Най-големият ни проблем: Потокът на млади хора към чужбина

Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни
16 май 2019 12:25,
84

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).
Още по темата

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До събудете се 74 Няма да се събудят българите.Заспали са завинаги.От 1944 до 1989 имахме 'някакво оправдание'-но днес-от 1989г до ден днешен защо БКП(БПС,ГЕРБ и др.мафиозки партии) са все още на власт?Някой беше казал-*** народ,слаба държава.А в случая ние дори е по правилно да се наричаме ТЕРИТОРИЯ в границите на бившата държава България.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мързел, липса на професионализъм и липса на отговорност са основните недъзи на България, кой нормален не би избягал или би се върнал? Освен тези, изкарали вече 'западна' пенсия, че да се почувстват богати.
76
1
 
4
 
! Отговори
Demirova преди 4 години
Браво ! Да се изнасят ! И без това много народ се събра в България, по градовете не можеш да паркираш никъде. Магазините пълни със селяни и пенсионери, пазаруващи като за световно.
75
1
 
7
 
! Отговори
Normalno преди 4 години
Вероятно искат да имат семейство и деца, а при нашите условия това става все по-трудно постижимо, а при новата стратегия на детето - съвсем!
74
0
 
2
 
! Отговори
мортос преди 4 години
написали сте истината! браво! за изненада от герб могат да се обесят.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големия проблем на България е населението - некачествено, със тежка
72
3
 
8
 
! Отговори
събудете се преди 4 години
Ами младите бягат на Запад не в държави където комунизма е на уважение Докато не се отървем от червената чума един млад човек няма да остане в иначе красивата ни родина
71
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аби тия до сега на друга планета ли живяха?! Как точно очакват младите хора да останат тук при масовите заплати които се получават? И се правят на изненадани! Щеше да е смешно, ако не е трагично!
70
7
 
9
 
! Отговори
Просто е: преди 4 години
Има коюунисти--Има проблем.Няма комунисти--няма проблем!Избирайте!!!!
69
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е мафията - дебеловратите демократи.
68
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е ПОСЛЕДСТВИЕ. Проблемът е друг.
67
2
 
12
 
! Отговори
Дай Боже! преди 4 години
Дай Боже да се опростят непосилните кредити на млади хора.изпаднали по една или друга причина.в невъзможност да се оправят.и ще се върнат в Бг
66
9
 
13
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Моите деца са в чужбина и са добре.Този проблем не е мой!Проблема е на *** 20!
65
7
 
15
 
! Отговори
Циник до кьоравите преди 4 години
Плюещи демокрациятаВие *** - не допуснахте демокрацията в България! Ти няма да я познаеш - даже да те удари по носа!Защо никой не "бяга" от Швеция , Норвегия, Дания, Швейцария - там няма ли демокрация!Все се намира някой - да плюе несъстоялата се у нас демокрация!Повръща ми се от червените ви опорки!Вие *** - въведохте пак феодализма...и паши си имаме ( пак )------------Вие текезесари - сте "писатели" ...не сте "читатели"!!!Червени чyкчи!
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаци не ни Требват.Нашите пиянки са ни даже в повече.Можем да им изнесе!
63
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всякакви хора бягат от България, не само млади. Този нещо се е объркал. Проблемът не е, че бягат, а защо хората бягат. Това е истинския проблем. Две са важните неща, заради които хората бягат от България - мизерията, която ни наложиха демократите и наглостта на управляващите демократи, които на практика унищожиха държавата България.
62
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки опитите на демократите да унищожат България след 1989 година, все още дишаме.
61
3
 
5
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Съдиш по себе си и по мястото, където живееш. Всичко, което си описал се отнася до теб самият.
60
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Китай, Русия, германия и българия са най изпадналите концлагеристки комунистически ко* чини, като бг е най зле.Психопатите и съдистите преобладават. Не са добър избор за живот, инвестиция и бъдеще.
59
6
 
5
 
! Отговори
dgd преди 4 години
оправете съд. система и полицията да работят, пуснете руснаци и китайци.