Най-големият ни проблем: Потокът на млади хора към чужбина

Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни
16 май 2019 12:25,
84

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).
Още по темата

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
35
 
! Отговори
Ма преди 4 години
Само като прочетеш за ония рап он и с асансьори, тераси, апартаменти, къщи, тецове, вецове и инстинктивно тръгваш към летището.
17
5
 
18
 
! Отговори
Ей го бе преди 4 години
Национална стратегия за развитие и преход от планова икономика към пазарна "Ран-Ът"
16
1
 
51
 
! Отговори
Бачкатор преди 4 години
Истината никога не е сложна. За демографията са виновни политиците и те трябва да бъдат съдени за геноцид. Подобна загуба на население е възможна само при геноцид, дали е фашизъм или е комунизъм все тая, нашите политици могат да се сравняват с тях. А народа освен да проклина до девето коляно и да търпи може само да емигрира, което и прави.
15
16
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Малка част остават там тъй като българина не може да си промени манталитета и му липсва дивотията, кражбите, мърсотията, дизеловите баварци и 50 градусовата ракия направена по "убийствена" технология. Те просто не искат да променят мисленето си а искат да си останат *** и не се вписват в картинката. Затова айде обратно на село и почват да разправят че в БГ е по-хубаво...
14
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами че ние си имаме пандемия. У нас има смъртоносен щам на болестта герберастия вече 10 години
13
2
 
46
 
! Отговори
Глад преди 4 години
Ами щом е така ,защо няма арестуване за престъпление, което се води заплаха за националната сигурност? И аз в момента стягам куфара , защото съм на 50 а хладилника ми е празен.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За богоизбраните управляващи е по добре да бягат вместо да си търсят достойнството, както направиха през януари 96. Всички избори се печелят от партията на негласуващите, но управляват некадърници с парите на народа
11
2
 
35
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До изходни визине схващаш че не е само до месечно заплащане а като цяло до елементарнокачество на живот от ежедневно заобикаляща те среда,тук е заобиколен от еснафщина корупция,лошо функциониращи институции,простовата изостанала култура,постен соцялен живот,лоша инфраструктура....и т.н..погледни картинката малкопо отгоре и на широко дори и да невзема 10 000 тамна запад дори да ена 1000 кинта заплата останалите фактори свързани с качество на живот са примамливите главни неща
10
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Констатации.Случва се в държави, в която управниците и са крадливи и прости.А този "доцент" защо не каже това как да се промени?"Никой не бяга от хубавото" - народна мъдрост.Не можете да се обвиняват младежите, а и другите, че напускат превърнатата в клоака Райска градина от шепа зависими разбойници!Животът е много кратък, за да се търпи. Не са виновни и пенсионерите, които са построили всичко, което сега се окраде и се внушава, че "изяждат "бюджета. Те са памет! Трябва да бъдат унизени!
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Главния гербаджия - мутрата Тиква заяви, че всички се прибират вече, за да работят за големи заплати....
8
1
 
34
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Ама не така разваляте му схемата на еднокнижника не сте ли го чули какво ръси, че вече сме цъфнали та вързали и на терминал-2 е навалица от прибиращи се.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати."Напротив, вече 30 години се случва !
6
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата хора през делничен ден не може да видите - ПУСТОШ !Малките градчета замират с дни и след няколко години ще са безлюдни ...Много тъжна картинка...
5
30
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ами той *** сам си причинява ниската смъртност със култура на хранене и стил на животцигарите днес трябва да са минимум 20-30 и ракийката довечера трябва да е около половин литърмай.на.та и на салатата здравословното хранене,закуската...тва е за джендърите на запад нали?
4
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да бягаме в чужбина като в БГ ни *** и ограбват всекидневно?
3
1
 
54
 
! Отговори
нищо ново и различно преди 4 години
В държава със стандарт на живот като в Африка и цени като в Европа как да е?И как ще бъде занапред с подобни управления, които мислят как да натрупат пари и да осигурят живота на поколенията си някъде другаде.30 години къде са другите държави от източна европа,фалирала Гърция е двойно по-висока минимална заплата.
2
38
 
7
 
! Отговори
изходни визи преди 4 години
един съсед програмист замина за германия за 10хил евро заплата.тоя човек се е обучавал тук и се е развивал тука.и сега бяга да носи полза за германската икономикатрябват изходни визи за програмистите ,че на тях им е много лесно да заминат за чужбина. тука и без това са им много виски заплатите , да си седат тука.
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааа! Добър ден! Селата обезлюдяха, а младите хора населяват предимно големите градове. Останалото е пустош.