Еколози алармират: ТЕЦ-ове ще горят и отпадъци!

300 млн. лева ще се дадат за стара технология в София
17 май 2019 13:40,
11

Природозащитници започнаха кампания срещу намерението на общините у нас да горят отпадъци в ТЕЦ-ове и инсинератори. Според екоактивистите топлоцентрали в Русе, Сливен, Перник, Бобов дол, Димитровград и Гълъбово искат да получат разрешение да горят отпадъци заедно с въглищата. По думите им в София предстои одобрението на проект за изграждане на специален инсинератор.
Още по темата

Срещу замърсяването: Компостиране в Студентски град

В "България сутрин" Данита Заричинова от Сдружение "За Земята" заяви, че изграждането на такава инсталация в столицата ще струва около 300 милиона лева. Инсинераторът е предвиден да гори над 200 хиляди тона отпадъци годишно.

"Има много доказателства за проблеми със замърсяването на почвата и въздуха след горене на отпадъци. Това, което се случва в ТЕЦ-ове на въглища е, че ще горят отпадъците заедно с въглищата. Няма да бъдат поставени дори нови филтри. Инсинераторът в София, който се подготвя, ще изгаря 200 хиляди тона годишно. Много ни притеснява и финансовата част - ще са дадат около 300 милиона лева. Част от тях са под формата на кредит от Европейската инвестиционна банка. Това е много стара и проблематична технология. Във Флоренция с тези пари направиха система за рециклиране. В Община Свиленград въведоха система за разделно събиране и вече 1000 домакинства имат такива контейнери - един за рециклируеми отпадъци и един за смесени", разказа Заричинова.

Актрисата Илиана Лазарова, която подкрепя кампанията, застана зад думите на Заричинова и заяви, че хората в България трябва да се научат да рециклират отпадъците си, ако искат да дишат по-чист въздух.

"Една от алтернативите на горенето на отпадъци е рециклирането. Ако се научим да го правим, няма да има такава нужда от горене на боклук. Силно ме вълнува тази тема, тъй като съм майка. Въздухът е общ и след нас ще го дишат децата ни", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Todor R преди 4 години
Алармирането при еколозите винаги е свързано с пари и обслужване на нечии интереси.
10
1
 
2
 
! Отговори
Нели преди 4 години
Ами да горят. С подходящ филтри няма проблем. Какво пак се газират тия рекетьорчета?
9
1
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 4 години
Цялата суматоха около ТЕЦ-овете е, че хората на Иво Прокопиев няма да вземат тези 300 млн. лв., а ще отидат при други хора! И сега "зелената" мафия започват да си измислят страшни аргументи срещу другите подизпълнители!
8
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Едни двойни квоти и ще се оправят нещата.
7
1
 
2
 
! Отговори
Бодур преди 4 години
В Гълъбово вече горят отпадъци.
6
1
 
2
 
! Отговори
Бодур преди 4 години
Всичките са на Ковачки.
5
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Да сезират архимандрит Исахак Похосян.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Швеция има рециклиране и изгаряне на отпадъци, както и много еколози. От изгарянето на отпадъци се ползва централното парно, което се включва през цялата година за поддържане на постоянна температура от 19-21. Хубаво е да имаме еколози, но не на заплата от чужди НПО, а грамотни и по убеждение!
3
1
 
6
 
! Отговори
Генчо преди 4 години
Тогава не е имало 7-9 милиарда. дето да унищожават всичко до което се докосват и да искат все повече и повече.
2
7
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Къде ли са били еколозите като сме открили огъня? Как са го допуснали? Или тогава е нямало финансиране и сътветно еколози.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички от изброените са на Ковашки!