Онлайн шум: Детската полиция ни пази... В приказка за 3 клас!

В читанка се появи приказката "Новият закон" от Кристине Ньостлингер
Обновена: 16 май 2019 14:15 | 16 май 2019 13:45, Екип на Dnes.bg
213

Снимка: Facebook

Социалната мрежа отново е като разбунен кошер. От вчера във Facebook се разпространява приказката "Новият закон" от Кристине Ньостлингер, публикувана в Читанка за 3 клас, издание на "Анубис", в която се разказва за създаването на детска полиция. Авторският колектив е С. Здравкова, Т. Власева, Ю. Спиридонова, В. Славова.

След вчерашното категорично заявление на премиера Бойко Борисов, че Стратегия за детето няма и проектът тепърва ще се консултира в широк кръг, в учебниците се оказа, че вече има текстове, съставени по нейните предписания.

Снимките, които се споделят в мрежата, са качени от разтревожени родители, чиито деца изучавали приказката в училище.

Главните герои в нея са добър, ревящ цар, към когото се обръщат с "шефе" или "папа" и деца, за които той иска да изготви закон за защита. А новият закон постановява: "Възрастните не бива вече да бият децата и да им се карат. Забранява се също да им се подиграват и да ги оставят сами, да ги ръчкат за щяло и нещяло и да не ги вземат насериозно.“

Но тъй като никой не спазвал закона, царят създал "Тайна полиция", която да следи за него. И всички възрастни вече трябвало да спазват закона, защото преоблечени доброволци плъзнали навсякъде и слухтели… и донасяли.

И за "хепи енд" - всички възрастни се научили доброволно, без принуда да спазват закона, станали любезни с децата и "хората заживели задружно и щастливо".

Според пост на писателката ни Никол Данева във Facebook, Кристине Ньостлингер (1936-2018) е австрийски автор, а текстът в оригинал е взет оттук: Ein neues Gesetz. In: Christine Nöstlinger, Jutta Bauer: Ein und Alles. Ein Jahresbuch mit Geschichten, Bildern, Texten, Sprüchen, Märchen und einem Tagebuch-Roman. Beltz & Gelberg, Weinheim 1992. S. 111.

"В методичните указания как да се работи с приказката, е казано, че независимо дали Конвенцията за правата на детето е ратифицирана или не, това малко се отразявало на конкретните преживявания на децата в тяхното ежедневие. И съответно ролята на учителя е да доведе до съзнанието им, че и те имат права, че има хора, към които могат да се обърнат.

На пръв прочит всичко това (за правата на децата) звучи добре. Пред нас обаче стои въпросът КОИ трябва да бъдат тези хора. И какви точно цели ще преследват. Или всичко пак ще опре до пари, превеждани от чужбина (вижте им сайтовете и откъде им идва финансирането)", пише в поста си българската писателка.

А коментарите в мрежата изобилстват от възмущение, гняв, недоумение...

"Текстът е пълна гавра! Нито езикът на който е написан, нито съдържанието могат да обогатят с нещо детето. Жалко е какви гнусни и плоски думи се използват, а за словореда и правописа дори не е необходимо да се споменава. Толкова ли нямаше с какво да обогатят любопитния детски ум, та с тази помия отрано го пълнят!!! Отвратена съм!!!!!"

"Читанка за трети клас. Това е дъното! Крайно време е да има допитване до родителите на кое издателство да бъдат учебниците, след като Законът допуска такъв избор! Погледнете за какъв изказ става дума, за какво опростачване .... При толкова богато народно творчество, при толкова прекрасни автори и произведения, децата ни да изучават такъв боклук, е недопустимо! Изцяло тенденциозен текст, видимо от километри..., толкова долнопробно за четене! А въпросите към текста ги е мислил някой още по-голям умник...."

Dnes.bg се свърза с издателство "Анубис" за повече информация. Обясниха ни, че: "Читанката е далече от телефона и ще трябва време да се провери". Но ни обещаха да се обадят допълнително. Редакцията ни изпрати и запитване до МОН с въпроси кой е одобрил учебника и неговото съдържание, и с какви аргументи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като гледам коментарите, май най-накрая се пропудихме от тежкия сън...досега хората, които бяха против стратегията бяха истерични, злонамерени, глупави, вярващи в конспирации. Сега най-сетне май започваме да осъзнаваме какво ще ни се стовари на главите...това е преди да въведат задължителното сексуално образование (заложено в стратегията), нищо, че уж не са я приели. Къде е Б.Б. сега? Нали казваше, че всичко било спряно?
164
0
 
36
 
! Отговори
Юрист преди 4 години
Стратегията е вече приета и ефективно е част от българското национално право. Вижте по-конкретно членове 36г и 36д от Закона за закрила на детето. Единствената причина да се говори за някаква "стратегия" е да се отвлече вниманието на обществеността от факта, че промените са вече налице и влизат в сила на 01.01.2020 г. - приети тихомълком зад гърба на хората. Общо взето, на база анонимен сигнал се прави проверка и неграмотни бездетни чиновнически калинки решават какво да се случи с детето...
163
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проклятието на България е Германия, ако я нямаше на картата тази държава да сме в пъти по-добре. Радващото е, че скоро ще стане Германски турско-арабски халифат и ще се отървем от отровното им влияние. Бисмарк на Берлинския конгрес е резал Санстефанска България по най-долнопробен начин. После ни слагат за княз и цар немци, които и до днес съсипват горите на България и внедриха интегралната бюлетина С КОЯТО ВЕЧЕ НЯМА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ В СТРАНАТА НИ. долу бойко кобургския слуга
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До акъл мореНикок никого не съблазнява там... Чисто изнасилване си е.
161
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И след колко сменени памперса детето ми има право да ме контролира? Щото докато сменям гуйняните памперси то и да иска не може да ме контролира.А и вас ви няма наоколо, чиновници смотани.
160
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина сатанисти! Бъркат се в нещо, което Бог е подредил.Родителите да контролират децата. Не обратното. Истински абсурд!
159
1
 
37
 
! Отговори
До Киро Х ре-пост преди 4 години
В Канада вече се стига до абсурд за да няма дискриминация. Издирват престъпници без да описват расата им. А как да го намериш ако не знаеш, дали той е бял, черен или азиат?
158
0
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Училището не е наш приятел, то е наш ВРАГ!
157
0
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
С лукавия (световното правителство) само по неговия начин - мерзко!
156
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зад всичко това стои недобре прикрита съвременна търговия с хора - в случая, деца. Един американец разправяше във форума на яху как станал на 50, нямал жена и семейство и решил да направи нещо добро. Свързал се със социалните, поискал ад осинови дете. Онези му казали - добре, 50 000 долара. Ама как така, нали ще го гледам, осигурявам, става ми наследник... Е да де, ама и 50 000 на нас. Човека се потресал и се отказал.ТЪРГОВИЯ С ХОРА.
155
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да предположим че служители ще работят под прикритие като учители,доктори, продавачи ,някои съседи ще се водят като сътрудници на органите и ще записват дали деца се малтретират. . Освен това няма как едно дете да се докаже че казва ИСТИНА ! Казвам ИСТИНА защото едно дете ако не получи нещо ,то съвсем без да разсъди би обвинило родител в насилие само да му отмъсти .Като прибавим и факта социалните служители имат комплекс да се изкарват прави.Тази идея връща ДС и ТОТАЛИТАРНИЯТ СТРОЙ !
154
1
 
21
 
! Отговори
Акъл море преди 4 години
"а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина."Мат. 6.18Този стих от Библията католическите педофили са пропуснали да го прочетат. А са тръгнали да дават акъл как се възпитават деца.
153
0
 
16
 
! Отговори
яд преди 4 години
хора нашите тьпоумни -полтици и управленци са виновни. Нали знаете;;не е виновен който яде баницата,а който му я дава;; Кьде е контрола над бьлгарските учебници,кой чиновник се разпореди да приемат този учебник и колко пари му дадоха? Вьпроси,които си задаваме. и искаме отговор.
152
1
 
31
 
! Отговори
питам преди 4 години
кои са тия хора ,кьм които детето трябва да се обьрне? Кой му мисли най-много доброто от собствените му родители.? Стига сте мьтили мозьчетата на още малките ни деца,стоп на проклетите ви алчни замисли.Защо противопоставяте децата срещу родителите. НЯМА ДА ВИ СЕ ДАДЕМ-САТАНИСТИ.
151
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 154 Време е Борисов да влезе в затвора за вечни времена. Толкова лъжи и измами нито един политик(с изключение на Костов) не е произнасял. ___________________________________________________________________________ Абе момче ти чуваш ли се какво плещиш ???? ТОЧНО КОСТОВ И ПЕШО КОНЯ ДОВЕДОХА НПО-тата ! СДС ДОПУСНА ТАЯ *** ЗАЕДНО С ДРУГОТО ЗЛО -ДПС !
150
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя свят върви към провала. Сега децата ще контролират родителите.Това е някакъв абсурд.Защо повече от 20 века не беше така? В 21 век чиновници ще възпитават детето ми, отнемайки моите права на родител.Между другото някои от тези чиновници са бездетни.
149
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е Борисов да влезе в затвора за вечни времена. Толкова лъжи и измами нито един политик(с изключение на Костов) не е произнасял.
148
2
 
33
 
! Отговори
Киро Х ре-пост преди 4 години
Най-ужасното в тази работа е неприкритата де-етнификация, която ни налагат! Това гени, етнос, хилядолетна история като нация, всичко това се изтрива! Казват ти, 13 годишна майка си пребила детето, а 14 годишен татко удушил новиреденото си бебе, но НЕ ТИ КАЗВАТ, че това НЕ СА Българи, а ци*гa*ни! Все едно ни казват ето какви лоши сте Българите, пребивате и убивате децата си, трябва ви държавен контрол, иначе ще се самоизбиете!. Ето това е целта им - заличаванеъо на Бг етноса!
147
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я колко бездетни двойки има из богата Европа. Нашите деца са белички чистички . Много ги искат европейците дори за компания на родните им. Особено в Норвегия.Има май далавера в тая работа за Некое НПО
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаш да кажеш в Белене