Вандали драскат в пещери: Само възпитанието ли е проблемът?

Експерт: Ако Магурата стане обект на ЮНЕСКО, това ще е защита за нея
17 май 2019 21:45, Красимир Ангелов
27

След Колизеума, Хеопсовата пирамида и Хирошима, с надписи на бългаски се сдоби и родната пещера Магурата в Северозападна България. На една от стените ѝ се появиха думите "Ради Павчо 2019 Антов".

Още по темата
Инструкторът по спелеология и спасител в пещери Алексей Жалов посочи в "България сутрин", че това не е единственият случай. По думите му пещерата Пепелянката, която е била красота, невиждана от очите ни и близо до София, също е била надраскана вандалски.

След проверка: Рисунките в пещера "Магура" не са били надраскани

Жалов обясни, че това е често срещано явление, тъй като има сигнали, че има незаконен пазар за сталагмити и сталактити.

"Проблемът е възпитанието. Дори в момента пещера Магурата е защитена природна територия. Има законова защита за голяма част от българските пещери, но се оказва, че е проблем на образованието, на културата, на усещането, че това е наследство от предците за нашите деца", коментира председателят на Комисията за опазване на пещерите доц. д-р Николай Симов пред Bulgaria ON AIR.

Според него, ако Магурата стане обект на ЮНЕСКО, това ще е защита за нея и ще даде тласък на нейното преекспониране и представяне, а така хората ще научат повече. По думите му, ако хората са по-информирани, не биха посегнали на пещерата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 7000 години хората са драскали по стените на пещерите за да изразят себе си - емоции, светоглед. От тогава до сега човека не се е изменил почти никак, технологиите малко са напреднали но човека е същия. И ви е чудно защо сегашните драскат по стените. Градовете ни са надраскани и ние дори подкрепяме графитите. Пещера някаква нямалада се драска. Ами то е същото. Виждате не се драска върху драсканиците от преди 7000 години. След 7000 години и това ще е сензация за туристите от бъдещето.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Експерт: Ако Магурата стане обект на ЮНЕСКО, това ще е защита за нея"--------------Глупости на търкалета!Какъвто и да е обекта - пак ще драскат, даже повече. Нали тогава ще изпъкнат още повече!Днешното възпитание, или по-скоро липсата му, и обществения живот, карат вандалите да прочвяват най-лошото в себе си. Я дайте пример от обществиня живот, в който подходилия правилно и с мисъл към даден проблем, е бил издигнат до управляващ. Можете ли?Та погледнете политиците ни!
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност липсата на образование и обща култура е проблем.Да напомня за два пресни случая:1. Във Франция работници замазали неолитни рисунки в пещера, защото ги сметнали за вандалство.2. В градинката пред НДК бачкаторите, които правеха ремонта, преди 1-2 години измазаха и "ремонтираха" парче от Берлинската стена, подарено от Германия.
15
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Не е проблем само възпитанието - има си и вродена тъпота.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не не са вандали ами нали управляващите ни направиха на маймуни и ни върнаха в онова време когато хората са драскали по пещерите!
13
0
 
0
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
До до 13Получаваш палец нагоре!
12
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
"Мисля че е добра идея и ти да оставиш подпис, за да има представител и на висшето ниво, на 21 век!"Мисля, че сега е момента да посетиш Магурата. Подписът ми се намира в недокоснатите зони, където няма да видиш надпис "аз бях тук".
11
1
 
3
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
До АнонименНе е "върху тяхното". Редом с тяхното. Да бъде сравнявано след време, "най-раното" запазено изкуство, с изкуството на посредствен индивид, от 21 век. Мисля че е добра идея и ти да оставиш подпис, за да има представител и на висшето ниво, на 21 век!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази, дето са рисували по стените преди хиляди години са най-ранното запазено свидетелство за скокът, който е извършило човечеството за да стигне до сегашното си ниво на развитие. Тези, които сега си драскат имената и годината на същото място, маркират времето, в което цивилизацията търпи упадък. Имаш толкова много полета за изразяване на мислите си в сравнение с древните хора, защо точно върху тяхното платно трябва да се упражняваш?
9
12
 
2
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
Защо вандали? Тия дето са рисували преди хиляди години вандали ли са? А сегашните рисунки, след хиляди години, ще са ценност.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях тийнеджър от средата на 90-те до средата на предното десетилетие. Такива глупости съм правил, че сегашните изглеждат като меки Марийки. Въпреки това никога не съм си позволявал да се гавря с националното наследство. Моето поколение колкото и разхайтено да е било на същата възраст, винаги е имало уважение към постигнататото и съхраненото от предишните поколения. През последните години има някакъв бум на простотията- гаврят се с паметници и история.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на осъзнаване.Осъзнаването е въпрос на умствен капацитет.Умът на средностатистическия човек е въпрос на образование, възпитание и заобикаляща среда.Е,"ние сме във времето и времето е в нас".Сещам се за изтичащите часовници на Салвадор Дали.Понякога времето не стига за да се поправят нещата.
6
3
 
4
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Бандисткото управление на режима Борисов и озлоби и овълчи!
5
11
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Не виждам нещо лошо - аз винаги като ходя по разни забележителности, задължително се разписвам. Нали трябва да се знае, че съм бил там, как иначе?!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е в обществото и институциите. К.Пулев за една целувка го пратиха на 4-и месечен курс по обноски+ 2500$ глоба-така се прави.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека психолозите да се изкажат.Липса на култура и липса на социална реализация-това е.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години ги учите, че имат само права и да бъдат себе си. Те това е резултатът - никакво уважение към нещо или някой!Сега сте възмутени и изненадани.И по-зле ще става!
1
1
 
12
 
! Отговори
Не фен но мен преди 4 години
Модно и прието е в новото поколение да пишеш на стената. Един вид близост и уважение. Ако Фейсбук имаше мото: "Имената на глупците, висят по стените", отдавна да е фалирал.