Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка

Налагало се да използват Спешна помощ, но срещу заплащане
16 май 2019 10:14, Петя Славова
10
Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка
Снимка: архив, Булфото

1967 гледания   |  Още видео
Пациенти събират пари за линейка за психиатричното заведение в Курило. Наскоро директорът на болницата каза, че при нужда те използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче се заплаща.

В "България сутрин" Любомир Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията заяви, че за закупуването на линейката са необходими около 20 хиляди евро.

"От няколко години ръководството на болницата е поставяло този въпрос публично, но няма особен резултат. Затова ние, като асоциация, решихме да направим нещо и стартирахме кампанията "Линейка за Курило". Сумата, която е необходима е около 20 хиляди евро. Това ще е машината, която ще обслужва болните в Курило, които имат здравословен проблем извън психическия. Имаше случай, в който настанен в болницата не може да бъде закаран навреме в спешно отделение и почина. Когато има такъв случай се вика линейка от друго лечебно заведение. Курило се води на територията на София, но всъщност е доста далеч от града. В момента болницат плаща по 50 лева на час, когато трябва да се транспортира човек до друго заведение. От там до София е около 60 минути път", разказа той.

Сиров също така обясни, че за психичноболните у нас трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които да могат да ходят, когато излязат от болницата в Курило.

"Като цяло обстановката в Курило е потискаща. Цялостното отношение към тези болни хора е важно. Те все някога излизат и няма къде да отидат. Трябва да има някакви дневни центрове, където те да могат да отидат. Много често има болни хора, които нямат роднини и тези дневни центрове ще са за тях", разкри Сиров пред Bulgaria ON AIR.


 


10
Още от Общество
Без камери при свиждане, затворниците искали деца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 дни
Забравени: Пациенти в Курило събират пари за линейка
Е, пак добре,че не ги карат и сами да се лекуват.Пари за линейки може и да няма,но за някой флашмоб възхваляващ евроатлантизма,неолиберализма,джендеризма и най- вече слънцето огряло България от край до край,винаги ще има
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не стигаче плащам на тая Държава здравна застраховка, а сега да им купя и линейка.
БЕ, нема ли кой и задниците да им забърше???!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Г-н Сорос призовава пациентите от Курило към търпение ! Първо трябва да си заработят правото на линейка , като увеличат усилията по антируската пропаганда и фалшивите новини !
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
20 000 евро... алооу това е 1/3 от нормална кола на НСО, кой ще ти извади толкова пари вместо да си купи нов ДЖИП в суходол примерно??
те тези не гласуват за нито една партия, дори не са електрорат, направо не разбирам как да се краде от тях пряко и не пряко...
то и затова за тях няма... 40 000 лв.... на фона на 60 милиона за ремонт на ремонта?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нови линейки няма и навсякъде всичко е счупен сбирщаин.За сметка на това Боко бил в богата държава и раздава помощи за други страни.
4
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Еми много ясно че ще се грижат повече за затворниците защото те са нормални хора а не некви луди
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На затворниците не им осигуряват да правят кекс без наблюдението от надзирателя те се загрижили за психиятрията че нямало линеика
2
1
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 дни
Ще събереме
1
1
 
20
 
! Отговори
да видим преди 5 дни
По-важно е да обгрижваме затворниците - да ги хрантутим, а болните..... за тях ще събираме ДОПЪЛНИТЕЛНО. Срам и резил.