Родена в Бургас, но без документи. Страхува се от депортиране

Изабела не може дори да се дипломира
Обновена: 16 май 2019 07:01 | 16 май 2019 07:00, Петя Славова
205

Mомиче от Бургас се бои, че ще бъде депортирано от България, въпреки че това е нейната родина. Това е поредният случай на чужд гражданин, роден у нас, който живее без български документ за самоличност, предаде Bulgaria ON AIR.

Изабела е на 23 години. Родителите ѝ идват от Армения в България през 1994 г. Момичето се ражда в Бургас. Там посещава детска градина, учи до 12 клас, полага задължителните матури, но не успява да се дипломира, защото няма български документ за самоличност.

"Въпреки че съм завършила средно образование не мога да получа дипломата си, тъй като нямам лична карта с ЕГН или личен номер. Имах огромно желание да продължа образованието си и да се развивам в сферата на психологията или туризма. За съжаление родителите ми през годините така и не успяха да ми издадат документи за пребиваване", казва Изабела Степанян.

Така мечтите на Изабела потъват в празнотата на закона у нас. В момента момичето се води като незаконно пребиваваща в България. Случаят с Изабела не е единствен. Наскоро арменецът Давид, който от 3 годишен живее в Несебър, попадна в бежански лагер при рутинна проверка, тъй като се оказа без самоличност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коментари от турската пета колона, *** фенове на ердоган, арезбайджан и други ***! Момичето е родено в България учила е и родителите и са плащали по 1000? на година за изкараното и образование в гимназията, а диплома на среща няма! За тези които питат къде са и родителите, тук са баща и има фирма и плаща осигуровки и заплати на 10 БЪЛГАРСКИ семейства, данъци също! А тя не се укрива от никого умници има арменски паспорт който се издава чрез посолството, разбрахте ли азерски зарзаватчии.
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо липсва в така разказаната история. И в училище няма да те запишат, ако нямаш ЕГН... Вероятно си има документи на арменска гражданка и е пребивавала с ЛНЧ, но когато са й поискали да заплати дипломирането като чужденец са се сетили, че могат да спестят едни пари. А БГ документ ще й отвори вратите към ЕС.
74
2
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
а 23 / ДВАДЕСЕТ И ТРИ / ГОДИНИ тя и родителите и къде са блеели ? Тази " битка " е трябвало да започне когато се е родила а не сега . Как така изведнАж след 23 години се сеща че и трябва паспорт и ЕГН ? А ДО СЕГА ? Много навреме .Що не изчака да ти дойде време за пенсия ?
73
0
 
1
 
! Отговори
Dostovski преди 4 години
ZdraveiteJiveq v Sveciq ot 18 godini.V Stockholm e palno s sarbi, makedonci, bosnenci s originalni bg pasporti. Te sa si platili nqkqkvi 5000_6000 euro i poluchavat bg podanstvo. E nqma takava dirjava. Za6to tova dete e rodeno v Bilgariq zashto da nqma pravo. Razbira se otgovorit e lesen-ne si e platila na kogoto trqbva. Naistina nqma takava dirjava. Sramuvam se ot Sobstveneta si nacionalnost. Uspeh
72
4
 
5
 
! Отговори
НЕ СЕ ОЧУДВАЙТЕ преди 4 години
АЗ СЪМ РОДЕН В СОФИЯ И ВИНАГИ СЪМ БИЛ САМО "Б.Г" ГРАЖДАНИНДЪЩЕРЯ МИ СЕ РОДИ В "МАЙЧИН ДОМ"(София)- "Б.Г."АКТ ЗА РАЖДАНЕ ОТ СОФИИСКА ОБЩИНАА В "ЕГН" ЦИФРИ ЧЕ Е ЧУЖДЕНКА.КЪСНО ВИДЯХ И РАЗБРАХ-НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ РАЗПРАВЯМ ПОНЕЖЕ ВЪВ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ И ДИПЛОМИ Е С ТОВА "ЕГН"ЗА КОМПЕНСАЦИЯ Я ПРИДРУЖИХ ДО "ТЕРМИНАЛ 2"-СТАНА ИНЖЕНЕР В СВЕТОВНО ИЗВЕСТНА ФИРМА.ТАКИВА ИСТОРИИ С" ЕГН"-тата БЪЪЛГАРСКИ.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
23 години живяла в България незаконно.Пълнолетна си извадила арменски паспорт.Изведнъж се сеща че и трябва и български.Явно за да пътува из ЕС.Да се обърне към арменското посолство.Изглежда през 90те години доста нелегални арменци са влезли в България през Турция,живуркали са си пак нелегално,ползвали са всичко българско-образование,медицина,деца раждали и хоп проблем след толкова много години ...спокоен сън.
70
3
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 4 години
Поинтересувай се как става издаването на акт за раждане и какви документи се изискват/представят, и може да коментираш пак
69
5
 
6
 
! Отговори
Деди преди 4 години
Човешките съдби не са само черни или бели, варианти хиляди. Армения си е бивша съветска република, в която и до момента руското влияние там е огромно, в т.ч. остатъците от диващините на социализма са в пъти повече от БГ. Друго, особено в провинцията си е азиатщина, съответните разбирания за чест, изневери, отмъщения, морал и подобни. Все пак граничи с "толерантните" Иран, Азърбеджан, Грузия, Турция. Така че често срещано явление е хора, семейства да бягат, за да се спасят от някое мракобесие.
68
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се родила в болница в Бургас,няма ли документ,защо без свидетелство за раждане,как е трыгнала в 1 клас? Лъжат сега за БГ паспорт,за да може да краде в ЕС законно..Преди паспорт не трябваше? Пълно с измами какви ли не.Терористи и те така правят..
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам се, как са работили без документи, които им дават право на работа, осигуровки, медицинско обслужване в България. Признавам, че не съм наясно с българското законодателство в това отношение, но...повече от 20 години да не си оправиш статута ми е мнооого странно. От Армения дойдоха бежанци след голямото земетресение, мисля. Има толкова добри дипломатически отношения между двете страни, толкова видни кореняци арменци в България и накрая опира до някакъв третостепенен тв канал? Нещо е сбъркано
66
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина е налице празнота в закона, подобни случаи не са уредени. Няма никакво значение защо не са извадени документи, ами защото не са. Живели са пълноценно, трудили, контактували многократно с държавни органи, училище, работа, болници и т.н., тези хора на практика са наши граждани. Грозното е, че едно лице, каквото да е то, може да пребивава десетилетия в държавата без тя да вземе необходимото отношение, независимо дали да се депортира или да го задължи да оправи статута си. Егати държавата!
65
3
 
10
 
! Отговори
34567 преди 4 години
Да се обадят на някой патриот да ги уреди с едно тескере. Кво се стискат за 1000 евро?
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен съм, че може да има пропуски в законодателството. Не съм съгласен, че при това положение човек не предприема активни действия в продължение на две десетилетия, без да мисли за последствята от бездействието си. Ако навреме бяха проверили, какво е нужно да се направи, досега да са си оправили статута 200 пъти. Ако се е налагало за целта да се приберат в Армения дори за месец, защо не са го направили? За всеки отделен човек ли ще се изменят закони в тази държава?
63
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Да се обърне към свещеник Похос Микаелян и след това евентуално към архимандрит Исахак Похосян.
62
4
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Дрън-дрънКак така е ходила на дет.градина учила а нямала документи и ЕГН.Май долу писалите ще излязат прави.Досега е живяла с арменски документи и хич не и е пукало.Сега са и потрябвали български и започва да се вайкаСтига измислени драми
61
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега #53, пропуснал сте да споменете, че ако те уловят в самото дело на прелюбодейство, те правят президент на Републиката.
60
3
 
5
 
! Отговори
До 55, 56, 57 и др. преди 4 години
С изключение на дупките в закона.Колкото и да не ти се вярва, има ги и за тях човек разбира едва когато се окаже, че неговият случай не е обхванат и описан от закона и следователно - няма право. Преди години мой познат изпадна в такава драма по отношение на майчинството. Без подробности, перипетиите му бяха големи, въпреки нашенския паспорт, ЕГН и гражданство. Веднъж попаднал в категорията на нямащите, почват да те разбират, но... Така, че белята е в пропуск/недоглеждане на законотворците...
59
5
 
14
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 4 години
Учил съм с арменци - умни, работливи, горди български граждани. Де да имахме повече като тях в България. Свързва ни една обща съдба, но изглежда по-младите тук не познават историята.А Изабела да се обърне към д-р Лорис Мануелян, зам.кмет на Бургас. Сигурем съм, че ще и помогне.
58
2
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Петенце, и случаят на Нина Торосян беше подобен, но ти не написа нищо по случая.
57
1
 
13
 
! Отговори
afro преди 4 години
Да беше бразлиски или африкански футболист на ЦСКА/Левски/Лудогорец, досега да й бяха извадили паспорт.