българи от чужбина в България.
56
2
 
39
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Най-големият ни проблем са мизерните доходи, а останалото е следствие от тези мизерни доходи. Бягат от България за да получат нормално заплащане, а не мизерното заплащане в България. Второто важно следствие е ниската раждаемост сред българския етнос след 1989 година, което пак е резултат от мизерните доходи при демокрацията.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не е съгласувал тезата си с господарите си от ГЕРБ. В телевизионен дебат, кандидатът на ГЕРБ за европарламнта каза, че в последните години повече хора се връщат в България, отколкото я напускат. Каза още, че средната работна заплата в България се е удвоила за последните 3 години.
54
10
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мн. е късно за всичко. Точката за спасение я подминахме преди 25 г. Жалко за 10- 15 % свестни хора и християни! Сега тоя вакум се запълва от анадола.. и вече е готов.
53
10
 
8
 
! Отговори
ало,демокрастите преди 4 години
Ми затворете границите бе,за 45 години не се ли научихте!?
52
2
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
500 г. + 80 г. генетичната подмяна е приключила. Жалко за хубавата природа..
51
2
 
8
 
! Отговори
Е как бе? преди 4 години
Не беше ли потокът на млади хора от чужбина към нас най-големият проблем? Орбан така каза.
50
4
 
8
 
! Отговори
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО преди 4 години
Само тежки алчни психопати- комунисти атеисти безродни може да обезлюдат държавата с граница с 100 милионна анадола. Арабско чифутския им произход личи най вече по лакомията.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези от които зависи състоянието на страната живеят в свой собствен финансово и всякакси сигурен свят и не ги интересува нищо от другото.Те и техният клан.Логичен епизод от началото на края на тази държава.
48
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1989 година в България имаше 8 милиона българи и 1 милион други етноси. Сега българите сме около 2 милиона, а останалите около 2 милиона са от други етноси. 3-4 милиона български граждани завинаги избягаха от демокрацията и пазарната икономика на България.
47
1
 
34
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Еми като му кажеш на един млад човек, че му предлагаш 12 часа на ден работа 5 дни в седмицата за чисто 500 лева е така. Да не говорим, че и заплата им дават от дъжд на вятър.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do НАЛУДУВАТ СЕ3Прекрасно е неграмотни и необразовани хора като теб, не са на наша територия! Да вземеш всичките си съученици с теб...
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При управлението на демократите е така - демографска катастрофа и България загива.Основната причина за демографската катастрофа започнала през 1990 година е пределно ясно - мизерните доходи на българите. Учудващо е, защо дебеловратите демократи-бизнесмени не се усещат, че с мафиотската си политика на мизерни доходи, работещите за тях намаляват бързо и печалбите им също намаляват. Това беше ясно още перди 30 години, но такива специалисти по демография като този от новината, мълчат по въпроса.
44
10
 
4
 
! Отговори
НАЛУДУВАТ СЕ3 преди 4 години
СТРАНА НА МЕЧТИТЕ !КОЙТО ИМА УМ И Е НА ПОДХОДЯЩА ВЪЗРФАСТ ВЕЧЕ Е ПОСЕТИЛ "ТЕРМИНАЛ 2"КОШМАРНИ СА ЗА САМОТНИТЕ И ВЪЗРАСТНИ НОЩИТЕ НА СЕЛОНЯМА ПРОБЛЕМ -БИОЛОГИЯТА ЩЕ ГИ ИЗПРАТИ НА МЕСТО КЪДЕТО "ПТИЧКИТЕ НЕ ПЕЯТ"С "МАЛКИ БУЛКИ"СЕ ПОСТИГНАХА НЕВИДИМИ ДО СЕГА АНТРОПОЛОГИЧНИ УСПЕХИ - ОПИТЪТ ПРОДЪЛЖАВА - УСПЕХЪТ Е ОЧЕВИДЕН.
43
3
 
22
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 години
Има само един начин ВДИГАНЕ НА ДОХОДИТЕ! Учете се от Унгария! Преди 12 години унгарското правителство взе 25 милиарда долара заем от МВФ. Вдигна заплати, пенсии, цени и т.н. Създаде условия за добре възнаграден труд. Заработи схемата, срина се потока на икономически емигриращите унгарци , за 10 години върнаха заема и сега са на 2,5 пъти пред нас....
42
2
 
17
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 4 години
Бг чорбаджията не е конкурентно способен, на 3 ч. път дават 2 200 евро кеш!!!Кой ще му седи в мизерия на цени швейцарски а доходи анадолски??? *** да запретват ръкави!И да си купуват фесове в 21 век!
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата е следната ! - получаваш най - ниската заплата в ЕС , храниш се с бок,луци , никой не гледа на теб като на човек , нямаш права а само задължения , нямаш пътища , нямаш здравеопазване и като остарееш или не доживяваш до пенсия или ти дават 200лв които ти стигат да прекараш остатъка от живота си в мизерия.А имаме потенциал и условия да бъдем по-добре от Швейцария !
40
1
 
26
 
! Отговори
дреме им за България преди 4 години
Няма кой да им работи,там ги стяга чепика!
39
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма лошо, в България има малко хора, има работа, жилища и т.н. Хората не раждат, защото не искат лека полелка и българите осъзнават, че ако правиш деца само за да имаш смисъл в живота си, по-дбре да се гръмнеш.. според мен сме в правилната посока