Нито един учител не възразил срещу "детската полиция" в читанката за 3 клас

Авторите й избрали "Новият закон", програмата не го изисква
68
Нито един учител не възразил срещу "детската полиция" в читанката за 3 клас
Снимка: Facebook

Читанката за 3 клас, която провокира обществото с приказка за детска полиция, е одобрена за преподаване през миналата година.

Още по темата
Според процедурата комисия разглежда учебника първоначално и ако бъде одобрен, както е станало в случая, той се изпраща за мнение до всички учители в страната, които преподават в съответния клас.

Това съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на МОН в отговор на запитването ни.

"Не сме получили нито едно негативно становище срещу този учебник или текстове в него", посочиха от просветното министерство.

От там уточниха също, че в учебната програма няма изискване въпросното произведение - "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, да присъства в читанката.

Решението тази приказка да стане част от съдържанието е изцяло на авторския колектив - С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова. Изданието е на "Анубис".

Редакцията ни се свърза и с издателството и очаква тяхната позиция, както и връзка с авторския колектив за коментар.

Съдържанието на приказката "Новият закон" породи негативни коментари в социалната мрежа за това на какво тя учи децата и в контекста на притесненията, че под различна форма се прокарват чужди интереси и виждания у нас за детското възпитание.

Въпросът е чувствителен и заради темата за Стратегия за детето, която разбуни обществото и която е замразена по разпореждане на премиера Бойко Борисов, докато по нея не се проведе широко обществено обсъждане.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Читанкаучебникмон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова децата ми са на самостоятелна форма...
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царе, тайна полиция, полиця за детето, "окей" ...Ето и едно от мене - WTF УЕЕЕЕ!
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Имало едно време един цар с много добро сърце" ....Затова половината са готови, да се доверяват на монарси и други подобия на басолютни владетели. "Добрият цар". Такива са били много малко в историята.
38
0
 
25
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми."Марк ТвенРодителите не трябва да позволяват училището да деформира мисленето на децата им. Бъдете пример за детето си, не оставяйте влиянието в училище да преокупира съзнанието им.
37
0
 
37
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Тази приказка бие по глупост дори онази за Кумчо Вълчо с джипа. Но когато НПО-та диктуват какво да се учи в училище така ще стоят нещата. Цялата културна атмосфера в България е пропита от регресивно западно влияние, от детските приказки, през детските анимации, че до музиката. Ако с това израства следващото поколение е обречено да бъде трагично.
36
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази читанка за 3-ти клас ме обърка, на какъв език ги учи "окей" ???Но както един министър на образованието се обърка и каза" целта е да намалим грамотността", образувателната система ще го постигне.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Нали текстовете трябва да са достъпни.
34
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви изразни средства се използват само - хамалски грозен уличен жаргон с чуждици..... И това МОН го толерира?????
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учим децата на това, което е написано в учебника.
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смее ли някой да си ритне трудовата книжка пред пенсия бе. Та те всички учителки са пред пенсионна възраст. Като се пенсионират и те ще ревнат против стратегията и против опростачването на децата с такива приказки от Кристине Ньостлингер. По интересното е какво ще го правим авторския колектив - С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова. Изданието е на "Анубис". Ще трябва да разберем къде се подвизават и да им спретнем една изненадка. Ще им направим един огромен подарък.
31
6
 
26
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Те затова им увеличиха заплатите на тая ...Да промиват моцъците на Ваще дечица...Ша ги праят сороски джендърастчета...
30
3
 
18
 
! Отговори
Нане преди 4 години
***,кой да еъзрази Ве...Тия ли...Най големите роби на властта ли Ве?!
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам да ви е джендърасти, не оставяте народа на спокойствие с вашите промивки, не му давате и ден покой. Оставете го, този народ и без вас е достатъчно изтормозен.
28
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва един учебник от най малкото село до най-елитната гимназия. Ако държавата е чак толкова калпава и не може да го напише, ще и дам да препише моите от 83 година.Не мисля, че геометрията се е сменила от тогава (едва ли окръжността е станала трапец)
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо изобщо има по 4-5 учебника по един предмет ? ако учим география - какво ? софия веднъж е до видин, веднъж до силистра ли ? по математика 2+2=4...в едното у-ще. а в другото 7 ли прави ?...........или колкото роднини на МОН, толкова и учебници ?
26
2
 
34
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Кава е тази безвкусна, куха и проста приказка? Кристене Кьопстлингер... скандинавката е с яко продухана тиква, не може да пише приказки! Аз първом такава приказка, не бих юел на детето си от малко му чета само български народни приказки,. тия западните ги шкартираме "у лево";))) *** са и направо откачам като почнех да ги чета! та, въпросът не е дори в "детската полиция", а в западната култура! Пфу!Наште даскаля протестират само за заплати!Къфто електората, такива и даскалята!
25
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едно време учителите и по домовете ходеха, особено вечер, да видят дали спазваме вечерния час. сега учителите ходят до у-ще да им мине работното време, да си получат заплатата......... психолозите казват на първокласниците - имам камери, ще ви следя - и с това процеса на възпитание е приключил.а за другото - общество от доносничета и доносници!......и съадаване на деца за гей-двойките...норвежка му работа !
24
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна ревизия дейността на всички НПО и уволнение на държавните бюрократи работели с тях!
23
4
 
41
 
! Отговори
Засрамете се! преди 4 години
Ами как така ще възразяват учителите бе?? Като ги пишете тия работи мислите ли поне малко? Искате уволнения нали? Кефите се на всяко уволнение, само не и вашето! Кой се осмелява в днешно време да надигне глас срещу ръководството?? Или вие, дето ревете все за уволнения, във вашата работа протестирате за нередности, а? Мижитурки сте големи и си траете, ама тук се правите на големи борци за правда!Търсете виновните нагоре по веригата а не при учителите! Прости сте и нагли шушумиги!
22
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв текст може да сътвори анти умен . Да одобрят такъв текст могат малко умни. И всичко това превръща поколението в без умни. А каквото посееш това ще пожънеш е казал Мъдрия Народ Български!Писаното слово е продължение на устното предаване на познанието. Преди години четяхме български народни приказки и там познанието е многопластово. А този текст е механичен сбор, дори и по примитивен от безумните локуми на априлската линия на партията (БКП преди демокрацята).В МОН работят анти образователи