Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли

Румъния е №1 по ръст на сделките с 22,8%
Обновена: 18 май 2019 08:06 | 18 май 2019 08:02, Анисия Иванова
143
Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли
Архив: Булфото

Стандартът ни на живот е около половината от този на средния европейски гражданин. Но по отношение на покупките на нови коли сме близо 10 пъти по-бедни от германците, става ясно от данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Докато в повечето страни от ЕС покупката на нова кола е нещо нормално, у нас е лукс за повечето граждани.

През първото тримесечие на годината в България са регистрирани 11427 нави коли, което е ръст с 2,1% на годишна база. Но е по-важно да се погледне какви са продажбите на фона на броя на хората в страната. Оказва се, че на всеки 621 души от населението в България е купен по един нов автомобил. А в Германия купуват близо 10 пъти повече коли – на всеки 69 души е регистриран по един нов автомобил през тримесечието.

На второ място по бедност по отношение на новите коли е Румъния, където е продаден по един автомобил на всеки 441 души. Румъния обаче се развива много по-бързо от нас като през първото тримесечие продажбите на нови коли са нараснали с 22,8%.

На трето място е Латвия с един нов автомобил на около 320 души. Продажбите на нови коли там обаче също бързо нарастват – с 8,1% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Челната петица по бедност по отношение на автомобилите се допълва от Гърция и Унгария, където по един автомобил е продаден съответно на 280 и 210 души. В тези две страни сделките с нови автомобили обаче също нарастват по-бързо отколкото у нас – съответно с 3,5% и 7%. Оказва се, че те не само са по-близо до нивото на богатите страни от Европа, а и по-бързо ги догонват, пише "Труд".

Като цяло за страните от ЕС на всеки 96 души е продаден по един нови автомобил през първото тримесечие на годината. Най-добре се представя Люксембург, където на всеки 29 местни жители е продаден по един автомобил. Челната тройка се допълва от Белгия с нова кола на всеки 54 души, и Ирландия – на 65 местни граждани.

Като цяло в ЕС през първото тримесечие са продадени 5,3 млн. автомобила, което е спад с 2,6%. Но отличници по увеличение на продажбите са Литва с ръст от 53%, Румъния (+22,8%) и Дания (+9%).

Само за месец април в ЕС са продадени 1,3 млн. нови коли, което е спад с 0,4%. Но в редица страни има сериозен ръст на сделките. Най-добре по този показател се представят Литва (+42,2%), Кипър (+39,4%), Хърватия (+22,4%), Гърция (+17,2%) и Румъния (+13,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
19
 
! Отговори
умерен оптимист преди 4 години
Аз пък махнах колата и минах на колело 26 цола. Разходи за консумативи са ми -две гуми вътрешни от Декатлона за 5,30 лв, и две бири средно на 10 км .
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ви е обещал, че като влезете в ЕС ще си развиете неефективните предприятия от соца и ще ги ориентирате пазарно и ще произвеждате. Целта беше да се съсипат, за да може Гермаиня и Франция да произвеждат, Западът има свръх-производство, може да произведе 10 пъти повече, проблема е че няма къде да продава, не му трябва източно-европейците да произвеждат, източно европейците са да слугуват евтино и да купуват нискотехнологични западни стоки.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо правите безмислени сравнения с една от най-богатите държави
64
1
 
6
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 4 години
Защо заплатите на кофражистите са по високи от заплатите на зидаро-мазачите, какво прави по въпроса правителството на Бойко?
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой ви е обещал, че като влезете в ЕС ще станете богати без да произвеждате и ще карате новите коли на германците, а те ще карат вашите на старо !?
62
3
 
7
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
Ама имаме тоалетна хартия и банани!
61
0
 
12
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Поредната безсмислена статия. Ние пък купуваме 5 пъти повече саламурено сирене отгерманците! Германия и Румъния произвеждат коли и е нормално да имат програми за стимулиране на покупки. Освен това самото производство на автомобили е ужасно разхищение на природни ресурси. И не на последно място, когато данъците и застраховките за да се возиш на кола са близо до една месечна заплата, си е направо лукс.
60
5
 
2
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 4 години
Мъдрият член на БСП не може да бъде беден. Защото той е богат на сърце! За членът пари, коли, жени нямат значение защото членът има кауза! Неговото богатство са усмивката и благодарностите на бедния! Богатството на БСП членът е в сърцето му и в искящите му от справедивост очи!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какъв трябва да е извода от тази статия? Купувайте коли за да печели Германия или да се издигнем в статистиката???Журналист се става като имаш професия и знания, а най добре и опит, за да знаеш какво искаш да кажеш и как да го поднесеш.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 56 майора. Зави си какво работи и в коя провинция е германеца. Ако е специалист може на час и 100?. При чужденците на най ниско ниво без никакъв статут като българи азиятци руснаци може 10? на час. Поляка не взима толкова малко на час.
57
1
 
3
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
До СклададжиятаСкъпо е, но ти си богат Склададжия.
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 48 ПОРЪЧАЛ съм същия Дъстър , но още не е пристигнал и не знам как е като автомобил
55
12
 
6
 
! Отговори
Склададжията преди 4 години
Взех си нова Шкода Фабия преди 3 години. На 30 000 км. бях за пръв път в сервиза за смяна на масло после една инспекция и нов преглед. Всички разходи до сега за изминати 50 000 километра 250 Евро. Лизинга на месец е 189 евро или 6 евро на ден ( колкото кутия цигари) Скъпи ли ви се струва да караш нов автомобил???
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами доста добре е!При нация с 80% ***...
53
4
 
15
 
! Отговори
Мадуро преди 4 години
10 пъти по бедни сме от германците в парично изражение...но сме 10 пъти по духовни от тях!
52
4
 
6
 
! Отговори
Майор Костов преди 4 години
До Анонимен 53Може да работи германеца за 70 евро на ДЕН, на час не е възможно.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 7Хайде стига лъгахте - карам нова Шкода Октавия (нова нова - на три години) и досега съм сменял 3 пъти масло (около 250 лева) и два пъти предни накладки (по спомени около 150 лева). Филтъра на купето не го броя и се сменя два пъти годишно, иначе все едно няма парно/климатик, но не помня колко струва (между 30-60 лева).Тия 700-800 лева за смяна на части са само във фантазиите ти - Дъстъра е по-евтин от Октавията.За сведение ремонта на старата ми 20-годишна кола винаги беше ~300 лева.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Транспорта е в частни фирми.Не като тук. Един да е собственик на всички автобуси в София.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До51. Пишеш не верни неща. Никога германец не работи за 10? на час. / ако не е млад чиновник/. Германеца работи от 70 ? на час и то нагоре.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 39Да, по някаква причина тези, дето карат 20 годишни BMW-та и обясняват "коуко са уаки копеуета" се подиграват на тези с новите Дачии. И като ги питаш колко често си ремонтират таралясниците почват от 10 кладенеца вода да ти вадят как било много по-добра кола. Само дето забравят, че лежат повече отдолу, а не я карат.