Лесно ли е да преправиш оръжие? Говорят експерти

Да се засилят мерките за даване разрешително за оръжие, искат те
17 май 2019 17:15, Анисия Иванова
20
Лесно ли е да преправиш оръжие? Говорят експерти
Снимка: Bulgaria ON AIR

След като стана ясно, че второто убийство в Костенец е извършено с преправено самоделно оръжие, изникват въпросите достатъчни ли са мерките за контрол над оръжията, за да спрат нарушенията и инцидентите с фатален край.

Отговор в "България сутрин" дават инструкторът по стрелба Тони Хариев и председателят на Българската камара за сигурност и охрана Николета Атанасова.

Още по темата

Според Атанасова не е лесно да се преправи оръжие, но всеки, който иска, би могъл да го направи. Хариев обясни, че преработката на газово оръжие в бойно е неоправдано като разход и като време, и е почти невъзможно.

"Основната част от оръжието е цевта - тя е най-трудна за изработка и за постигане. След това е трудно да се направят механизмите, за да работи пистолетът с по-силен патрон. Ако някой е решил да го направи, то ще гръмне няколко пъти, но какви характеристики ще има, е трудно да се каже", обясни Хариев пред Bulgaria ON AIR.

Николета Атанасова посочи, че при такива случаи е много висок рискът да пострада и стрелецът.

Според нея трябва да се засилят мерките, при които се дава разрешително за оръжие, тъй като психотестът, който е най-важен, много често е само формален.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със мерките хубаво. Свиването на законния пазар не свива обаче мераците. Който иска ще си купи на черния пазар. Има вероятност да не го заловят. Ако и така не може, оръжия се правят в домашната работилница. Не са много сложни, и гърмят едва няколко пъти, но то толкова е и нужно, след което се изхвърлят или нарязват на парчета за няколко минути. Който е решил да прави нещо , ще го направи. За да ламтят за оръжие хората имат мотиви. Мотивите никой не изследва, капитална грешка на властта.
18
1
 
1
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Е.бем те у експертите, от уицата да фанете някой, все тая, да кажат някоя глупост, колкото да не е без хич. Особено жената. Другия път от КОС да я пратят на психотест специално, даси го плати и да си загуби един ден. В общи линии като нея са немалко - не знаят за кво си вземат бойно оръжие и затова се чудят защо са им го дали разрешителното, па почват и да ревнуват - щом дадоха на мен, значи ще дадат и на съседа. Ама той не заслужва, но пък аз - да.
17
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
веднага давам на експертката да ми преправи пистолета. преправи го целия, експертке.
16
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 1 година
В Щатите действително е много либерално с оръжията, но далеч не е едно и също в различните щати.Едно е в Тексас, съвсем друго - в Масачузетс. В Тексас можеш да си хвърлиш пушката на седалката до теб, а другаде - само в каса и можеш да го носиш от къщи до стрелбището.
Оръжие у нас трябва да се продава само на неосъждани за криминални престъпления, след психиатрична експертиза, положен изпит теоретически и практически.Стрелба (мин.30 патр.),познаване на личното оръжие - разглобяване и сглобяване
15
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
а тези който се подписват под психотеста тях някой проверил ли ги е ,или щото е доктор е добре , не е мръднал.замесен ли е човека винаги има корупция и всичко е мижи да те лъжем
14
0
 
4
 
! Отговори
Ниманд преди 1 година
Истински експерту :)
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искаме истинска демокрация всеки трябва да има оръжие като в щатите. Господ е създал хората а Колт ги е направил равни.
12
1
 
7
 
! Отговори
пецата преди 1 година
политиците как веднага се нacuрат като разберат че обикновен човек може да има оръжие ,спокойно, този народ е толкова търпелив че никога няма да тръгне срещу властта
11
0
 
1
 
! Отговори
Честен преди 1 година
Ти да видиш!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да допълня, тогава нямаше нет, бая литература обърнахме за да се случи, предимно руска.., когато полицията намери едното и го постави до Макаров, ченгето каза че тва ще мине през човек без проблем, беше бая същисан, добре че бяхме лапета та се размина с акт и предупреждение
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко се прави, преди 25 години в училище по практика с един съученик направихме две самоделки, на едната дори боеприпасите бяха самоделки, е учехме за стругари все пак
8
1
 
15
 
! Отговори
odpo преди 1 година
Глупости!!! Всеки с малко познания може да я преработи (цевта), или както го правят в БГ подменят я! Абе като гледам по тв какви "експерти" имаме, разбирам защо сме толкова зле. Само да вметна, стругари под път и над път, и децата знаят как се обработва твърдостта на стоманата... това е работа за 1 ден. А ако не ти се разправя, незаконно оръжие се предлага навсякъде. Макаренко се продава като топъл хляб..
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ГЕРБ са виновни !!!!!"

Абсолютно нормално е хората да търсят отговорност от управляващите държавата.

Особено, когато я управляват 11 години.
6
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
ГЕРБ са виновни !!!!!
5
1
 
16
 
! Отговори
V преди 1 година
Трябва да има оставки на виши ченгеджисти и политиците които оставиха тия хора без оръжие . Кой е писал такъв закон за оръжието че ченгела да е спокоен за себеси и да не му пука за хората ??? Бая политици и ченгеджисти трябва да си ходят ;)
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпниците вече оръжия имат и не им пука, че им забранявате.

Просто разоръжавате спазващите закона хора, за да бъдат по-лесни жертви.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по лесно е да си купиш оригинално оръжие на черния пазар/от интернет от колкото да се занимаваш да преправяш нещо.
2
1
 
24
 
! Отговори
V преди 1 година
Или всички да имат право на оръжие ,или никой. Така пише в конституцията .РАВНИ ПО ПРАВА .Няма кво да се затяга .ясни правила за всички ,щото ченгетата имат право на самоотбрана и затова не им пука че нас ни избиват.Те гледат да имат повече права от нас ,а нас кучета ни яли.Като не могат да се справят защо искат само те да имат оръжие ??Нали са по некадърни от нас ,а и щяхме да сме равни по права.Сега оня като убива наред кой ченгеджист или политик който ги остави без оръжие тия хора ще се махне
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото повече се ограничава достъпа до животоспасяващо /за самоотбрана/ оръжие, толкова повече човек започва да импровизира с подръчни средства! и не виждам нищо сложно в арбалета, лъка, ловната прашка, самоделен пистолет с ловни патрони! пък и защо непременно трябва да е онестрелно?!