Нито един учител не възразил срещу "детската полиция" в читанката за 3 клас

Авторите й избрали "Новият закон", програмата не го изисква
68
Нито един учител не възразил срещу "детската полиция" в читанката за 3 клас
Снимка: Facebook

Читанката за 3 клас, която провокира обществото с приказка за детска полиция, е одобрена за преподаване през миналата година.

Още по темата
Според процедурата комисия разглежда учебника първоначално и ако бъде одобрен, както е станало в случая, той се изпраща за мнение до всички учители в страната, които преподават в съответния клас.

Това съобщиха за Dnes.bg от пресцентъра на МОН в отговор на запитването ни.

"Не сме получили нито едно негативно становище срещу този учебник или текстове в него", посочиха от просветното министерство.

От там уточниха също, че в учебната програма няма изискване въпросното произведение - "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, да присъства в читанката.

Решението тази приказка да стане част от съдържанието е изцяло на авторския колектив - С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова. Изданието е на "Анубис".

Редакцията ни се свърза и с издателството и очаква тяхната позиция, както и връзка с авторския колектив за коментар.

Съдържанието на приказката "Новият закон" породи негативни коментари в социалната мрежа за това на какво тя учи децата и в контекста на притесненията, че под различна форма се прокарват чужди интереси и виждания у нас за детското възпитание.

Въпросът е чувствителен и заради темата за Стратегия за детето, която разбуни обществото и която е замразена по разпореждане на премиера Бойко Борисов, докато по нея не се проведе широко обществено обсъждане.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ЧитанкаучебникМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
19
 
4
 
! Отговори
Срещу какво преди 4 години
точно трябва да е възражението?
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се няма виновни, как те никога и за нищо не са виновни.
19
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И типично по герберски накиснаха за виновни хората, на които са заповядали да включат тази приказка, а останалата част от вината я размиха между учителите в цялата страна.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За възразилите учители: Уволнение ееееИ вече няма възразили "учители", има бивши учители.
17
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Решението тази приказка да стане част от съдържанието е изцяло на авторския колектив - С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова. Изданието е на "Анубис"."Тези ги разправяйте на баба ми, няма начин да не е със заповед от министерството. Вече сте усвоили някое милионче от норвежката програма и се опитвате да пробутате стратегията под носовете ни.
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно дали са получили въобще негативно становище за който и да е учебник през последните години.Пълен формализъм е исканото от учителите одобрение. Крайно време е по български език, по литература, по математика и по история да има един учебник по предмет.
15
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
програмата не го изисква, а пък авторите на учебника го избрали.А в Мон са сигурно спали,как се приема и съответно одобрява материал който не е били изискван, значи и издателството и в министерството яко е лобирано.А от обикновените учители нищо не зависи, може и да ги уволнят ако изкажат мнение различно от мейнстриима
14
4
 
35
 
! Отговори
помним как преди 4 години
учителите раздадоха г*й брошури на децата, мълчаха, а когато стана скандала обвиниха директора че така им наредил. хахахаха
13
0
 
33
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Общо взето сте безкрайно далече от сферата на образованието ! Нито един чиновник в МОН не обръща внимание на учителите и препоръките при одобряването на даден учебник !
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой учител ще рискува да получи уволнение лично от министъра? Нали знаете, че Министерството на образованието стои зад пускането на въпросния учебник?
11
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-интересното беше, че българските учители, плачещи за високи заплати, не реагираха на Родител 1 и Родител 2, както и г*й брошурите...А иначе са с претенции че имат авторитет и морал...но всъщност са обикновени заплатаджии
10
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказката не е пусната случайно и е опит за промивка на децата, да свикнат с това колко нормално е да портят родителите си пред детското Гестапо на НПО организациите, които ще си търсят всякакви абсурдни причини да отнемат детето от родителите.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не сме получили нито едно негативно становище срещу този учебник или текстове в него", посочиха от просветното министерство."А да попитам защо предварително обработвате децата в училищата преди да е приета самата стратегия? Не ви ли е срам да действате зад гърба на родителите?
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германка ще създаде тайна полиция да пази детето, няма да създаде Тошко Африкански... културни особености- да свикват нашите от малки, че като идат да аргатуват после да не подскачат като маймуни ами чинно да се наведат и слушат инструкции на полицаите
7
6
 
14
 
! Отговори
Бг даскалки преди 4 години
Ами те най-глупавичките селянчета стават учителки. Записват колкото да следват нещо, като не успеят да си намерят мъж да ги издържа стават учителки уж временно, докато чакат принца. Така си и остаряват. Нищо не може да се очаква от тях защото са твърде глуповати
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те толкова са и чели учебника като са го одобрили...
5
10
 
20
 
! Отговори
Такива са преди 4 години
Че как ще възразят? Нали за да възразят трябва първо да имат способност да мислят, а учителките нямат такава. После да осъзнаят какво се крие зад тази идея, а за това пак се иска интелект какъвто даскалиците нямат
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали ако възрази ще остане без работа.
3
0
 
37
 
! Отговори
ошашавен преди 4 години
Кой е този цар към когото се обръщат с 'шефе' и му отговарят с 'окей'? Кой ли 'изключителен интелект' е измислил тази приказка?
2
2
 
30
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Нарича се СТРАХ !!!