Болничните се покачват с 30% около празниците. Случайност?

Първите 3 дни от болничния трябва да са неплатени, предлага бизнесът
17 май 2019 19:00,
23
Болничните се покачват с 30% около празниците. Случайност?
Снимка: pixaBay

Проценът на болничните листове около празниците се увеличават с 30 на 100, сочат изчисленията на работодателите, съобщи bTV.

Масово се вадят фалшиви документи около официални празници, за да се сливат почивните дни, смятат работодателите.

Увеличените болнични дни са се увеличили с над 500 хил. за една година. Възможно е увеличението да се държи на влошаване на здравния статус на работещия българин, но от бизнеса смятат, че това са по-скоро вид дребни измами.

Ново предложение в тази връзка предвижда първите три дни от болничния да бъдат нулеви и да не се плащат нито от бизнеса, нито от държавата. От бизнеса напомнят, че има държави, в които се прилага практиката за нулеви до 3 дни при болест.

Синдикатите категорично отхвърлят предложението първите три дни да са нулеви и неплатени.

Оказва се, че болничните за почивка са обществена тайна, но трудно се доказват.

Ангажимент на работодателите е да упражняват контрол, когато има съмнения за злоупотреби с болнични листове, смятат профсъюзите.

Над 550 млн. лв. са изплатените обезщетения около празничните дни, сочат данни на НОИ. Това е голям ръст в сравнение миналата година, когато изплатени били 480 млн. лв., въпреки това при тях няма данни за злоупотреба. Средните обезщетения на ден се повишават с повече от 11 лв. вследствие на увеличаване на среднатото възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 4 години
До чшертъуАми то може и до петък да не се заплаща,знаеш ли колко ще са щастливи работодателите?Ако ни сложат и такса вход ,направо ще са на огромна печалба .
17
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
До БачкаторНе съм бил в болнични от години. Заради такива тарикати, ако се разболея трябва да ходя болен на работа,защото ще губя пари. Много лесно може да се види кой злоупотребява с болнични и да си понесе негативите. Защо трябва всички да бъдем ощетявани ?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще ги преименуват на правилното "работонаематели"? Ще престанат да "дават" и ще се научат, че вземат работа, а дават заплащане. Това ще е част от превъзпитанието на работонаемателите. Синдикатите трябва да настояват категорично за промяната на названието им.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата фирма си има лекар. Само неговите болнични важат. Другите могат да се смятат за предупреждение за уволнение, ако се представят.
14
0
 
3
 
! Отговори
До Стоян преди 4 години
Вземат болнични защото отиват да си заработят на частно .Понеже немогат да си покрият мин.разходи
13
1
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Българина сам реже клона на който седи, типично за него. Преди 2 години имаше репортажи за работодател който се жалва пред НОИ че постоянно има по 20% липсващ персонал заради болнични. Фирмата е от ЮАР и произвежда тапицерия за BMW и Mini. Има 3 цеха - Ихтиман, София и Благоевград. Над 2000 работника. Към днешна дата цеховете в Ихтиман и София вече не работят, а в този в Благоевград 80% от работниците са съкратени. Производството е изнесено в Румъния. Сега хората се жалват че няма работа...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случаенос? Не мисла!
11
3
 
8
 
! Отговори
Бачкатор преди 4 години
Аз съм съгласен бизнесът да не заплаща първите три дни. Но оставащите над тези дни болнични да се заплащат от работодателя, а не от НОИ.
10
0
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 4 години
Бати Бойко крайно време е да криминализираш неплащане на осигуровки на реалното заплащане .Точно сивата икономика е...ва майката на хората .
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами така е,вие "работодателите"мамите на едро наемниците мамят на дребно,а предложението най вероятно идва от Велев,Донев,Домусчиев и сие червени кондоми които загробихте България!Ама иначе по предложенията да пълните гушите сте"царе"Успех с "предложенията" и тяхното реализиране!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Плащат се първите 3 дни -70%.т.с .плащат се реално 2 дни .А бизнеса плаща ли почивните дни (+50%)празничните дни-колко трябва да е ?Ами на реалните осиг.колко фирми плащат?Няма угода на бизнеса !С тия номера затова немогат да си намерят хора вече ...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ова с болничните го има и в чужбина. В Германия хората с постоянни трудови договори също взимат много болничн------в Германия ако "вземаш" болнични без да си болен ти изпращат писмо в което пише - "г-не , тъй като много често сте излизали в болнични бихме искали да ви прегледаме при назначен от нас лекар" . и тарикатчетата си връщат "болничните" с лихвите .
6
2
 
6
 
! Отговори
БГ манталитет е това преди 4 години
Колко полезно инфо да се прати на немските автомобилостроители, които си търсят място за завод. От посолството ще им го преведат
5
1
 
7
 
! Отговори
Христо преди 4 години
В нашата фирма сме 40 човека. Работим 5 дни в седмицата, понякога се налага да се полага извънреден труд и се плаща по 1.75. Осигуровките са на реалната заплата (която не е супер висока но има бонус система и всеки съвестен служител може да си докара по още някой лев). На 30 април, 2 май и 3 май 80% от служителите бяха болни (на официални празници не работим и така се сливат почивните дни.
4
2
 
6
 
! Отговори
Нане преди 4 години
До анонименТе и за 9 ти са мислили, че нема да дойде... Толко са били самозабравени, като днешните... Ама надявам се знаеш историята... Където е текло, па ще тече... Да знаеш!
3
6
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
Да не съм луд да взема болничен! Всеки ден ме връща 200лв назад...
2
2
 
6
 
! Отговори
чшертъу преди 4 години
Това с болничните го има и в чужбина. В Германия хората с постоянни трудови договори също взимат много болнични. Друг проблем ме притеснява много, в понеделник и петък мотивацията за работа на работниците е много ниска и това води до ниска продуктивност и загуби за българския бизнес. Затова предлагам работата в понеделник и вторник да не се заплаща. Мисля че всички бг работодатели са съгласни с мен.
1
5
 
21
 
! Отговори
Нане преди 4 години
Чорбаджиите ги убива всичко добро за работника...Сведете глава и се засрамете!Вие унищожихте България... Скоро идва нов Видов ден...