Канят официално инвеститори за АЕЦ "Белене" в ЕС

Поканата в Официалния вестник ще бъде публикувана до дни
18
Канят официално инвеститори за АЕЦ "Белене" в ЕС
Снимка: архив, БулФото

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или първите дни на юни.

Още по темата
Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на държавите-членки на Европейския съюз, което отнема време.

След като поканата бъде публикувана, ще започне да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни от датата на публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата, предаде БТА.

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество, коментира още Теменужка Петкова в отговор на въпрос по повод думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че "5 млрд. лв. е дупката в енергетиката".

Петкова каза, че България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Тя припомни, че България разполага с ресурс за въглищните централи за още 60 години и тяхната работа е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Над 1 млрд. лв. са вложени само в ТЕЦ "Марица изток 2" през последните години за екологични проекти, акцентира министърът. Дейността на въглищните централи е заложена като перспектива в българския план за енергетика и климат до 2030 г., с перспектива до 2050 г., който е изпратен за съгласуване в Европейската комисия, подчерта още Петкова.

Развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството, каза енергийният министър и припомни, че през следващата седмица ще започне изграждането на интерконектора Гърция-България. Реализацията на този проект ще осигури възможност една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник. Това е реална диверсификация, смята енергийният министър.
 


18
Още от Общество
Вандали драскат в пещери: Само възпитанието ли е проблемът?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Още 12 месеца преди 3 дни
Хайде още 12 месеца процедура. Сетне още 12 месеца ще мислят кого да изберат и ето ти го мандата на Бойко изтекъл.
Така че тези, които агитират против АЕЦ "Белене" могат и да не си правят труда. Докато управлява ГЕРБ АЕЦ "Белене" няма да се строи. Аргументи против строителството винаги ще се намерят.
16
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 4 дни
Не стана ясно дали официалната покана ще бъде с бъклица ....
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
След 10 год. ГЕРБ се осъзна сега Белене щеше да приключи. БСП казваха, че не може без Русия ГЕРБ не. Сега Теменужка казва Белене не може без Русия. 10 години управление проба-грешка
14
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 дни
Няма кой да си сложи главата в торбата с този проект без доплащане над пазарна цена, всички възможни видове централи имат по-ниска себестойност на произвежданата енергия, освен фотоволтаиците. Без ясна перспектива за затваряне на АЕЦ Козлодуй изобщо няма какво да се коментира Белене.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма смисъл, преведете го на китайски и руски. Така европеидите няма да разбират нищо и няма да пречат.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Уестингхаус фалира, Тошиба спря да произвежда реактори за чужбина, АРЕВА не може 2 реактора във Финландия да построи с 8 години закъснение и 3 пъти по-висока цена от началната. Китай от друга страна има още мнооого време да задоволява вътрешните си нужди и за сега не строи в чужбина и пак опряхме до Росатом...
АЕЦ Белене за сега наистина направи всяко правителство от 1990 насам за смях! Другите държави гледат да служат на себе си, а ние вечно се чудим, кой как ще реагира в тая или оная ситуация
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Въца, Гичка и Цонка ще участват ли?
10
7
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 дни
Та нали ГЕРБ спряха АЕЦ Белене , Южен Поток и Бургас Александрополис ?
Какво става ?
Тези Проекти трябва да се поемат от Друга Партия за се довършат без Кражби .Иначе ще има Къща за Тъща на Луната .Това е шега - ГЕРБ нямат Ресурс да направят Проект по- голям от 300 километра Магистрала .
9
3
 
9
 
! Отговори
сериознао преди 5 дни
Партиите и организациите, които стопираха изграждането на атомните ни централи, трябва 1. да бъдат осъдени за нанесени големи имуществени щети; 2. за противодържавна дейност; 3. да не бъдат допускани до управление поне за 30 години. Към 1 - да възстановят сумите от личния си джоб и от джоба на наследниците им.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българската икономика тепърва има да се развива! Има много голям потенциал за растеж докато се изравним поне със средното ниво на ЕС.

Също рано или късно отоплението със твърди горива ще бъде забранено със закон! Също ще бъдат забранени и двигателите с вътрешно горене. До 10-15г масово ще започнат да навлизат ел. колите.

Всичко това ще увеличи В ПЪТИ потреблението на ел. енергия.
Затова не само че трябва да се строи АЕЦ ами и цяла нова инфраструктура, далекопроводи, трансформатори, зарядни...
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
За какво ни е скъпоструваща централа със скъпа и сложна подръжка, след като нямаме промишленост. За да изнасят произведеният ток и да забогатяват на гърба на народа ли.
Толкова ни оглозгаха нашите политици, че не ни е необходимо даже и да произвеждаме електроенергия. За няколкото останали завода и по-големи цехове, домашно потребление е по изгодно да внасяме.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На референдума за Белене 60.6% гласувалите казаха ДА! ( да се строи АЕЦ)

От там нататък, политиците са ДЛЪЖНИ да се съобразяват със волята на народа!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Обединението прави силата .
Или ще се обединим като гражданско общество и ще свалим мутрите и да ги накажем и да изградим държавата или обединени мутри ще ни досъсипят.
Цецо е напечатал бюлетини, Борисов обикаля на предизборна агитация. И двамата са първи клиенти за затвора.
Трябва бунт и преврат иначе оправия няма
4
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Теменужка по заповед на Масква ще брули бълг. народ.Гол Ганьо ще субсидира Рассия. Оставка на Тиквата....
3
10
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 дни
единственния кандидат на този проект без логика може да бъде само русия със супер оскъпен план
2
10
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 5 дни
Защо дадохме на вятъра едни пари за референдум за Белене, който каза да не се строи нищо, а после почваме преговори с инвеститори? Кой носи отговорност за този безсмислен референдум?
1
7
 
5
 
! Отговори
V преди 5 дни
При най ниските доходи България плаща най скъпия ток в източна Европа където МРЗ е 500 € . Ш.о.п.а.р.а от шопия е виновен ;) Ако шопия не може да управлява по добре от западна България ( Македония) то няма смисъл да оставаме всички в една държава ;) По добре е да се разделим