Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли

Румъния е №1 по ръст на сделките с 22,8%
Обновена: 18 май 2019 08:06 | 18 май 2019 08:02, Анисия Иванова
143
Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли
Архив: Булфото

Стандартът ни на живот е около половината от този на средния европейски гражданин. Но по отношение на покупките на нови коли сме близо 10 пъти по-бедни от германците, става ясно от данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Докато в повечето страни от ЕС покупката на нова кола е нещо нормално, у нас е лукс за повечето граждани.

През първото тримесечие на годината в България са регистрирани 11427 нави коли, което е ръст с 2,1% на годишна база. Но е по-важно да се погледне какви са продажбите на фона на броя на хората в страната. Оказва се, че на всеки 621 души от населението в България е купен по един нов автомобил. А в Германия купуват близо 10 пъти повече коли – на всеки 69 души е регистриран по един нов автомобил през тримесечието.

На второ място по бедност по отношение на новите коли е Румъния, където е продаден по един автомобил на всеки 441 души. Румъния обаче се развива много по-бързо от нас като през първото тримесечие продажбите на нови коли са нараснали с 22,8%.

На трето място е Латвия с един нов автомобил на около 320 души. Продажбите на нови коли там обаче също бързо нарастват – с 8,1% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Челната петица по бедност по отношение на автомобилите се допълва от Гърция и Унгария, където по един автомобил е продаден съответно на 280 и 210 души. В тези две страни сделките с нови автомобили обаче също нарастват по-бързо отколкото у нас – съответно с 3,5% и 7%. Оказва се, че те не само са по-близо до нивото на богатите страни от Европа, а и по-бързо ги догонват, пише "Труд".

Като цяло за страните от ЕС на всеки 96 души е продаден по един нови автомобил през първото тримесечие на годината. Най-добре се представя Люксембург, където на всеки 29 местни жители е продаден по един автомобил. Челната тройка се допълва от Белгия с нова кола на всеки 54 души, и Ирландия – на 65 местни граждани.

Като цяло в ЕС през първото тримесечие са продадени 5,3 млн. автомобила, което е спад с 2,6%. Но отличници по увеличение на продажбите са Литва с ръст от 53%, Румъния (+22,8%) и Дания (+9%).

Само за месец април в ЕС са продадени 1,3 млн. нови коли, което е спад с 0,4%. Но в редица страни има сериозен ръст на сделките. Най-добре по този показател се представят Литва (+42,2%), Кипър (+39,4%), Хърватия (+22,4%), Гърция (+17,2%) и Румъния (+13,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
12
 
! Отговори
ниманд преди 4 години
ама един германец средна класа взима СРЕДНО НЕТО 19 ЕВРО НА ЧАС ?!?!?! АЗ КОГА ЩЕ МУ ВЗИМАМ ПАРИТЕ ?!?!?! ТЕ ТОГАВА КОЛИ ЛЕСНО СЕ КУПУВАТ !!!!!
46
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия няма Масова Приватизация, Централно отопление, Централна власт, Масов градски транспорт. Не е имало никога ТКЗС.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до МироТи си бездетен самотник. За теб двуврата сапунерка е ок. Ама не всички са като тебе. Как си представяш да тръгна на уикенд с 2+ деца и колела с корсичка?Та затова - лимузина. Е, нямам 100000лв за нова, затова 35000 за 4 годишна.
44
3
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Естествено, че цените са от... Като искаш цвят, 4х4 и т.н ще плащаш. Септември купих дъстър бензиновия 1.6 за 28к. В промоция с навигация, камера и т.н. Но без цветове. Като не можеш дадеш 40к, правиш компромиси или си караш втора ръка и мълчиш. Навсякъде се съобразяват с финансовите си възможности, само тук е срамно да караш дачия за 30 бона, но е престижно мерцедес втора ръка на 10 години...
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия колектива не командва. Германеца е индивидуалист, колектив не търпи. Не е бил РОБ НА БОЛШЕВИЗМА.Законите са така , че отговаряш за постъпката си. Правосъдието е независимо.Голяма е разликата и в банковата система.ЧАСТНАТА ПРАКТИКА Е ОТ ВЕКОВЕ. ЗЕМЯТА НИКОГА НЕ Е БИРА НАЦИОНАЛИЗИРАНА. И то НАСИЛСТВЕНО.
42
5
 
15
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Българина не е 10 пъти по-беден от германеца, е 1000 по-***!!! Хора които предпочитат да си купят старо BMW, Мерцедес или Ауди на 300 000км, на цената на нова Киа или Сузуки, не са бедни, а глупави!И хайде да не почваме колко по-високо било качеството и лукса на 8 годишна лимозина спукана от каране!!А за поддръжката на нов автомобил,че била скъпа - е влезте в сайта на Киа, има ценарозпис километър по километър за обслужване на автомобил в периода на гаранция - 7 години!
41
4
 
4
 
! Отговори
DDR преди 4 години
За сравнение щази бяха най-тайните служби при соца, а ДС - най-некадърните, трабантите бяха най-леките леки коли, а Вартбург най-мощните (ако се съди по шума, който вдигаха), въпреки това активните борци против фашизъма и капитализъма пак караха от големите черни западно германски автомобили и ... затова се получава така.
40
6
 
9
 
! Отговори
да преди 4 години
10 пъти по-бедни сме от най-могъщата икономика в Европа ??!!!а другите европейски държави по-богати от нас сигурно са само...5 ?!!!!рядко глупава статияа няма ли да има статия на възмутен драскач как изоставаме в територията си от..САЩ...само 95 пъти и докога ще е така :)))))))??!!!!евтини драскачи...то като другата редовна статия за пълнеж как всеки месец ставаме под 7 млн...и така цяла година:))))))))))))))))
39
0
 
17
 
! Отговори
ноби преди 4 години
преди да купя нова кола, обиколих всички автокъщи. за 10 годишни трошляци искат ненормални пари. всичките на реални километри, хахах
38
0
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вие какво си мислите, бе ?!Че ще живеете по европейски стандарт ?ЗА ВАС Е ОПРЕДЕЛЕН сегашния гЕНОЦИД !
37
4
 
8
 
! Отговори
кйхг преди 4 години
а по покупки на жилища на глава?там къде сме спрямо германците? в берлин само 15 % от населението е със собствен дом!!
36
2
 
21
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Къде видя такива цени на новите коли? Това са цени "от..". Като отидеш да питаш в магазина и то такива коли няма. Отидох да питам за една реклама - Санта фе за 28к. Щях да купувам. Те ме питат с какви скорости - ръчни (+8к) или автомат (+10к). После гуми, цвят, радио ,климатик ... Колата стана 60к. 28к било шасито. Тази година мислех Дъстър да взема. Ами не е 25к, а е 40к. И на 15000 километра в сервиз за смяна на разни неща. Колко излиза смяната - 700-800 лева. Я си карай старата тогава.
35
1
 
4
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
До Анонимен 37Ставам, но ще ми изтрият коментара ако ти кажа, но ти се досещаш понеже си УМЕН.
34
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До размисли и страстиНегодник с 700лв заплата разправя за другите, че били кухи и ***.За нищо не ставаш.
33
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
И какво и е интересното на Новината- все едно -- В Кувейт си купуват само нови коли -а в България си купуват само стари коли-Ами пределно ясно е че сме най големите бедняци - Всеки българин иска да си купи нова кола - но кой може да си позволи това когато масово заплатите са 600 лв ? Да я изплаща цял живот ли?? Затова ли се е родил? да изплаща една ламарина ? Животът е друг- Животът на нормалните европейци е- да си купят къща да имат деца да имат сигурност в живота на работата -ДА СА ЩАСТЛИВИ!
32
2
 
22
 
! Отговори
Живеещ в Германия преди 4 години
Германците имат друго мислене. Не харчат всичките си пари и спестявания, за един скъп и луксозен автомобил, а си избират коли от среден клас, но нова. Ако видите някой с много скъпа кола, той е много богат наследник, собственик на голяма фирма или е отгледал децата си и е вече на възраст, на която не му трябват големи спестявания и би си купил скъп автомобил. Българина, ако спечели 500 хиляди ще ги хвърли всичките за един автомобил.
31
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До размисли и страстиПределно ми е ясно какво може да ми каже един мързелив негодник. Че светът, вселената и космосът са му виновни, че е въшлив ***.Прозрачен си.
30
3
 
10
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 4 години
До Анонимен 29Ако ти кажа ще ми изтрият коментара.........но предполагам че се сещаш.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Голямо сравнвние.... България 6 Милиона население, а Германия 80 Милиона.
28
3
 
31
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
Сигурен съм, че ако се направи сравнение между паричното състояние на техните политици и нашите герберасти, ще се окаже, че нашите са не 10,а 20 пъти по - богати от германските властимащи.